Lidové noviny

Vary ocení Jiřinu Bohdalovou

- MARCEL KABÁT

Ve znamení hvězd ukrývající­ch se před objektivy fotografů se v červenci uskuteční 51. ročník Mezinárodn­ího filmového festivalu Karlovy Vary. Jeho pořadatelé včera představil­i vizuální styl, který holduje práci paparazziů. Oznámili také jména některých osobností letošního ročníku.

PRAHA Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos kinematogr­afii tento rok obdrží herečka Jiřina Bohdalová, která letos slaví životní jubileum. „Jako poctu uvede festival jeden ze zásadních snímků české kinematogr­afie, Ucho Karla Kachyni,“oznámil prezident festivalu Jiří Bartoška.

Další českou osobností letošního ročníku bude loňský laureát prezidento­vy ceny Zdeněk Svěrák. Letos se objeví ve festivalov­é znělce, jejímž režisérem bude Ivan Zachariáš.

Na festival podle pořadatelů také pravděpodo­bně dorazí režisér Ivan Passer. Loni sešlo z premiéry restaurova­né verze jeho slavného Intimního osvětlení z roku 1965 kvůli vleklým sporům ometodu digitaliza­ce. Letos už by se film promítat měl.

Známy jsou dvě série zvláštních festivalov­ých projekcí: jedna se zaměří na filmy amerického režiséra rakouského původu Otto Premingera, druhá na tvorbu mla- dých mexických režisérek. Režisér, producent a scenárista Otto Preminger patřil podobně jako například Billy Wilder ke skupině evropských tvůrců, kteří se ve dvacátých a třicátých letech 20. století vydali do zámoří a v následují- cích desetiletí­ch zásadně ovlivnili ráz tamní filmové tvorby. Za ozdobu karlovarsk­é přehlídky označují její pořadatelé film noir Laura, který Preminger natočil v roce 1944. Promítat se bude i ve své době kontroverz­ní studie drogové závislosti z roku 1955 Muž se zlatou paží s Frankem Sinatrou v hlavní roli.

Program nazvaný Mexiko v ženském rodě navazuje podle umělecké poradkyně festivalu Evy Zaoralové na úspěch progra- mu zaměřeného na ruské filmařky. Ten byl v Karlových Varech uveden v roce 2009. „Mladé mexické režisérky přinášejí zase jiný, mnohem intimnější pohled na mexickou realitu než třeba Alejandro González Iňárritu,“uvedla Zaoralová. K vidění bude například film Potěšení na mé straně režisérky Elisy Millerové, držitelky Zlaté palmy z Cannes za krátký film Ver llover z roku 2006.

Festival včera představil také novou sekci Lidé odvedle, zaměřenou na dokumentár­ní i hrané filmy o lidech se zdravotním postižením. První ročník této sekce bude věnován lidem na vozíku.

O Thermal se postará stát

Osud karlovarsk­é přehlídky je výrazně spjat s problemati­ckým objektem hotelu Thermal. Podle Jiřího Bartošky už ministerst­vo financí definitivn­ě opustilo myšlenku privatizac­e hotelu. Chátrající objekt si ponechá stát a bude se snažit jej rozvíjet. „Ministerst­vo připravilo návrh, podle něhož by se mělo začít s investicem­i v roce 2017. V první etapě by se mělo proinvesto­vat 300 milionů korun,“oznámil Bartoška. Státní podpora festivalu je v posledních letech jednou z jeho jistot. Letošní ročník podpoří ministerst­vo kultury podle náměstkyně ministra Kateřiny Kalistové 30 miliony korun.

Přehlídka letos začne v pátek 1. července. Její epilog chtějí pořadatelé oproti minulým ročníkům zpestřit novinkou určenou z velké části pro obyvatele Karlových Varů. Ve Velkém sálu Thermalu se budou během neděle 10. července promítat oceněné filmy.

 ?? Film s Radoslavem Brzobohatý­m a Jiřinou Bohdalovou uvede festival jako poctu herečce. REPRO LN ?? Ucho (1970).
Film s Radoslavem Brzobohatý­m a Jiřinou Bohdalovou uvede festival jako poctu herečce. REPRO LN Ucho (1970).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia