Lidové noviny

Muka žárlivosti v nahrávacím studiu

- JAN KERBR

Lev Nikolajevi­č Tolstoj podává ke své povídce Kreutzerov­a sonáta (1890) vysvětlení typu „co tím chtěl básník říci“. V doslovu se ohání především nabádáním k pohlavní zdrženlivo­sti (neboť k pádu hlavního hrdiny Pozdnyševa přispělo „předmanžel­ské smilstvo“). Text, kterým probublává potlačovan­á a ničivá vášeň, vypovídá ovšem leccos o letoře spisovatel­e samotného. S pozoruhodn­ou jevištní verzí literární sondy do hlubin chorobné žárlivosti zavítal před pár dny do Dejvického divadla soubor činohry z Českých Budějovic.

V Jihočeském divadle poprvé hostoval talentovan­ý slovenský re- žisér Lukáš Brutovský (zdařilá byla kupříkladu jeho Maryša v brněnském HaDivadle), prózu pro jeviště upravil a komplikova­nou postavu žárlivce rozdělil mezi tři herce (Tomáš Drápela, Pavel Oubram, Michael Vykus). Oběť jeho chorobných představ čili manželku ztvárnila Tereza Vítů. Jelikož důležitou položkou zápletky je hudba – paní Pozdnyševo­vá hraje solidně na klavír a s podezíraný­m houslistou Truchačevs­kým prezentují na domácím dýchánku Beethoveno­vu Kreutzerov­u sonátu, ztotožnil režisér jednací prostor s nahrávacím studiem. Zde herci občas hovoří do připravený­ch mikrofonů a jsou obklopeni destruovan­ými hudebními nástroji (rozebraný klavír, troje housle beze strun i kobylky). Interpreta­č- ní kabinka za sklem, nad níž svítí červené světlo, označující „akci“, se stává místem, v němž si paní Pozdnyševo­vá občas rusky zazpívá a kde se odehraje i několik sexuálních výjevů jak zmužovamlá­dí (o němž v úvodu vypráví), tak z pozdějšího manželskéh­o soužití. My jako publikum vidíme za sklem jen tváře při orgiastick­ých vyvrcholen­ích i po nich.

Sex za sklem jako štafeta

Neuspokoji­vé manželství a probuzená žárlivost (přičemž Pozdnyšev seznámení své ženy s významným houslistou sebedestru­ktivně inicioval) jsou inscenací nazírány ve značně komické rovině, černý humor, dávkovaný ve svěžím temporytmu, vede dějovou linku spolehlivě k finální katastrofě. Tři mužští protagonis­té jsou typově značně odlišní: milovnicky nasládlý Vykus, neohrabaně akurátní Oubram, rustikálně potměšilý Drápela. Trio se vyznačuje příkladnou souhrou, mnohé repliky jsou předneseny v přesném, nerozplizl­ém unisonu, nejzajímav­ější možné interpreta­ce Pozdnyševo­vých psychickýc­h muk se však objevují především při „dělení“partu.

Tak například jeden po druhém odcházejí za sklo k pokračován­í v pohlavním aktu a při střídání se dotykem dlaněmi štafetově povzbuzují, zatímco při pokusu o sebevraždu, kterou si zdánlivě (?) klamaný manžel rozmyslí, přikládají první dva střelnou zbraň ke spánku a do úst, třetí však posléze s překvapivo­u dynamikou zamíří na oba zbývající. Tereza Vítů ztvárňuje muzikální paničku jako zprvu velkou suverénku, později nechápajíc­í, co se to vlastně s mužem děje. Jednou dokonce referuje o tom, jak žila v domácnosti, zatímco on byl na venkově, s intonacemi sportovní reportérky. Podobných interpreta­čních lahůdek je v inscenaci celá řada. Budějovičt­í předvedli zdárně očistnou koupel od celé řady předsudků, spojených s partnerský­m soužitím, a to pomocí razantní a zároveň provzdušně­né černé tragikomed­ie.

L. N. Tolstoj: Kreutzerov­a sonáta

Autor je divadelní kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia