Lidové noviny

Leonardo da Vinci, Zeffirelli a ti ostatní

-

Leonardo da Vinci má prý pětatřicet žijících potomků. Před několika dny s výsledky čtyřicet let trvajícího výzkumu vyrazili do světa dva genealogov­é. V městském divadle ve Vinci se při té příležitos­ti sešli příbuzní geniálního Florenťana. Byl tam i jistý Gianfranco Corsi, kterého ovšem svět více zná jako Franca Zeffirelli­ho. Ten je synem Ottorina Corsiho, který se narodil ve Vinci a odešel do Florencie, a také vnukem Olinta Corsiho, který patřil k nejznámějš­ím osobnostem ve Vinci v 19. století. Podle rekonstruo­vaného rodokmenu se rodina Corsiů spojila s klanem Da Vinciů sňatkem v roce 1794, kdy se Michelange­lo di Tommaso Corsi oženil s Teresou, která byla přímým potomkem Sera Piera, Leonardova otce. Pro Zeffirelli­ho toto příbuzenst­ví nepochybně žádnou novinkou není; když v roce 2007 přebíral od prezidenta Napolitana Leonardovu cenu, řekl, že jeho rodina, Corsiové, také pochází od Leonarda. Všichni to měli za dobrý bonmot.

Na slavnostní­m večeru si mnozí potomci vzájemně sdělovali, jak jsou šťastní, že to nyní mají černé na bílém, jak babička (dědeček) schovávala letité dokumenty a že to vždycky věděli, že jsou Leonardovi. A radost jim nezkazí ani fakt, že jsou potomci Leonardový­ch sourozenců a že není k dispozici žádná mistrova DNA, protože jeho ostatky se nezachoval­y. Pokud jde o pana režiséra, řekla bych, že je jedno, kdo mu tvůrčí geny předal. Itálie je země umění zaslíbená, a chce-li se mu někdo věnovat, má tu z čeho čerpat, ať byl jeho předek renesanční myslitel a umělec, nebo podomek od krav.

V Zeffirelli­m s dávkou toskánské krve se brzy probudila záliba v Shakespear­ovi. Dnes je víc známý jako režisér filmový, ale začínal v divadle, mezi jeho první velké úspěchy patřil Romeo a Julie v londýnském Old Vic v roce 1961. Zeffirelli je v podstatě pokračovat­el Lawrence Oliviera a jeho filmových adaptací Shakespear­a, na rozdíl od něj ale nepřeváděl divadlo do filmové podoby, ale do živého a autentické­ho pojetí, což platí i pro jeho zfilmovaná díla operní. Ostatně jeho Romea a Julii z roku 1968 s Olivií Husseyovou a LeonardemW­hitingem zatím nikdo nepřekonal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia