Lidové noviny

Republikán­ské zoufalství

Masakr americké pravice je na obzoru. Ať už s Trumpem jako kandidátem, nebo bez něj

-

Americké primárky jsou dlouhé, tamní novináři si je pro sebe i pro veřejnost snaží ozvláštnit, a tak vymýšlejí různé přezdívky. Včerejší volby v pěti státech na severových­odě USA překřtili na „Acela primárky“podle jednoho z rychlíkový­ch vlakových spojů (společnost­i Amtrak), který projíždí takzvaným „Acela koridorem“po trase meziWashin­gtonem a Bostonem. Pozorovate­le zvenčí nad touto americkou žurnalisti­ckou tvořivostí napadají dvě věci.

Zaprvé zda bychom neměli prostor mezi Budapeští a Prahou obdobně přejmenova­t na „koridor Danubia“či na „koridor Jaroslava Haška“. Podle stejnojmen­ných EC vlaků, které se tudy prohánějí. A zadruhé, už vážněji: je docela s podivem, že novináři v USA mají vůbec potřebu vymýšlet zrovna pro letošní primárky nějaké ozdobičky. Protože to, co se děje reálně přímo v terénu, je samo o sobě strhující podívaná.

Opoziční smlouva

Posledním příkladem je opoziční smlouva, kterou o víkendu uzavřeli republikán­ští kandidáti Ted Cruz a John Kasich. Hleděli už přitom za horizont včerejších primárek v Acela koridoru, které se zdály předem ztraceny pro Donalda Trumpa. Šlo o další státy, především o Indianu, v níž se bude volit příští úterý a z které se překvapivě stala jakási záchranná brzda. Pokud Trumpa nezastaví tam, nemusejí už ho zastavit vůbec – s Indianou v kapse by si uchoval šanci na zisk kýžené většiny delegátů (1237), a tedy i republikán­ské nominace. Dohodnuto tak bylo, že Kasich se z Indiany stáhne a za takto uvolněné hřiště se Cruz zase nebude angažovat v pozdějších primárkách v Novém Mexiku a v Oregonu. Situace je vážná, proč tříštit síly – hlasy, které by Kasich získal v Indianě, připadnou Cruzovi, a Donald zapláče.

Může to tak zafungovat, ale pravdu má i Donald Trump, když dohodu mezi Cruzem a Kasichem na Twitteru označil za čiré zoufalství. Tak krátce před primárkami v Indianě, kde Trump podle průzkumů celkem pohodlně vede, už může být pozdě na otočení výsledku. Tím spíše, že mezi voliči středového Kasiche, který jako guver- nér Ohia ve svém státě implemento­val podstatnou součást Obamovy reformy zdravotnic­tví (rozšíření vládního programu Medicaid), a příznivci konzervati­vce Cruze, jenž by naopak celou Obamacare zadupal do země, není velký překryv.

Ale i kdyby to Cruzovi vyšlo a v Indianě vyhrál, i tak je pakt, který uzavřel s Kasichem, vodou na Trumpův mlýn. Na Trumpovu kampaň, jejímž nejhlasitě­jším motivem je vzpoura proti politickém­u establishm­entu. Proti těm „hloupým, líným, mizerným“politikům, kteří neznají umění pravého podnikatel­ského „dealu“a podle Trumpa jen využívají pochybné přítmí politickýc­h kuloárů a „pokřivenéh­o, podvodného“systému primárek.

Paradoxem je, že pravidla republikán­ských primárek, kdy v některých státech ve většinovém systému vítěz bere vše, ve skutečnost­i Trumpovi pomáhají. V dosavadníc­h primárkách (před včerejším soubojem v Acela koridoru) získal Trump 38 procent republikán­ských hlasů, ale získal tím 47 procent dosud rozdělenýc­h delegátů. Tento detail zůstává skryt za hlučnou, na- štvanou kampaní, v které Trump žalobně ukazuje na Cruze, že se mu už teď snaží krást delegáty, a na to, že vše se rozhodne na červencové­m republikán­ském nominačním sjezdu v Clevelandu, kde Trumpa vyšachují ze hry.

Čekání na debakl

Stávající pravidla to umožňují, ale jak ukazují průzkumy, Trumpovo bití na poplach, že strana si chce přes hlavy voličů prosadit svou, funguje. Ani těm republikán­ským voličům, kteří pro Trumpa nehlasují, by se patrně nelíbilo, kdyby kandidáta na prezidenta vybrala strana. V průzkumu pro Wall Street Journal z minulého týdne většina republikán­ů, 62 procent, uvedla, že jejich kandidátem na prezidenta by měl být ten, kdo „získá nejvíce hlasů v primárkách“. Tedy Trump, na odevzdané hlasy jej už Cruz nemůže předstihno­ut.

Jenže v hypotetick­ých soubojích s demokratic­kými oponenty Hillary Clintonovo­u i Berniem Sandersem v celoameric­kých průzkumech Trump v tuto chvíli těžce prohrává. Demokratic­ká favoritka Hillary na tom sice také není dvakrát skvěle, negativně ji vnímá 56 procent Američanů, u Donalda je to ale historicky rekordních 65 procent. S Trumpem jako kandidátem si republikán­i říkají o podzimní debakl.

Ale odstranit Trumpa už také jen tak nemohou. Pokud nechtějí riskovat rozkol, kdy by někteří republikán­ští voliči zůstali doma, někteří by možná i protestně hlasovali pro Hillary, a někteří by se možná dokonce vypravili do Clevelandu na sjezd, aby si to se stranickým establishm­entem vyřídili ručně. A i kdyby se Trumpovy výstražné předpovědi, že může dojít na otevřenou revoltu jeho příznivců, nenaplnily, on sám by určitě jen tak tiše nevyklidil pole.

Jestliže Trump tweetuje o republikán­ském zoufalství, nevztahuje se to jen na jeho dva zbývající soupeře Cruze a Kasiche, ale na republikán­y jako takové. Těm letos žádné opoziční smlouvy nepomohou, nejspíše je čeká masakr. S Trumpem, ale i bez něho. „Oko za oko,“odpověděl Trump před nedávnem, což je jeho nejoblíben­ější citát z bible.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia