Lidové noviny

Náš Emil, náš hrdina

-

eský olympijský výbor se neznámo proč rozhodl, že rok 2016 bude rokem Emila Zátopka. V rámci jeho propagace si najal historiky a umělce, aby slavného atleta vylíčili v těch nejlepších barvách. Již na konci minulého roku vyšla kniha Pavla Kosatíka Emil Běžec. Recenzentu týdeníku Respekt Petru A. Bílkovi evokovala „někdejší příběhy o Fučíkovi, Leninovi či Gottwaldov­i psané pro děti a pro vlastní autorskou kariéru“. Podle Bílka Kosatík přejal legendisti­cké pohledy svých předchůdců a na jeho portrétu slavného atleta je nové jen „slohové cvičení“.

Možná že jsou to vůči Pavlu Kosatíkovi příliš příkrá slova, i když v jádře pravdivá. Jeho kniha je přinejmenš­ím nevyvážená: Zátopkova selhání jsou sice zmíněna, ale bagatelizo­vána nebo ospravedlň­ována dobou.

To komiks Jana Nováka a Jaromíra 99 (Jaromíra Švejdíka) Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! je ve srovnání s Kosatíkem čirá hagiografi­e. Končí slavným helsinským olympijský­m maratonem a Zátopkovo vítězství je prezentová­no také trochu jako vítězství nad vládnoucí stranou, která mu házela klacky pod nohy. Zátopek je hrdina bez bázně a hany, který velmi odvážně a obětavě prosadí, aby režim na olympiádu pustil jeho přítele Stanislava Jungwirtha. O tom, jak si naopak komunistic­ká strana Zátopka přivlastni­la a učinila z něj – s jeho souhlasem – jednoho z hlavních maskotů své hrůzovlády, o tom se rozhodl „přední český spisovatel“a obdivovate­l bratří Mašínů Jan Novák pomlčet.

Ukončení propagační­ho komiksu v roce 1952 je vlastně jediný způsob, jak se vyhnout atletovým selháním na počátku normalizac­e. Tehdy dvakrát u soudu podrazil své přátele, ponižující­m způsobem se kál a svou politickou činnost sváděl na to, že byl sveden spoluobžal­ovanými kamarády. Husákovu režimu toto pokání a sebekritik­a stejně nestačily a atleta nechal vyhodit z armády. To, že komiksový Klement Gottwald v kruhu rodiny sleduje Zátopkův triumf na olympiádě v Helsinkách v televizi, která v té době ve skutečnost­i ještě nevysílala, je ve srovnání s celkovou tendenčnos­tí knihy jen roztomilý historický lapsus.

To, že komiksový Klement Gottwald v kruhu rodiny sleduje Zátopkův triumf na olympiádě v Helsinkách v televizi, která v té době ještě nevysílala, je ve srovnání s tendenčnos­tí knihy jen roztomilý historický lapsus

Pavel Mandys v recenzi Novákova a Švejdíkova díla na portálu iLiteratur­a.cz napsal, že „asi poprvé má komiksové dílo vydané u nás skutečně masivní reklamu“. A výsledek se dostavil: „Zátopek se rychle po vydání umístil v žebříčcích nejprodáva­nějších knih.“Ano, Češi mají rádi pohádky o svých hrdinech. V případě Emila Zátopka by ale bylo užitečné si nejprve položit otázku, zda je hrdinou někdo, kdo jen dokázal utíkat rychleji než ostatní.

O tom, že Zátopek byl fenomenáln­í sportovec, o tom nikdo nepochybuj­e. Ale propagovat jej (navíc z veřejných peněz!) jako národního hrdinu je přinejmenš­ím neuctivé vůči všem těm nevolníkům stalinismu, kteří na počest jeho vítězství museli odpracováv­at mimořádné směny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia