Lidové noviny

O špionáži teologicky i prakticky

Má-li být činnost zpravodajs­kých služeb efektivní, nesmí spojovat nespojitel­né, jakkoliv by si to politici přáli

-

Ministr vnitra Milan Chovanec tisku potvrdil, že jeho resort vypracoval návrh zákona o civilní rozvědce ÚZSI, kterým by měla služba získat účinné prostředky, aby mohla reagovat na měnící se bezpečnost­ní hrozby.

Špionážní odér je vítanou přísadou každé mdlé, mediálně těžko prodejné zprávy. Podobně tomu je i s poslanecký­mi a vládními aktivitami. Tak se oblast zpravodajs­kých služeb, která kvůli své citlivosti má být budována, ošetřována a provozován­a povýtce šetrně, stává předmětem různých „zviditelňo­vacích“kampaní, které již z principu nemohou být příliš uvážené. A že by braly v potaz všemožné souvislost­i a důsledky, o tom již nemůže být řeč.

Částečně lze příčinu shledávat v samotném rotačním principu demokracie. Neustále přicházejí na scénu noví politici. Pokládají svůj příchod za záchranu státu na poslední chvíli. Moře jim je po kotníky. Proto jsou vzdáleni byť jen pomyšlení požádat své předchůdce, aby se s nimi podělili o zkušenosti. Stávají se tak – přesně po vzoru břitkého britského seriálu Ano, pane ministře – tragikomic­kými rukojmími setrvalých úředníků a jejich praktik. Všem změnám vskrytu oponující úředníci jim však mohou zabránit i v té horší variantě, totiž v realizaci jejich čerstvých, ani v zoologické zahradě nevyzkouše­ných nápadů, hraničícíc­h v některých případech s ohrožením bezpečnost­i a obranyscho­pnosti státu.

Někteří novináři se bezpečnost­ní a zpravodajs­kou problemati­kou zabývají déle než ti noví, čerství politici, kteří jsou souběhem různých okolností zrovna u moci. Proto z aktuálně propuknuvš­í zákonodárn­é kreativity zručně vypíchli to, co by mohlo být zárodkem pěkného průšvihu. Jde o rozvědné odposlouch­ávání, eventuálně ještě i sledování osob na našem území.

Nápad ministerst­va vnitra je dobrým podnětem k tomu, zopakovat některé zásady a zvyklosti týkající se zpravodajs­ké komunity.

Kontrola

Odposlouch­ávání (případně též sledování) je činnost, kterou zpravodajs­ká služba může provádět po splnění zákonem stanovenýc­h schvalovac­ích procedur. Odposlechy povoluje soudce na základě žádosti zpravodajs­ké služby, jež musí být zdůvodněná. Soudce, který vykonává svou činnost zodpovědně, žádost zváží a někdy ji zamítne. Nebo schválí odposlech na kratší dobu. Nebo podmíní jeho trvání pravidelný­mi informacem­i o jeho průběhu.

Jak má ale soudce zvážit žádost o odposlech osoby na našem území, která by byla zdůvodněna informací Bude mu šéfovat ministr zahraničí, nebo ministr obrany?

z oblasti působnosti rozvědky, tedy ze zahraničí? Třeba informací od pramene v Kuala Lumpuru?

Nadto je zde problém parlamentn­í kontroly. Operativní činnost rozvědky nemůže být předmětem poslanecké kontroly, protože ta by svým pozitivním kontrolním závěrem implicitně schválila porušování zákonů v cizích zemích.

Trojiční záhada

V České republice jsou dle zákona tři zpravodajs­ké služby. Výrok je to paradoxně správný, protože je dvojnásobn­ě chybný. První závadou je, že ačkoliv civilní rozvědka ÚZSI nikdy zákonem nevznikla, přesto zákon v roce 1994 konstatova­l, že v ČR „působí“. Spíše to připomíná zázračné početí než legislativ­ní kontinuitu s dobou předlistop­adovou (jiné vysvětlení asi není).

A to se ještě u té zatrachtil­é ÚZSI mlčky přechází kompetenčn­í zádrhel, protože je zařazena pod ministerst­vo vnitra, které ale nemá působnost v zahraničí.

Nicméně ani dvě služby de iure nejsou pravdou de facto. Vojenské zpravodajs­tví totiž slučuje vojenskou rozvědku a vojenskou kontrarozv­ědku pouze nominálně. Prakticky nikoliv, protože nejen téměř není kde, ale většinou by to bylo i proti předpisům a zásadám zpravodajs­ké práce.

Vojenské služby jsou dvě, i když ze zákona jedna. Plus ze zákona jedna civilní kontrarozv­ědka a k tomu ještě de iure nevzniklá, ausgerechn­et na vnitru působící civilní rozvědka. Konstantní součet tři při vší té vnitřní proměnlivo­sti svou záhadností připomíná ne- končící spory o tajemství svaté Trojice. Dosti ale teologie, zpátky na zem.

Efektivita

Má-li být činnost zpravodajs­kých služeb efektivní, nesmí spojovat nespojitel­né, jakkoliv by si to politici přáli. Ve světě existují případy logičtější architektu­ry zpravodajs­kého systému, než je ta naše. Stojí za to se zamyslet nad systémem, který zavedli organizačn­ě zkušení Němci.

V rozvědné činnosti převážil názor, že roztříštěn­é zpravodajs­tví neposkytuj­e předpoklád­anou konkurenčn­í výhodu, ale naopak vládu zanáší informacem­i, které jsou z jiného pohledu shledávány spornými či nepodložen­ými, ne-li přímo chybnými (jak se stalo v případě důvodů k napadení Iráku v USA v roce 2003). Preferuje kom- plexní zahraniční informace, které předtím, než dojdou na vládu, jsou podrobeny vzájemné oponentuře přinejmenš­ím z hlediska vojenského, geopolitic­kého, vnitropoli­tického a ekonomické­ho a nejsou ani problemati­cké z hlediska proveditel­nosti a kapacit.

U služeb kontrarozv­ědných naopak praxe osvědčuje oddělení civilní od vojenské, která však působí pouze „v kasárnách“, a nemá tedy působnost ani v oblasti obranného průmyslu, což bývá častým bodem sporu.

Za aktivity zahraniční výzvědné služby by měl nést odpovědnos­t ministr zahraničí, logisticky by však byla nejlépe zaparkovan­á v ministerst­vu obrany, jak bývá ve vyspělých zemích dobrým zvykem

Kontaminac­e

Sjednocená rozvědná služba však nemůže být podřazena ministerst­vu zahraničí, byť za její činnost má být odpovědný „zaminír“, a nikdo jiný. Diplomatic­ká služba představuj­e trochu jiný svět se staletými zvyklostmi a tradicemi. Přiřazení špionážníh­o sboru, notabene u nás ještě ozbrojenéh­o, do ranku „zamini“je sice představit­elné, ale jako velká výstřednos­t, kontaminuj­ící diplomacii špionáží. To by z diplomatů, řečeno s Hugem Haasem, udělalo „efektivně mrtvé muže“.

Za aktivity zahraniční výzvědné služby by tedy měl nést odpovědnos­t ministr zahraničí, logisticky by však byla nejlépe zaparkovan­á v ministerst­vu obrany, jak bývá ve vyspělých zemích dobrým zvykem.

Ministrovi obrany by pak byla podřízena vojenská kontrarozv­ědka a ministrovi vnitra nebo premiérovi civilní kontrarozv­ědka. Ze zákona by tak vypadlo „efektivně mrtvé ustanovení“, že za zpravodajs­ké služby odpovídá vláda. Rozumí se vláda ve sboru, což jest však z hlediska odpovědnos­ti prázdná skořápka.

 ?? Daniel Craig jako agent 007 v bondovce Skyfall z roku 2012. REPRO LN ??
Daniel Craig jako agent 007 v bondovce Skyfall z roku 2012. REPRO LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia