Lidové noviny

Hledání příčin není hledání viny

-

Ktomu, abychom nehledali „vinu“u těch, kteří snad budou potřebovat sociální bydlení, nás vyzývá Petr Matoušek v článku Sociální bydlení musí hledat řešení, ne vinu (LN 25. 4). S tím lze jistě souhlasit, ale hledání příčin, proč vlastně zákon o sociálním bydlení potřebujem­e a proč někteří lidé nebydlí tak jako „ti ostatní“, přece není hledání nějaké viny!

Jsou zde ovšem dvě zcela rozdílné otázky: ptát se, proč si přiměřené bydlení nemohou bez podstatnéh­o omezení jiných potřebných výdajů zaplatit senioři, lidé bez práce, zdravotně postižení nebo mladé rodiny, je tázáním po sociálním stavu společnost­i, po prohlubují­cí se sociální nerovnosti, kterou ovšem bude těžko řešit zákon o sociálním bydlení.

Jinak tomu však je, pokud hledáme příčinu toho, proč mezi bezdomovci, ale hlavně mezi lidmi žijícími v ubytovnách nebo v ghettech (které ozna- čujeme u nás za „vyloučené lokality“) je většina těch, kteří již v „normálních“bytech bydleli, ale nyní bydlí jinde. Nabádá-li nás autor, abychom odstranili „bariéry, které je nutno překonat, aby ten který jednotlive­c nebo rodina získali a dlouhodobě si udrželi bydlení – aby platili nájem, dodržovali pravidla soužití v domě a plnili další povinnosti, které jsou s bydlením spojené“, nebezpečně to připomíná tzv. knížecí rady, neboť právě v tom je přece jádro problému, do jehož řešení se z důvodu stále omílané „politické korektnost­i“nikomu nechce. Většina obyvatel ubytoven a ghett tam bydlí právě proto, že neplatili nájem, nedodržova­li pravidla soužití v domě a neplnili další povinnosti, se kterými je bydlení spojeno.

A co s tím udělá zákon o sociálním bydlení? Samozřejmě nic. Ten totiž také vyloučí ze „sociálního bydlení“ty, kteří nedodržují pravidla, neplní povinnosti a mají vlastní představy o způsobu života v domě. A budeme tam, kde jsme teď. Než otevřeně mluvit o těchto příčinách, raději vše svedeme na diskrimina­ci a budeme snad nakonec i trestat ty, kteří „hanobí“tím, že by snad chtěli nazývat věci pravými jmény.

Většina obyvatel ubytoven a ghett tam bydlí právě proto, že neplatili nájem, nedodržova­li pravidla soužití v domě a neplnili další povinnosti

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia