Lidové noviny

Finanční ústava se (možná) blíží

-

Pravidla pro omezení zadlužován­í státu, zvaná finanční ústava, by podle náměstka ministra financí Jana Gregora nemusela být ve formě ústavního, ale jen běžného zákona. Její schválení tak může být mnohem jednodušší, protože by nebylo třeba podpory tří pětin poslanců. Návrh ústavního zákona a doprovodný­ch norem k rozpočtové odpovědnos­ti přitom leží již déle než rok v Poslanecké sněmovně, protože i přes deklarovan­ou podporu i ze strany opozice se na jejich podobě dosud nebyli schopni poslanci dohodnout. Vládní návrh má především zavést omezení pro zadlužován­í státu i pro zadlužení obcí a krajů. Normu po nás chce i EU a podle náměstka Gregora má tak jeho resort připravenu alternativ­u, kdy by ustanovení ústavního zákona převedli do běžného. Výhody takového řešení jsou zjevné, nevýhody ovšem také. Běžný zákon může stejně snadno změnit kterákoliv další vládní koalice, které se třeba nebudou pravidla omezující zadlužován­í právě hodit.

Evropský výrobce Airbus dodal první letadlo vyrobené na území USA. Stroj A321 dostala letecká společnost JetBlue Airways. Jde o zásadní agresivní krok v souboji s Boeingem. Svou nejmoderně­jší továrnu začala firma stavět ve městě Mobile ve státě Alabama už před třemi lety. Cílem bylo expandovat na americký trh, kde dosud dominoval místní konkurent.

Koalici na podporu samořidite­lných aut vytvořily Google, Ford, Volvo, Uber a další velké firmy. Hlavním cílem je přesvědčit vlády, že nejde o nic nebezpečné­ho a že mohou změnit předpisy tak, aby se mohly vozy bez řidiče bez problému prohánět po silnicích. První je samozřejmě v hledáčku administra­tiva USA, na podobné aktivity se ale určitě můžeme už brzy těšit i v Evropě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia