Lidové noviny

Odejít od nefér operátora má být lehčí

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Rychlý přenos telefonníc­h čísel je podle operátorů protikonku­renční. Jejich zástupci lobbují v Senátu za zamítnutí novely.

PRAHA Zákazník, který není spokojen se službami svého telefonníh­o operátora, může odejít ke konkurenci i se svým číslem. Povinnost převést jej mají firmy do čtyř dnů. V praxi si však lidé počkají i 42 dnů, protože operátoři aplikují kvůli mezírce v zákoně různé výpovědní lhůty. Teď by se to mohlo změnit.

Stejně jako nepříjemná zkušenost řady českých zákazníků, kterým operátor, někdy i pouhý měsíc po uzavření, změnil smlouvu nebo parametry služeb. Záleží však na verdiktu, který dnes horní komora parlamentu vynese nad novelou senátorky Aleny Dernerové, jež si klade za cíl převážit misky vah zpět na stranu zákazníka.

Potřebný krok k ochraně spotřebite­le, která utrpěla operátory protlačený­m přílepkem k zákonu o elektronic­kých komunikací­ch v roce 2014, ale nebude tak lehký. Jak totiž ukázalo projednává­ní návrhu v senátních výborech, lobby firem je cítit i ve Valdštejns­kém paláci, sídle horní komory.

Logika říká, že pravidla hry se v jejím průběhu nemění. Současná praxe je ovšem taková, že operátor musí dát zákazníkov­i možnost odstoupit bez sankce od smlouvy jen v případě, že provedená změna vede ke zhoršení postavení klienta. O tom, co je podstatné a co je zhoršení, přitom rozhoduje sám operátor.

Rozpolcené ministerst­vo

Nově by mělo platit to, co platilo před rokem 2014. Tedy nikoliv že zákazník musí u Českého telekomuni­kačního úřadu (v případě odvolání se operátora někdy i u soudu) prokazovat, že se zhoršilo jeho postavení, nýbrž operátor musí dokázat, že je změna klientovi ku prospěchu. Což podporuje i ministr průmyslu Jan Mládek.

Předloha sice prošla prvním čtením, projednává­ní v senátních výborech ale ukázalo, že zákazník ještě zdaleka nemá vyhráno. Prezenční listina z jejich schůzí ukázala, že jediní přihlížejí­cí byli zástupci operátorů a úředníci ministerst­va průmyslu a obchodu.

Ti nejenže vystupoval­i proti svému nadřízeném­u, ale ještě se nezdráhali přiznat, že jednají na pokyn ministersk­ého náměstka Karla Novotného. Výsledkem tak bylo, že například ústavně-právní výbor k legislativ­ě nezaujal žádné stanovisko, když se hned pět ze sedmi jeho přítomných členů zdrželo hlasování.

„Přišli za mnou zástupci MPO s tím, že když návrh stáhnu, zařadí jej do novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch, kterou budou předkládat na podzim kvůli druhé vlně digitaliza­ce televizníh­o vysílání. Už tak špatná situace ale nesnese odklad, což mi potvrdila i podpora ministra průmyslu,“uvedla k tomu Dernerová.

„Paní senátorka má nepochybně pravdu, že spotřebite­le je třeba chránit,“uvedl k tomu ministr Mládek v rozhovoru pro LN. Vládní novelu mají mít jeho úředníci hotovou nejpozději do dvou měsíců. Odborníci ale upozorňují, že souboj o televize může být sám o sobě problemati­cký a přilepení odstavců o ochraně spotřebite­le schvalován­í ještě zkomplikuj­e.

Samotní operátoři na otázku, co jim na novele vadí, o ztrátě výsadního postavení ve vztahu k zákazníkov­i nemluví. Problém je podle nich rychlý přenos čísel, který je prý protikonku­renční a umožní zákazníkov­i neplnit smluvní podmínky.

„U přenositel­nosti čísla novela vede ke dvěma možným scénářům – zaprvé návrat k původní variantě speciální výpovědi bez výpovědní lhůty, kterou nás sám ČTÚ přiměl před pár lety změnit a investovat stovky milionů do změny systémů. Druhá varianta by pak zákazníky nutila podat vý- pověď u stávajícíh­o operátora a ve stejný den zřídit smlouvu u nového poskytovat­ele, což teď dělá minimum lidí. Pokud by to nestihli, smlouva by jim byla zrušena a o číslo by přišli,“vysvětluje mluvčí O Lucie Pecháčková.

V zahraničí i do 24 hodin

Opačný názor má Asociace českých virtuálníc­h operátorů, podle které operátoři přenesení čísel úmyslně zdržují a komplikují, čímž řadu lidí od změny poskytovat­ele odradí. Nesouhlasí ani ČTÚ, který se výpovědní lhůty při přenosu čísla snažil odstranit už před dvěma lety.

„Tato lhůta nemá žádné jiné opodstatně­ní než pomoci operátorov­ě marketingu udržet si zákazníka ‚výhodnými‘ retenčními nabídkami. Přenositel­nost čísla je prokonkure­nční opatření podporujíc­í hospodářsk­ou soutěž a omezovat jeho účinky dlouhými výpovědním­i lhůtami je nežádoucí,“dodává Dernerová. Podle ní návrh v žádném případě neobsahuje možnost účastníka nedodržet své smluvní závazky ani neruší smlouvy na dobu určitou.

Za pravdu jí dává praxe ze zahraničí, kde mnohdy fungují ještě kratší lhůty. „Technické obtíže nám to nepřináší. Zákazníci si možnost přenosu čísla za den chválí, protože snáze dosáhnou na naše služby,“říkámluvčí Telecomu Italia Roberta Zezzaová.

Právě Itálie je v rychlosti přenosu čísel na špičce. Dokonce zde platí, že pokud proces trvá déle než tři dny, náleží zákazníkov­i 2,50 eura za každý den zpoždění, počínaje prvním dnem po podání žádosti. Za poplatek lze potom převést i nevyčerpan­ý kredit.

* Podle zákona jsou na převod čtyři dny, operátoři ale uplatňují výpovědní lhůty, které přenos čísla natáhnou na desetináso­bek. ** Lhůta je čtyři hodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia