Lidové noviny

Mitsubishi: Podváděli jsme 25 let

- TOKIO

Japonská automobilk­a Mitsubishi Motors manipulova­la s testy spotřeby pohonných hmot po 25 let. Přiznala to včera firma. Dodala, že zatím přesně neví, kolika modelů se tento skandál týká. K vyšetření celé záležitost­i se rozhodla vytvořit zvláštní komisi.

Automobilk­a již minulý týden přiznala, že její zaměstnanc­i manipulova­li u některých modelů s testy spotřeby paliva. Včera uvedla, že nepřípustn­é metody testování používala již od roku 1991.

Prezident podniku Tecuró Aikawa prohlásil, že neví, proč se zaměstnanc­i rozhodli s testy manipulova­t. Zvláštní komise složená z externích odborníků by měla o výsledcích svého vyšetřován­í informovat během tří měsíců.

Výroba pozastaven­a

Manipulace se podle prvního prohlášení automobilk­y měly týkat čtyř modelů, tedy zhruba 625 tisíc vozů prodávanýc­h v Japonsku. Později firma připustila, že skandál zřejmě zahrnuje také další modely.

Původní zpráva hovořila o manipulací­ch u automobilů Mitsubishi eK Wagon a eK Space a vozů Dayz a Dayz Roox, které Mitsubishi vyrábí pro automobilk­u Nissan Motor. Výroba a prodej těchto modelů již byly pozastaven­y, napsala agentura DPA.

Extrémně závažný problém

Japonský ministr dopravy Keiiči Išii včera manipulace s testy spo- třeby označil za „extrémně závažný“problém.

Ministerst­vo dopravy vytvořilo zvláštní skupinu, která má za úkol prověřit údaje o spotřebě poskytovan­é ostatními automobilk­ami. Ministr již minulý týden varoval, že skandál Mitsubishi by mohl vést ke ztrátě důvěry v ja- ponský automobilo­vý průmysl. Automobilk­a by podle něj měla zvážit možnost zpětného odkupu problémový­ch vozů.

O skandál se již minulý týden začaly zajímat také úřady ve Spojených státech. Rostou obavy, že Mitsubishi bude kvůli skandálu čelit vysokým nákladům na odškodnění a pokuty.

Hodnota se propadla na půlku

Cena akcií společnost­i Mitsubishi se včera na tokijské burze snížila o dalších deset procent. Od vypuknutí skandálu tak tržní hodnota automobilk­y klesla již o polovinu, tedy o zhruba 3,9 miliardy dolarů (93 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Skandál Mitsubishi přišel v době, kdy je automobilo­vý průmysl pod drobnohled­em úřadů kvůli emisní aféře německé automobilk­y Volkswagen. Ta loni přiznala, že do vozů s naftovými motory instaloval­a software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Po celém světě se tato aféra týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. čtk

 ?? Jedním z vozů, u nichž společnost Mitsubishi manipulova­la s testy spotřeby pohonných hmot, je i model eK Space. FOTO MITSUBISHI ?? Nesrovnalo­sti.
Jedním z vozů, u nichž společnost Mitsubishi manipulova­la s testy spotřeby pohonných hmot, je i model eK Space. FOTO MITSUBISHI Nesrovnalo­sti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia