Lidové noviny

Stíhaný podnikatel Sisák je venku z vazby. Na kauci

- PARDUBICE

Podnikatel Petr Sisák byl v pondělí propuštěn z vazby. Včera to potvrdil jeho advokát Petr Vališ. Podle žalobce Adama Borguly z pražského vrchního státního zastupitel­ství byl propuštěn po složení kauce.

Sisák je stíhaný v kauze údajné manipulace s insolvenčn­ími řízeními kolem firmy Via Chem Group. Ve vazbě zatím zůstává poslední z obviněných – advokát Ivo Hala.

Záruka 15 milionů

Média už minulý týden informoval­a, že Borgula souhlasí s propuštění­m Sisáka a Haly z vazby na kauci 15 milionů korun.

Žalobce se včera k výši kauce nevyjádřil. „Nebudu potvrzovat ani vyvracet žádná jména. Jediné, co mohu potvrdit, je, že jsem rozhodl o propuštění z vazby jedné stíhané osoby v kauze manipulací v rámci insolvenčn­ích řízení. Současně jsem rozhodl, že ačkoliv jsou dány důvody vazby jak útěkové, tak předstižné, tak lze splnit tento účel některými dalšími právními instituty,“řekl včera Borgula.

Státní zástupce doplnil, že rozhodl o přijetí kauce, o uložení zá- kazu vycestován­í, o dohledu probačního úředníka a o předběžném opatření spočívajíc­ím v zákazu styku s určitými lidmi.

V kauze společnost­i Via Chem Group a manipulace s insolvenčn­ími řízeními vznesla policie obvinění z řady trestných činů – ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislos­ti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčn­ím řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizova­ném gangu.

Kauza souvisí hlavně s reorganiza­cí Via Chem Group, jejíž zmanipulov­aná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem Sisáka. Případ se v menší míře týká i dalších firem či podvodů.

Chyby protikorup­ční policie

Případ původně šetřila protikorup­ční policie. Počátkem dubna ale dozorující žalobce Borgula nechal vyšetřován­í převést na královéhra­decké krajské policejní ředitelstv­í. Podle Borgulova vyjádření policisté z protikorup­ční jednotky udělali při vyšetřován­í případu chyby a neplnili jeho pokyny. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia