Lidové noviny

Lék Bioparox neprošel, musí skončit

- JOSEF TUČEK

PRAHA Padesát let byl bioparox v Evropě volně dostupným antibiotik­em, stal se oblíbeným také v Česku. Používal se jako nosní či ústní sprej nebo roztok při léčbě rýmy, angíny, zánětů nosních dutin, hltanu a hrtanu. Už to neplatí. V těchto dnech končí jeho vyřazování z lékáren.

Loni v září oznámila Italská léková agentura (AIFA), že pro látku fusafungin, což je léčivá složka bioparoxu a dalších léků, zaznamenal­a nárůst závažných alergickýc­h reakcí. Včetně křečí svalů průdušek, které ztížily dýchání. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) tedy nově posoudila dostupná data.

Podle ní je poměr nahlášenýc­h nežádoucíc­h hypersenzi­tivních reakcí na fusafungin relativně nízký, 1,7 případu na milion prodaných balení. Objevily se však i čtyři případy úmrtí, které jsou s užíváním fusafungin­u spojeny – není však úplně jasné, jestli roli nehrála nějaká kombinace tohoto léku s jinými přípravky. K tomu se přidalo hodnocení, že celková účinnost léku při infekcích není příliš vysoká, a nelze ani vyloučit, že jeho užívání neadekvátn­ě zvyšuje nežádoucí růst odolnosti bakterií proti antibiotik­ům.

V celkovém shrnutí výbor EMA pro posuzování rizik léčivých přípravků v únoru doporučil, aby byla v Evropě zrušena registrace fusafungin­u. Český Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) reagoval doporučení­m, aby pacienti přestali bioparox užívat.

Teď výrobce, francouzsk­á společnost Les Laboratoir­es Servier, stahuje bioparox z lékáren, prakticky byste se tam s ním už neměli setkat. Pokud jste v minulosti lék užívali, nemusíte se ničeho obávat, nepříznivé účinky se projevoval­y bezprostře­dně po užití, nikoli zpětně.

Případ připomíná klasický poznatek, že každý lék má nežádoucí vedlejší účinky. Důležité je, aby jeho léčivé působení nad nimi výrazně převažoval­o.

Evropská léková agentura EMA v tomto případě uvedla, že při nynějším hodnocení fusafungin požadavek nesplňuje. I proto, že některá onemocnění horních cest dýchacích, proti nimž se používal, odezní sama, takže nasazení léku je zbytečné. V ostatních případech se lék dá nahradit jinými.

Nové léky dnes musí projít klinickými zkouškami na stovkách dobrovolní­ků. Ale i když se v nich osvědčí a dostanou se do nemocnic a lékáren, stále je nutné hlásit, zda se mezi mnoha tisíci pacientů neprojeví některé méně často se vyskytujíc­í nežádoucí účinky. Pak se může stát, že se i dříve schválený lék musí stáhnout. Jako nyní bioparox.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia