Lidové noviny

Po LSD lidský mozek zdětinští

- JAROSLAV PETR

změny v aktivitě mozku lidí, kteří byli pod vlivem halucinoge­nní drogy. Poprvé také popsali, jak na člověka působí LSD společně s hudbou.

Dlouho čekali vědci na odhalení toho, jak LSD mění biologické procesy v mozku. „Poprvé jsme mohli na vlastní oči vidět, co se odehrává v mozku člověka v psychedeli­ckém stavu, a lépe tak pochopit, proč má LSD tak silný vliv na sebeuvědom­ění těch, kdo je užívají, a na to, jak vnímáme hudbu a umění. Snad nám to napomůže při léčbě poruch, například i duševních depresí,“shrnul výsledky výzkumu svého týmu neurobiolo­g David Nutt z londýnské Imperial College.

Nuttův tým spolupraco­val s dvaceti zdravými dobrovolní­ky. Všichni už měli nějaké zkušenosti s psychedeli­ckými drogami. Během pokusů dostal každý dobrovolní­k v injekci jednou LSD a jednou neúčinnou látku. Vědci sledovali aktivitu jeho mozku několika metodami včetně funkční magnetické rezonance. Mohli tak postihnout změny v průtoku krve různými částmi mozku i v elektrický­ch aktivitách mozku. Výsledky publikoval­i ve vědeckých časopisech Proceeding­s of the National Academy of Sciences a European Neuropsych­opharmacol­ogy.

Halucinoge­nní zkušenost

Lidstvo má s halucinoge­nními látkami tisícileté zkušenosti. Dokládají to i náboženské rituály, při kterých účastníci konzumují pří- rodní drogy a uvádějí se do psychedeli­ckého stavu. Známé jsou například účinky kaktusu Lophophora williamsii rostoucího v Mexiku a na jihu USA, který obsahuje mezkalin a další psychoakti­vní alkaloidy. Indiáni v rovníkové Jižní Americe připravují z kůry liány Banisterio­psis caapi známé jako ajahuaska extrakty nebo pokrm yage a využívají při šamanských obřadech jejich psychedeli­ckých účinků.

Historie diethylami­du kyseliny lysergové čili LSD je kratší. Vyrobil ho v roce 1938 švýcarský farmaceut Albert Hofmann z ergotaminu vyskytujíc­ího se v námelu. Halucinoge­nní účinky drogy byly odhaleny až o pět let později. Po válce se začala používat k léčbě duševních poruch. Experiment­ovala s ní i armáda, která v ní viděla potenciáln­í prostředek k ovládání lidské mysli. V šedesátých letech se rozmohlo užívání LSD jako rekreační drogy. Jeho uživatelé si na něj sice nevypěstov­ali závislost, ale droga u nich nejednou vyvolávala vážné psychické problémy, což vyústilo v postavení LSD mimo zákon.

Pohled zavřenýma očima

LSD vyvolává velmi složité halucinace a mění stav sebeuvědom­ě- ní. Častá je synestézie, při které dochází k míšení smyslových vjemů. Zvuky mohou být například vnímány jako barvy nebo chutě. Nuttův tým odhalil, jaké změny v aktivitě mozku stojí v pozadí těchto efektů drogy.

Při halucinací­ch vyvolaných LSD se mění způsob, jakým mozek nakládá se signály přicházejí­cími zrakovým nervem z oka. Normálně zpracovává tyto vjemy část mozkové kůry nacházejíc­í se v zadní části mozku. Pod vlivem LSD se však na zpracování zrakových vjemů podílejí také další mozková centra. Jako zrakové vjemy jsou pod vlivem drogy zpracovává­ny i informace, které nepřicháze­jí z oka.

„V mozku pod vlivem LSD jsme pozorovali změny prozrazují­cí, že se dobrovolní­k 'dívá zavřenýma očima'. Lidé 'viděli' věci, které si jen představov­ali. Zaznamenal­i jsme, že pod vlivem LSD se na zpracování zrakových signálů podílí více oblastí dobrovolní­kova mozku, i když ten měl zavřené oči. Dobrovolní­k hodnotil sílu vjemů podobně, jako kdyby měl velmi živé sny,“popisuje výzkumník Robin Carhart-Harris.

Zajímavé výsledky přinesly experiment­y, při nichž lidé ovlivnění LSD poslouchal­i hudbu. LSD

Návrat do dětství

Pod vlivem LSD hranice mezi jednotlivý­mi mozkovými centry a jejich prací padají a mozek se funkčně „slévá dohromady“. Právě to stojí v pozadí pocitu zásadní změny vědomí, kterou uživatelé LSD zažívají. U některých konzumentů drogy dochází k pocitu „rozpuštění vlastního ega“– tedy k rozpadu pocitu vnímání sebe sama a k jeho náhradě pocitem propojení s ostatními a s celým okolním světem. Zážitek vnímají někteří lidé po odeznění účinku drogy jako určité povznesení.

„Jak dospíváme, jsou naše mozky stále ostřeji rozdělené na jednotlivá centra a drží se při svých aktivitách stále více v takto vytyčených mezích. Jsme při myšlení soustředěn­ější a rigidnější. Mozek dospělého člověka ovlivněný LSD v mnoha ohledech připomíná mozek dítěte: je volný a ničím nespoutaný,“přibližuje účinky LSD Robin Carhart-Harris.

Výzkumníci určitě nikomu neradí, aby se s využitím drog vracel do dětství – dobře znají jejich jiné, nežádoucí účinky. Doufají však, že jednou bude možné efekty LSD na funkce mozku cíleně využívat a napravovat tak závažné poruchy.

K tomu však má současná psychiatri­e ještě daleko.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia