Lidové noviny

Jet na MS je pro mě automatick­é

Kdo z NHL pojede na mistrovstv­í světa?

- ROBERT SÁRA

Kapitánem na hokejovém mistrovstv­í světa v Rusku bude Tomáš Plekanec.

PRAHA Je to už letitý kolorit týdnů před mistrovstv­ím světa – čím je šampionát blíž, tím přibývá omluvenek z NHL. Už je ale také letitým koloritem, že čím je šampionát blíž, tím víc se blíží doba, kdy se k reprezenta­ci připojí i útočník Tomáš Plekanec. Nezklamal, neomluvil se ani letos a už dnes odehraje první přípravný duel ve Znojmě. Příští týden ho čeká už deváté mistrovstv­í světa z posledních jedenácti! „Promě je to automatick­é, protože hrát za nároďák byl vždycky můj sen,“říká 33letý útočník Montrealu.

Takže jste neváhal?

Mám to postavené tak, že když trenér zavolá, že mě chce na mistrovstv­í světa, a já budu zdravý, tak není důvod nepřijet. Vždycky se na nároďák těším, je tady dobrá parta, a navíc je reprezenta­ce osvěžení. Na šampionát míří z NHL zatím jen obránce Jordán a útočníci Plekanec, Pastrňák a Sekáč. Přitom teď z play off vypadlo hned osm hráčů (Jágr, Hudler, Kindl, Neuvirth, Gudas, Voráček, Rozsíval, Fleischman­n), ovšem zatím se vedení reprezenta­ce nepodařilo Zvlášť po zpackané sezoně vMontrealu.

Byla psychicky těžká, jedna z těch těžších. Teď jsem si týden odpočinul a už mám zase chuť do hokeje, proto jsem přijel. Když člověk prohrává, tak radost z hokeje nemá. Na druhou stranu jsme v Montrealu dlouho věděli, co se s námi stane, a postupně vstřebával­i, že nebudeme hrát o Stanley Cup. Nespokojen­ost je vMontrealu veliká a bude se hodně dělat pro to, aby se to neopakoval­o. Uvidíme, co chystá manažer a jak velké změny budou v kádru.

Důvodem pádu po skvělém startu bylo zranění gólmana Price? s nikým z nich spojit. „Situace je taková, že nevíme nic,“řekl trenér Vladimír Vůjtek. A stojí i o Jaromíra Jágra? „Oslovili jsme všechny, ale nemáme odezvu,“dodal Vůjtek. Dnes a zítra (od 19.20, ČT sport) čekají ve Znojmě reprezenta­ci duely proti Švédsku.

Je to jedna z hlavních příčin. On je jedním z nejlepších gólmanů světa. Condon pak nechytal špatně, ale když tam je, mančaft hraje jinak.

Vraťme se k reprezenta­ci – proč je zase tolik omluvenek?

Spousta kluků je zraněných nebo rozmlácený­ch, pak nemá cenu, aby jezdili. Já mám štěstí, že mé tělo drží. Trenér zavolal, tak je pro mě normální, že jsem tady.

Tak normální to teď už není.

Pro mě je to ale automatick­é. Podepsal bych to, co říkal David Výborný, že hrát za nároďák byl náš sen. Hokej nebudu hrát věčně a jsem rád, že tady teď můžu být. Asi už je trochu jiná doba, ale to srdce do toho přece musíte dát. Jenže všechno se odvíjí od zdraví.

I díky tomu přístupu je z vás kapitán – byl jste jím už na MS v roce 2012 a na OH 2014. Co to pro vás znamená?

Céčko je jen písmeno na dresu a všichni kluci, kteří tady jsou, patří k lídrům svých klubů amymusíme hrát jako mančaft. Pak není důležité, kdo je kapitán. Je ale pravda, že těch zápasů na mistrovstv­í mám hodně, ale když se spojíme jako tým, tak je úplně jedno, kolik mám zápasů, a úspěch může přijít.

Co bude úspěch?

Český hokej má pořád na to, aby jezdil pro medaile. My uděláme vše pro to, abychom po delší době po nějaké sáhli. Asi nebudeme říkat, že jedeme vyhrát mistrovstv­í, ale všichni to někde v sobě máme.

Poprvé si zahrajete pod koučem Vůjtkem.

Mně bylo vždycky jedno, kdo trénuje nároďák. Když měl trenér zájem, přijel jsem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia