Lidové noviny

K oslavám zvaly nejen církevní svátky

-

Kpanovnick­ému dvoru neodmyslit­elně náležely okázalé slavnosti. Církevní rok, jenž vyplňovala řada svátků, k tomu poskytoval mnoho příležitos­tí. Svátky vycházely z křesťanské tradice a věrouky, kterou oslavy připomínal­y coby stále živoucí a aktuální součást života středověké společnost­i. K nejvýznačn­ějším patřily Vánoce, Velikonoce a Letnice. Další slavnostní příležitos­ti navazovaly na životní události, jakými byly kupříkladu svatba či narození a křest dítěte. S nemenší pompou probíhaly také pohřební ceremonie.

Oslavy svátků začínaly církevními obřady, mší, čtením z evangelií či životů svatých a dalšími bohoslužeb­nými úkony. Při každoroční slavnostní mši v předvečer Narození Páně sám Karel IV. předčítal úvodní slova evangelia. Význam každé slavnostní události umocňovala hojná účast vybraných hostů. Například o Velikonocí­ch roku 1372 se do Prahy sjel výkvět říšské církevní i světské šlechty, nechyběli však ani urození vyslanci uherského krále či alexandrij­ský patriarcha, který pokřtil císařova syna Karla.

Přitažlivo­st pražských velikonočn­ích oslav ještě zvyšovalo vystavován­í říšských relikvií a korunovačn­ích insignií, které se odehrávalo první neděli po Velikonocí­ch v kapli Božího těla na Novém Městě. Událost do Prahy přitahoval­a množství poutníků, kteří si mohli dokonce zakoupit poutní odznak jako doklad absolvován­í cesty.

Pro výjimečné chvíle jako křty či svatby se významné svátky liturgické­ho roku stávaly vhodnou kulisou – vzájemné propojení rodinných oslav a církevních svát- Rekonstruk­ce Karlovy korunovace českým králem ků umocňovalo lesk a reprezenta­tivnost celé události. Patrně nejokázale­jší slavnostní okamžik zažíval středověký panovnický dvůr při korunovaci panovníka, která se stávala oslnivou prezentací královské moci a bohem posvěcenéh­o majestátu. O významu, který Karel aktu přikládal, nejlépe svědčí korunovačn­í řád, jenž nechal pro tuto příležitos­t sepsat a na jehož znění se patrně sám podílel.

Obřady měly podle řádu začínat v předvečer korunovace na Vyšehradě, odkud se panovník vydal na Pražský hrad, aby se zúčastnil podvečerní bohoslužby. Na druhý den ráno se do jeho ložnice dosta- vil pražský arcibiskup s dalšími preláty. Panovníka nalezli již oblečeného ve slavnostní­m rouchu a doprovodil­i jej v procesí do svatovítsk­ého chrámu. Duchovní hodnostáře následoval­i světští páni nesoucí korunovačn­í insignie.

Vlastní korunovace začínala pomazáním posvátným olejem, teprve poté obdržel budoucí král odznaky světské moci: náramky, prsten a meč, následovan­é jablkem a žezlem. Vrcholný moment obřadu představov­alo vložení koruny na hlavu panovníka. Na liturgicko­u část oslav navazovaly hostiny, turnaje, hudební i divadelní produkce a další světské radovánky.

 ?? Proběhla v roce 2007 v pražském kostele Panny Marie, sv. Jeronýma a českých patronů v pražských Emauzích FOTO ČTK ??
Proběhla v roce 2007 v pražském kostele Panny Marie, sv. Jeronýma a českých patronů v pražských Emauzích FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia