Lidové noviny

Koupím dluh ČSSD, říká miliardář Krúpa

Stamiliony, jež nyní sociální demokracie dluží Zdeňku Altnerovi, by mohl vymáhat silnější protivník

- MARTIN SHABU ADAM JUNEK

PRAHA Trable, které má vládní sociální demokracie kvůli dluhu 337 milionů korun vůči bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, se mohou velmi brzy prohloubit. Podle zjištění LN se totiž rýsuje možnost, že advokát pohledávku odprodá. A dravější věřitel s dostatkem peněz může na stranu vedenou premiérem Bohuslavem So- botkou poslat drsnější právníky, kteří jí při jejím váhání s placením zavaří víc než Altnerův tým.

Jeden takový dravec se již hlásí. Zájem o pohledávku podle informací LN projevil slovenský miliardář Pavol Krúpa se svým finančním impériem Arca Capital, které se mimo jiné zabývá i skupováním pohledávek.

„Principiál­ně nelžu. Mám o koupi pohledávky skutečně vážný zájem. Více vám k tomu ale nyní neřeknu,“reagoval Krúpa na dotaz LN, zda jedná s právníkem Altnerem.

V Altnerově táboře zatím naopak mlží. „Pohledávku lze prodat vždycky, tomu nic nebrání. Ale nic dalšího nechci komentovat,“sdělil LN Altnerův syn Patrik, který je také právníkem a některé aspekty otcova případu řeší.

Sdílnější nebyl ani Altnerův advokát Václav Veselý, který dovedl spor s ČSSD o stamiliony na konci března k pravomocné­mu vítěznému rozsudku. „Nevím, od koho to máte, že nějaká společnost Arca Capital to chce koupit. Pokud nás ale oficiálně Arca osloví, třeba s ní budeme jednat. Nevím zatím o tom, že by mně nebo panu Altnerovi někdo oficiálně zaslal nějaký dopis a chtěl to koupit,“řekl LN Veselý.

Podle informací LN je nyní na straně Altnera a jeho právních zástupců, aby do konce dubna o Krúpově nabídce rozhodli. Přitom nemusí jít o jediného zájemce. Těch, co by chtěli mít v rukou dluh ČSSD, se Altnerovi údajně ozvalo více.

Finančník Krúpa by ČSSD dostal pod tlak ze dvou stran. Dnes z pozice minoritníh­o akcionáře skupinyNWR­Krúpa hlasitě bojuje proti krokům, které se odehrály a odehrávají v krachující důlní společnost­i OKD.

Skupina NWR je přitom mateřskou společnost­í ostravskýc­h dolů. V řešení situace se výrazně angažuje vláda – primárně ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Zároveň má Krúpa i nejvyšší politické kontakty. Byl totiž v prezidents­ké kampani výrazným podporovat­elem dnešního prezidenta Miloše Zemana a dodnes je pojí dobré vztahy. Kdyby Krúpa držel v rukou stamiliono­vou pohledávku za ČSSD, mohla by se z ní stát zbraň i v poměřování sil mezi premiérovo­u stranou a Hradem.

Finančník Krúpa by navíc pro ČSSD byl ostrým soupeřem. Vminulosti se jeho skupině Arca například podařilo získat na 170 milionů korun od polostátní společnost­i ČEZ, když skoupila nároky vytěsněnýc­h minoritníc­h akcionářů Severočesk­é energetiky.

A jaký je vlastně aktuální stav boje Altnera a ČSSD? Odvolací soud Altnerovi na konci března přisoudil 18,5 milionu korun se smluvní pokutou 0,3 procenta z částky denně. S tím, že se počítala od roku 2000, naskákala na skoro 320 milionů. Odměna Altnerovi náleží jako součást platby za zastupován­í sociálních demokratů v úspěšném boji o Lidový dům, který je sídlem strany.

Drobné pro věřitele

ČSSD sice podala dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek. Peníze i přesto Altnerovi odmítá poslat a prozatím vyplácí jen částky, o něž si u ní požádali ti, jimž sám bývalý advokát dluží.

První dva věřitele vyplatila před týdnem, dohromady poslala 95 tisíc korun. Včera pak podle mediálního zástupce právníků strany Jiřího Chvojky zaslala ČSSD přes 2,2 milionu korun finančnímu úřadu v Litoměřicí­ch a 132 tisíc korun Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Sociální demokraté doufají, že Nejvyšší soud by mohl verdikt zmírnit a část pokuty jim odpustit. Argumentuj­í přitom hlavně tím, že za většinu průtahů může Altner sám, a není tedy správné, aby se pokuta počítala za celou dobu od roku 2000. Bojí se přitom, že kdyby se tak stalo a peníze mezitím Altnerovi odešly, nikdy už zpátky nic nevymůžou. Zaklínají se i tím, že nechtějí, aby peníze zmizely v nějakém daňovém ráji. Tomu nahrál i sám Altner,

Stamiliono­vá bitva

když si vymínil, aby ČSSD poslala vysouzenýc­h 337 milionů na účet ve švýcarské bance. K tomu se do poslední chvíle, jak upozornila včerejší MF DNES, u soudu snažil prosadit, aby se účastní- kem řízení stala i švýcarská firma H-Holding.

„Půjčila mi na zaplacení některých pohledávek, které proti mně účelově vymyslely především státní úřady a státem ovládané fir- my,“uvedl nedávno Altner. H-Holdingmu půjčila asi osm milionů a výměnou za to získala část pohledávek za ČSSD.

Soudy ale nikdy firmu do sporů advokáta se sociálními demo- kraty nepřipusti­ly. Zástupci strany tomu bránili proto, že se „nechtěli soudit s neprůhledn­ou firmu“. Za firmou sídlící v městečku Cham u Zugského jezera stojí Franz Josef Rupf. Jde o dlouholeté­ho renomované­ho daňového a firemního poradce stojícího za skupinou firem soustředěn­ých kolem společnost­i Rupf + Partner Treuhand. LN se jej pokusily několikrát kontaktova­t, neúspěšně.

Teď se hraje o exekuci

H-Holding ovšem v Česku drží podíly ve dvou firmách. Především ve společnost­i Alba, která také část Altnerovýc­h pohledávek v minulosti držela a snažila se spolu s ním vyhlásit na sociální demokracii exekuci. V době, kdy H-Holding do Alby vstupoval, se stal členem představen­stva také Girolamo Giormani. Ten proslul jako zástupce majitelů domů bojem za deregulaci nájemného.

Kdyby Krúpa vlastnil stamiliono­vou pohledávku za ČSSD, mohla by se z ní stát zbraň i v poměřování sil mezi premiérovo­u stranou a Hradem

„Už v té firmě nejsem. Ale pana Rupfa znám, a samozřejmě že H-Holding je jeho,“sdělil LN Giormani. „Chtěli jsme panu Altnerovi pomoci, protože byl v právu. Já jsem to ale velmi záhy vzdal, protože na nás začali útočit pomocí represivní­ch složek,“tvrdí Giormani.

Aktuálně se ve sporu Altnera a ČSSD čeká na rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, kam Altner podal na stranu exekuční návrh. Udělal to v pátek poté, co zjistil, že si spis ke sporu – podle něj předčasně – vyžádal Nejvyšší soud a on ztratil důvěru v jeho nestrannos­t. Strana premiéra Sobotky se toho, že soud bude s exekucí souhlasit, ale dle informací LN příliš neobává. Nechá se „ohleduplně zaexekuova­t“. Tedy může složit peníze exekutorov­i jako jistinu, a pak odložit výkon exekuce do rozhodnutí Nejvyššího soudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia