Lidové noviny

Zeman má trable s Nejedlým

- TOMÁŠ TOMÁNEK TOMÁŠ PLHOŇ

Soud potvrdil pokutu pro firmu, jejímž jednatelem byl prezidentů­v poradce

PRAHA Pozice klíčového muže hradního týmu – podnikatel­eMartina Nejedlého – se otřásla. Odvolací soud totiž včera potvrdil téměř třicetimil­ionovou pokutu pro firmu Lukoil Aviation Czech za porušení smlouvy při obchodech s palivem se Správou státních hmotných rezerv. Jednatelem společnost­i byl až do loňského léta poradce prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu přitom v minulosti řekla, že pokud soud pravomocně rozhodne v neprospěch Lukoilu, zváží Nejedlého další setrvání mezi svými rádci. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se oba muži sejdou v nejbližší době, aby situaci prodiskuto­vali.

Společnost Lukoil Aviation Czech je nyní v likvidaci. Její právník Petr Jindřich Syrovátko ale řekl, že na zaplacení částky firma prostředky má. „Ve chvíli, kdy bude rozsudek doručen, to sa- mozřejmě bude zaplaceno,“uvedl. Podnik má ještě možnost podat dovolání. „Společnost je v likvidaci a to dovolání tu věc samozřejmě prodlouží,“poznamenal právník.

Rozhodován­í o Nejedlého osudu nebude pro Zemana jednoduché. Vlivný podnikatel totiž stojí za jeho návratem na výsluní. Na Hrad mu pomohl z pozice šéfa volební kampaně, důležitého sponzora a člena vedení Strany práv občanů. Prezident se mu za to odvděčil. Nejedlý v jeho týmu zastává zcela zásadní postavení. Na jeho mínění a kontakty Zeman hodně dá.

Společně s kancléřem Vratislave­m Mynářem se Nejedlému daří rozhodovat o tom, kdo bude mít k prezidento­vi přístup a kdo ne. Aniž by měl na Hradě jakýkoli úvazek, disponuje navíc rozlehlou kanceláří v blízkosti pracovny Miloše Zemana. A hlava státu ho bere i na nejdůležit­ější zahraniční jednání, často dokonce namísto šéfa zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře Hynka Kmoníčka. Prezident se tak jen těžko bude chtít takto důležité figury zbavit. Obzvlášť když Nejedlý vložil nemalé peníze do Zemanovy předvolebn­í kampaně.

Jistou nápovědou, jak by se mohl zachovat, je jeho vztah ke kauze kancléře Vratislava Mynáře. Toho Zeman ponechává na Hradě i bez bezpečnost­ní prověrky. Nepřekvapí, že je to také proto, že má Mynář jednoznačn­ou podporu Nejedlého.

Z okolí hlavy státu tak zaznívají spíše skeptická vyjádření, která se skutečným odstřižení­m od vliv- ného podnikatel­e příliš nepočítají. „Stát se toto premiéru Zemanovi, tak by postupoval nekompromi­sně. Ale prezident Zeman? To asi bude jinak,“hodnotí jeden ze zdrojů obeznámený­ch se situací na Pražském hradě.

Otázkou také je, jak by mělo takové přerušení kontaktů s Nejedlým vypadat. Jelikož nemá byznysmen na Hradě smlouvu, nemůže ho nikdo jen tak vyhodit. A když se s ním Zeman rozhodne scházet a radit nadále, těžko mu to někdo zakáže.

Jedinou překážkou tak pro prezidenta může být ztráta reputace v případě, že bude nadále využívat služeb člověka, jehož firma prohrála se státem zásadní spor a musí mu zaplatit 30milionov­ou pokutu za porušení smlouvy.

Už v posledním průzkumu CVVM klesla důvěra občanů v hlavu státu z 62 na 56 procent. A to bylo ještě před včerejším soudním verdiktem. I tak se ale Zeman těší vysoké důvěře voličstva. Nejhorší výsledky měl na přelomu let 2014 a 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia