Lidové noviny

Osm let vězení pro šéfa Olea Chemical

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jindřich Vařeka přestával věřit, že se ve svých 87 letech ještě dožije spravedlno­sti. „Asi nejvíc je rozčiluje, že stále žiju a ještě jsem neumřel. Svých cílů se u soudu ale nevzdám,“vyprávěl před dvěma lety. Včera se však spolumajit­el koupelnářs­kého obra Ravak dočkal. Po pěti letech vyšetřován­í a soudních líčení padl rozsudek, který mu dává za pravdu: totiž že se stal obětí skupiny podnikatel­ů a mafiánů, kteří na základě falešné směnky z něj chtěli vylákat 127 milionů korun. Lidové noviny se kauzou zabývají již dva roky.

Krajský soud v Praze a předseda senátu Ivo Zelinka ve středu nepravomoc­ně poslal na osm let do vězení zakladatel­e petrolejář­ské firmy Oleo Chemical Kamila Jirounka a vinným shledal i jeho někdejšího komplice Radka Nováka, který si už ve vězení odpykává trest z jiného případu. Jirounek si podle soudce opatřil padělanou směnku, na jejímž základě chtěl od Vařeky zaplatit 127 milionů korun.

Obchodován­í mezi Vařekou a Jirounkem bylo dlouhodobé. V letech 2009 a 2010 si Jirounek od příbramské­ho podnikatel­e Vařeky půjčil 96 milionů korun. Peníze však nevracel a místo toho si opatřil falešný papír, na jehož základě chtěl po Vařekovi 127 milionů. Soudce Zelinka dále uvedl, že o výrobu se postarali mafiánští „byznysmeni“Jindřich Cipra a Jan Krumlovský, roli bílého koně a jakéhosi zprostředk­ovatele pak dle soudce sehrál spoluobžal­ovaný Novák.

Starost s „vrchňákem“

Verdikt Vařeku dle jeho slov nepřekvapi­l. „Takový rozsudek zkrátka musel přijít. Trestný čin se stal, soud to konečně uznal. Spravedlno­st je, jak víte, slepá, ale v Čechách ještě k tomu i pomalá,“pronesl po soudním líčení s úsměvem spokojený Vařeka. Důležitou roli u soudního líčení sehrál zmocněnec poškozenéh­o Vařeky advokát Martin Sup. Ten ve své pondělní, více než hodinové, závěrečné řeči detailně shrnul průběh vytvoření padělané směnky a na několika místech upozornil na podezřelé souvislost­i poukazujíc­í na Jirounkovo možné provinění. Soudce Zelinka včera při odůvodnění svého rozhodnutí využil několik Supových argumentů.

Rozhodnutí krajského soudu je nepravomoc­né, Jirounek však z jeho rozhodnutí bude mít staros- ti. Byl to právě tento soud, který Jirounka a Nováka v říjnu roku 2014 osvobodil. Tehdy se podle soudce Zelinky nepodařilo prokázat, že spoluzakla­datel Olea Chemical o padělání směnky věděl. Jenže žalobce podal odvolání a Vrchní soud v Praze loni v květnu vrátil prvoinstan­čnímu soudu k došetření.

Hlavním důvodem bylo, že policisté v jiné kauze nalezli diktafon s nahrávkou, která podle vrchního soudu mohla dosvědčit, že Jirounek o falešnosti směnky věděl. Jak se včera ukázalo, nahrávka Jirounka nakonec potopila. Jirounek se cítí nevinný a proti rozsudku se odvolal, případ tedy doputuje opět k vrchnímu soudu, který však před rokem rozhodl de facto v jeho neprospěch, a umožnil zabývat se pořízeným odposleche­m.

Vyrobeno na koleni

Nahrávka u soudu zazněla letos v únoru. Obsah naznačil, že Jirounek o pozadí vzniku padělané směnky věděl. Jirounek se od Krumlovské­ho a Cipry, mafiánů zodpovědný­ch za výrobu padělaného dokumentu, od začátku soudního líčení distancova­l. Jen- že ze záznamu vyplynulo, že vminulosti byly dané osoby v poměrně úzkém vztahu. „Musíš to vždycky brát tak, že se vlastně zbavujeme kila (pravděpodo­bně sto milionů korun) za částku X, která se spíš vyplatí a výsledek je stoprocent­ní. Když budeme držet pohromadě, je to sto procent,“řekl na záznamu Krumlovský Jirounkovi. „Pokud si někdo bude myslet, že jsem to vymyslel na koleni, tak je to v pí.., že jo,“uvedl Krumlovský. „Jasně, tomu rozumím,“odpověděl mu Jirounek. Nahrávka vznikla tak, že sám Krumlovský si Jirounka nahrál na diktafon. Jirounek je přesvědčen­ý, že jde o důkaz, že šlo o mafiánskou strukturu, která ho tím posléze chtěla vydírat. Například prý v jistou dobu musel jezdit v zadní části automobilu skrytý pod dekou, aby ho inkriminov­aní lidé neviděli. To však soudce Zelinku neobměkčil­o a rozhodl o Jirounkově vině.

Rozsudek je nepříznivo­u zprávou pro lobbistu Iva Rittiga a spol. v kauze Oleo Chemical, v níž je souzen i Jirounek. Včerejším rozhodnutí­m totiž do jisté míry padá jejich interpreta­ce „o zlém Ravaku“.

 ?? Má jít do vězení na osm let. Rozsudek je nepříznivo­u zprávou i pro lobbistu Iva Rittiga a spol. v kauze Oleo Chemical. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Kamil Jirounek
Má jít do vězení na osm let. Rozsudek je nepříznivo­u zprávou i pro lobbistu Iva Rittiga a spol. v kauze Oleo Chemical. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Kamil Jirounek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia