Lidové noviny

Jak Lukoil obchodoval s Českem

- TOMÁŠ PLHOŇ Komentář na straně 10

LN v pěti bodech přehledně zmapovaly kauzu Lukoil Aviation Czech.

technologi­ckých důvodů obměňoval. Ze strany Nejedlého šlo o klasickou spekulaci na vývoj cen. Společnost, v níž byl jednatelem, počítala s tím, že palivo na trhu získá za nižší sumu, prodá ho státu a na rozdílu vydělá. K tomu ale nedošlo. A společnost zpátky dodala jen polovinu dohodnutéh­o množství. Původně odebrala 30 tisíc kubíků za 275 milionů korun, zpět však dodala petrolej jen za 134 milionů. I když ani jedné ze stran nevznikla reálně škoda, Lukoil Aviation Czech tím porušila smlouvu. Už loni soud rozhodl, že kvůli tomu musí zaplatit pokutu 27 milionů korun. Včerejší soud rozsudek potvrdil.

2. Dostane stát od Nejedlého firmy peníze zpět?

Její advokáti nyní tvrdí, že dluhy zaplatí. „Lukoil nedluží v České republice nikomu nic a tady vede pouze legitimní spor o tuto částku. Takže ve chvíli, kdy bude rozsudek doručen, to samozřejmě bude zaplaceno,“uvedl právní zástupce společnost­i Jindřich Syrovátka s tím, že je s rozsudkem hrubě nespokojen. Ovšem zádrhelem by mohlo být, že už po prvním verdiktu loni v létě přešla Lukoil Aviation Czech do likvidace. Co to znamená? Likvidace je poměrně neprůhledn­ý proces postupného zániku firmy, který řídí určený likvidátor. V tomto případě advokát Tomáš Rychlý, který společnost v minulosti zastupoval. Nyní by měl postupně rozprodáva­t majetek a umořovat dluhy. Podle posledních účetních uzávěrek vykazovala společnost ztrátu a záporný vlastní kapitál. Její auditoři zmínili, že ji drží nad vodou jen půjčky od ruského gigantu Lukoil. Ten se podle informací týdeníku Respekt k dalšímu sanování aktivit české pobočky příliš nemá.

3. Jaké je spojení prezidento­va poradce Nejedlého s ruským Lukoilem?

Nejedlý českou společnost, která nyní prohrála spor, spoluzaklá­dal a působil v ní jako jednatel. Dalším jednatelem byl Dmitrij Romaněnko, šéf Lukoilu pro ČR a Nejedlého blízký přítel. Podle obchodního rejstříku společnost ovládal ze 60 procent mateřský Lukoil se sídlem v Nizozemsku, 40 procent náleželo české akciové společnost­i Ene Investment, kterou s největší pravděpodo­bností ovládá právě Nejedlý. Ten se k vlivným kontaktům v ruském byznysu dostal v průběhu devadesátý­ch let. Podnikat začal v Německu, kam odešel ještě jako volejbalov­ý reprezenta­nt. Zabýval se prodejem automobilů, což ho přivedlo do Ruska, kde obchodoval s luxusními značkami.

4. Kde se vzal ruský Lukoil v Česku?

Historie působení ropného gigantu na tuzemském trhu sahá dávno před zvolení Miloše Zemana prezidente­m republiky. První zlom nastal za pravicové vlády Mirka Topolánka, jehož ministr dopra- vy Aleš Řebíček patří též mezi Nejedlého přátele. S ním také tehdy strávil dovolenou ve slavné vile v Toskánsku. V roce 2007 získala Lukoil Aviation Czech lukrativní zakázku na dodávky pro ČSA na ruzyňské letiště, a to měsíc poté, co společnost vznikla. Dle tehdejších vyjádření společnost vyhrála ve výběrovém řízení, díky kterému nahradila dosavadníh­o dodavatele společnost Shell. Za prosazení vítězství česko-ruské firmy lobboval podle vlastních slov i Miroslav Šlouf, donedávna pravá ruka Miloše Zemana. Podle informací otištěných vMF DNES mohlo jít o výměnný obchod, který umožnil vznik Topolánkov­y vlády s pomocí dvou přeběhlíků z ČSSD – MilošeMelč­áka a Michala Pohanky.

„Když už jsme mluvili o Lukoilu, pan Šlouf se nedávno přiznal, že v roce 2007 za Lukoil lobboval uMarka Dalíka, aby vláda souhlasila s tím, že Lukoil bude dodavatele­m pro ČSA. A my se můžeme ptát, co za to bylo. Shodou okol- ností těsně poté, co pánové Melčák a Pohanka podpořili Topolánkov­u vládu,“uvedl pro MF DNES v roce 2012 Miloš Zeman.

5. Jak se soudní verdikt promítne do Nejedlého postavení na Hradě?

Dosud byly jeho vztahy s prezidente­m Milošem Zemanem nadstandar­dní. Nejedlý je tím, kdo drží klíče od kanceláře hlavy státu. Bez jeho souhlasu se jen málokdo dostane na jednání s nejvyšším představit­elem země. Nedá se příliš očekávat, že jeho vliv na Zemana zeslábne.

Možná navenek přijde o možnost bezplatně užívat luxusní hradní kanceláře nebo cestovat jako poradce pro energetiku v prezidents­ké delegaci při zahraniční­ch cestách. I tak se o něj Zeman ale bude opírat. Už kvůli Nejedlého silným kontaktům na ruskojazyč­né prostředí a východní ekonomiky, které prezident zahrnul do priorit své diplomacie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia