Lidové noviny

Tajemný muž s velkým vlivem

Zemanův kontroverz­ní poradce Nejedlý podnikal se Šloufem. Svůj životopis ale vytrvale tají

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Vedle Miloše Zemana se objevil na snímcích z jednání s Vladimirem Putinem vMoskvě. Ruského státníka měl vyobrazené­ho rovněž na krytu mobilního telefonu. Martin Nejedlý je důležitou spojkou českého prezidenta na východ.

Bývalý ligový volejbalis­ta Zbrojovky Brno po skončení sportovní dráhy začal podnikat. Nejprve v Německu a poté v Rusku. V obou zemích ponejprv obchodoval s automobily, zejména na východě, ale brzy pronikl i do energetiky.

Právě při jednom takovém projektu se ve velké východní zemi poznal s podnikatel­em a vlivným lobbistou Miroslavem Šloufem, který dlouhodobě platil za Zemanovu pravou ruku. Oba si padli do noty a začali spolu obchodovat.

Nejedlého firma ENE Investment dokonce dodnes sídlí na stejné adrese v pražské Školské ulici, kde byla legendární Šloufova kancelář, v níž se scházeli zákulisní hybatelé i špičky politiky a byznysu. Společně také naplánoval­i Zemanův návrat do velké politiky a začali sypat miliony do jeho prezidents­ké kampaně a Strany práv občanů, která mu měla na Hrad pomoci.

Zeman se ale po vítězství ve volbách od Šloufa odstřihl a ten si následně stěžoval (nebyl však je- diný), že si prezidenta zprivatizo­vali Nejedlý s kancléřem Vratislave­m Mynářem.

Záhadná ruská stopa

Linka od Šloufa na Hrad je dostatečně známá, v mlze ale zůstávají další detaily Nejedlého podnikání v Rusku. V době, kdy se stal v podstatě nejdůležit­ějším Zemanovým rádcem, požádal server Česká pozice o jeho životopis. Veřejnost má přece nárok vědět, kdo je klíčovým mužem přímo zvoleného prezidenta.

Zvlášť poté, co se hlava státu nijak netají východním směřováním své „ekonomické diplomacie“, a když média spekuloval­a i o možnosti, že na jeho kampaň plynuly rubly z ropovodů ruského Lukoilu.

Kontroverz­ní podnikatel ale své pracovní curriculum vitae nikdy neposkytl. Neučinil tak ani na opakované dotazy Lidových novin. Ty o životopis žádaly i přímo na Hradě, ale nedočkaly se ho. Prezidents­ká kancelář argu- mentuje tím, že Nejedlý není jejím zaměstnanc­em.

Pozoruhodn­ým faktem ovšem je, že mezi poradci hlavy státu figuruje i další podnikatel orientovan­ý na Rusko – Pavel Galuška. Ten je Nejedlého dlouholetý­m partnerem v byznysu (ve firmě Lukoil Aviation Czech byl finančním ředitelem), a dokonce čas od času využívá jeho hradní kancelář. Galuška zároveň pomáhal s účty zemanovské Strany práv občanů i s prezidents­kou kampaní pozdějšího vítěze první přímé volby hlavy státu.

Ale zpět k Nejedlému. Místopředs­eda Strany práv občanů má za manželku sestru známé modelky Andrey Verešové. O Alexandře Nejedlé psali před dvěma lety novináři jako o realitní kouzelnici. MF Dnes tehdy zjistila, že v roce 2006 koupila byt kousek od „Staromáku“za směšných 300 tisíc korun. Podle odborníků jde o pouhý zlomek tržní ceny. Stejně tak úspěšná byla s nákupem pozemku nedaleko Říčan.

 ?? S podobiznou ruského prezidenta Putina FOTO MAFRA ?? Nejedlého mobil
S podobiznou ruského prezidenta Putina FOTO MAFRA Nejedlého mobil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia