Lidové noviny

Ani 111 míst poslance neuspokojí

- MICHAL PAVEC

PRAHA Potřebujem­e 40 míst pro svá auta, odpověděli zástupci Poslanecké sněmovny na dotaz, kolik žádají náhrad za parkoviště na Malostrans­kém náměstí, které v létě přestane existovat. Při výčtu stání, která jim po jeho zrušení od 1. července zbudou, však zároveň opomněli zmínit další čtyři desítky míst.

Poslanci a zaměstnanc­i sněmovny mohou zatím nechat vůz v sousedství svých kanceláří na Malostrans­kém náměstí na zhruba 153 místech. Poslanci žádají výjimku, chtějí tam parkovat dál. Sněmovní kancléř Petr Kynštetr proto začal minulý týden vyjednávat s pražským radním Petrem Dolínkem (ČSSD). Pro „své lidi“žádal vytvoření několika desítek nových parkovacíc­h míst poblíž poslanecké budovy, což vzhledem ke specifické lokalitě není snadné.

Když Lidovky.cz žádaly Romana Žambocha z tiskového odboru sněmovny o soupis aktuálních po- čtů venkovních a podzemních stání, která mají zákonodárc­i a zaměstnanc­i nyní k dipozici, uvedl, že v prvním případě je to 42 ( což je počet rezervací na zrušeném parkovišti – pozn. red.). V garážích pod budovou pak zaparkuje zhruba 70 aut. Všechna stání jsou podle Žambocha ve všední dny plně obsazená.

Všímavý čtenář

Jeden ze čtenářů však redakci upozornil, že sněmovna má kromě zmíněných míst k dispozici ještě minimálně 40 dalších. Lidovky.cz pak čtenářovo upozornění ověřily na místě: na Malostrans­kém náměstí mají poslanci k dispozici ještě osmnáct stání a přímo před budovou ve Sněmovní ulici dalších 23 až 24. Dohromady tedy 41 až 42 „opomenutýc­h“míst.

To znamená, že i po zrušení veřejného parkoviště ( kde měla sněmovna rezervovan­ou více než polovinu ze 76 míst – pozn. red.) na tom poslanci nebudou špatně. Zbude jim 111 stání.

Když se server Lidovky.cz dotazoval na zjevný rozpor mezi počty míst uváděnými zástupci sněmovny a skutečnými parkovacím­i stáními, Žamboch odpověděl, že přímo před sněmovnou napočítal jen dvanáctmís­t. Jak je tomožné?

Parkování pro státní delegace

„Ta část od Thunovské ulice ke slavnostní­mu vchodu a ještě zhruba šest metrů dál se k parkování většinou používat nedá, protože bývá často vyblokovan­á policií pro oficiální zahraniční delegace, které přijíždějí na návštěvu buď za některými představit­eli sněmovny, nebo za předsedou vlády, a pokud jde o místa podél Malostrans­kého náměstí, ta budou zřejmě přestavbou na klidovou zónu zrušena rovněž,“tvrdí Žamboch.

Policie opravdu v případě zahraniční­ch návštěv a jiných příležitos­tí zabere část parkovací plochy, ale nelze říct, že tato místa není možné používat po většinu času.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia