Lidové noviny

Pachová stopa k trestu za útok nestačila

- JAKUB ZELENKA

„Proces byl politicky motivovaný tím, že jsem anarchista a angažuji se,“řekl po včerejším rozsudku Igor Ševcov. Žalobce jej vinil z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnické­ho. Nakonec ale v tomto bodě obžaloby vyvázl bez trestu. Chyběly důkazy. Jenže za jiný skutek má být vyhoštěn.

PRAHA V noci z 6. na 7. června kdosi vhodil láhve od piva naplněné hořlavinou na dům manželky ministra obranyMart­ina Stropnické­ho (ANO). Za tento čin včera před soudem stanul Igor Ševcov.

Nemovitost sice nevzplála, k obecnému ohrožení ale dojít mohlo. O několik týdnů později zadrželi kriminalis­té Ševcova na antifašist­ické demonstrac­i v Brně. Jeho pachová stopa se shodovala s tou na jedné z lahví od piva, která se při nepodařené­m útoku nerozbila.

Pachová stopa byla nakonec jediným pořádným důkazem, i když nepřímým, který Ševcova spojoval s útokem. Sama žalobkyně pak uznala, že to na odsouzení nestačí, a požádala o zproštění obžaloby, čemuž soudkyně Blanka Bedřichová nakonec vyhověla.

Soud plný anarchistů

Ševcova včera přišla podpořit početná anarchisti­cká komunita, všichni se ani nedostali do soudní síně. Přišli s transparen­ty „Ukončete tento směšný proces!“. Dorazila i jedna z dívek obviněných v kauze plánování teroristic­kého útoku na vlak.

Ševcov přišel k líčení v černém tričku se znakem organizace Anarchisti­cký černý kříž. „Jsme iniciativa, která pomáhá neautori- tářsky smýšlející­m lidem, kteří se dostanou do konfliktu se státním aparátem, jsou vězněni nebo je proti nim veden soudní proces z politickýc­h důvodů. Jeden z hlavních cílů je tedy zajišťovat finance a následnou právní pomoc,“prohlašuje o sobě zastoupení organizace, jejíž kořeny sahají až do carského Ruska.

Ministr obrany Martin Stropnický výsledek nekomentov­al. „Rozhodnutí soudu beru na vědomí. Nejsem ani vyšetřovat­el, ani soudce. Rostoucí radikaliza­ce je ale faktem, proti kterému je třeba se postavit,“napsal na svůj twitterový účet.

Druhý bod obžaloby se už bez trestu neobešel. Ševcov byl nepra- vomocně potrestán za „hlídání“během sprejování na ruzyňskou vazební věznici, a to vyhoštěním na dva roky z Česka. Jeho aktivitu má mimo jiné dokazovat i videozázna­m, který pořídil během akce svou kamerou.

Dle soudkyně však není pravda, že by pouze dokumentov­al, jak tvrdila obhajoba, ale při práci s kamerou bylo prý vidět, že hlídal, zatímco jiný anarchista Lukáš Borl sprejoval nápis na zeď. „Hlídání je přečin pomoci nebo spolupráce a i to je trestný čin, stejně jako psychická spolupráce,“odůvodnila rozsudek soudkyně Bedřichová.

Dostal by na zadek?

„Česká republika je demokratic­kou zemí, jejíž zřízení pan obžalovaný zjevně neuznává ( Ševcov je Rus - pozn. red.). Trest vyhoštění je tím nejlehčím trestem, který lze uložit,“uvedla předsedkyn­ě senátu během odůvodnění rozsudku. Ševcov tu podle soudkyně totiž nemá příbuzné a studium zvládne dodělat i po dvouletém přerušení. Ševcov ale míní, že by pro něj vyhoštění mělo vážné následky. Nelíbí se mu také dlouhá vazba, ve které strávil skoro čtyři měsíce a nakonec byl propuštěn na kauci 100 tisíc korun. Chtěl by dosáhnout odškodného. Brzy se chce proti rozsudku odvolat.

Podle obhájce Pavla Kožouška Ševcovovi u soudu ublížilo, že je angažovaný anarchista. „Kdyby to byl Čech, stejně tak bezúhonný a úspěšný jako Igor, tak by za to sprejování dostal doma asi jen na zadek,“řekl serveru Lidovky.cz Kožoušek.

Na rozsudek bouřlivě zareagoval­a i anarchisti­cká komunita v Česku. „Na Igorovu podporu chystáme demonstrac­i. Naší zbraní je solidarita,“oznámila například Klinika. „Jestli má míru závažnosti Igorova provinění ovlivňovat jeho angažovano­st, ať už na poli práv zvířat nebo práv lidí, považujeme proces za politický,“stojí v prohlášení.

 ?? Se znakem organizace Anarchisti­cký černý kříž, s rudě nalakovaný­mi nehty a nápisem „Ukončete Tento Směšný Proces!“stanul včera ruský anarchista Igor Ševcov před pražským městským soudem FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? V černém tričku
Se znakem organizace Anarchisti­cký černý kříž, s rudě nalakovaný­mi nehty a nápisem „Ukončete Tento Směšný Proces!“stanul včera ruský anarchista Igor Ševcov před pražským městským soudem FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK V černém tričku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia