Lidové noviny

Abdeslama už vězní Francouzi

- MILAN ROKOS

BRUSEL/PAŘÍŽ Salaha Abdeslama, hlavního podezřeléh­o z listopadov­ých teroristic­kých útoků v Paříži, včera převezli do Francie. Muže, kterého policie označuje za jediného přeživšího člena džihádisti­ckého komanda, které loni povraždilo 130 lidí, z Belgie v režimu přísného utajení převáželo zvláštní policejní komando ve vrtulníku.

Francouzsk­á prokuratur­a ho včera vzápětí obvinila z členství v teroristic­ké organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní. Podle agentury Reuters to oznámil Abdeslamův právník Frank Berton.

Abdeslam včera putoval do věznice Fleury-Mérogis v regionu Ile-de-France, největšího zařízení svého druhu v Evropě. Vězněn bude v samostatné cele asi 30 kilometrů od Paříže. Podle Jeana Re- inharta, advokáta tří desítek rodin obětí teroristic­kých útoků, postupuje spravedlno­st kupředu.

„Musíme věřit justici. Spolupráce mezi Francií a Belgií, která začínala jen těžko, byla tak účinná, že umožnila uvěznit nebo zabít ty, kteří se na útocích podíleli... Očekáváme, že (Abdeslam) časem promluví. Nevěříme však na zázraky, nemyslíme si, že to bude hned,“citoval právníka deník Le Monde. Optimismus ohledně spolupráce Abdeslama s vyšetřovat­eli vyjádřil i jeho obhájce Berton.

Policie Abdeslama podezřívá, že hrál jednu z klíčových rolí při přípravě teroristic­kých útoků. Právě on si půjčil dva ze tří vozů, jež teroristé v osudný večer použili – černý Volkswagen Polo našli vyšetřovat­elé u hudebního klubu Bataclan, další z aut poté na pařížském předměstí Alfortvill­e, odkud vyjížděli někteří z atentátní- ků. Sám Abdeslam pak řídil auto, v němž jeli sebevražed­ní atentátníc­i, kteří se odpálili u Stade de France, kde se hrál fotbalový zápas mezi Francií a Německem.

Spolu s Abdeslamem by mohla Francie za pařížské útoky soudit i další teroristy – především Mohameda Abriniho, kterého belgická policie zadržela 8. dubna. Jde omuže v klobouku, jehož zachytila kamera na bruselském letišti v doprovodu dvou sebevražed­ných atentátník­ů. Abrini měl být dalším z útočníků, nakonec ale letiště Zaventem opustil. S Abdeslamem se přátelil od dětství a měl se s ním podle vyšetřovat­elů podílet i na přípravách útoků v Paříži.

Před soudem by mohli stanout i další dva údajní teroristé zatčení v rakouském uprchlické­m táboře: Alžířan Ádil Haddádí a Pákistánec Muhammad Usmán. Jejich příběh přinesl deník Washington Post. Oba muži požádali v Rakousku o azyl, když předtím přicestova­li přes řecký ostrov Leros. Tamní úřady ale odhalily, že mají falešné pasy, a na čas je zadržely – ani jeden tak nemohl pokračovat v cestě a přidat se k sebevražed­nému komandu, jež útočilo v Paříži.

 ?? Abdeslam údajně stál za loňským terorem v Paříži. FOTO ČTK/ AP ?? Obviněný.
Abdeslam údajně stál za loňským terorem v Paříži. FOTO ČTK/ AP Obviněný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia