Lidové noviny

Armádu někdy chráníme až moc

- MILAN ROKOS

„Náš národní konflikt s Palestinci bychom neměli spojovat s konfliktem náboženský­m, jak to dělá premiér Netanjahu,“řekl LN Doron Avital, bývalý izraelský poslanec a velitel elitní armádní jednotky Sajeret Matkal.

LN Před čtyřmi lety jste českým novinářům říkal, že Benjamin Netanjahu vede Izrael do mezinárodn­í izolace. Co se od té doby změnilo?

Neřekl bych, že se situace nějak změnila. V roce 2012 sestavil Netanjahu velkou koalici se Šaulem Mofazem a Obama měl před sebou druhé volební období. Mysleli jsme si tehdy, že tato velká koalice – největší koalice v historii Izraele – má spolu s Obamou jedinečnou šanci změnit historii. Většina tehdejších hráčů to tak i chápala. Některé chyby tehdy udělal Mofaz, Bibi ale tu šanci nevyužil. Jednou z věcí, které říkal v cizině, bylo, že musíme čekat na chvíli, kdy bude mít dostatek moci na domácí politické scéně, aby se mohl pohnout dopředu. A já myslím, že tu šanci měl. V té chvíli jsem ztratil naději, že to Bibi myslí opravdu vážně.

A dnes? Nevím, jak by mohl s koalicí, která má nyní těsnou většinu, dosáhnout pokroku, a nevypadá, že by to měl v úmyslu. Myslím, že vkládá naděje do ukončení Obamovaman­dátu a doufá, že Ameriku povede nějaký republikán typu Mitta Romneyho. Ta naděje ale zvadla. Rád bych se Bibiho zeptal, jakou má teď strategii. A Izraelci cítí, že žádnou. Země stojí na místě. Současná izolace, stagnace a hnutí BDS (bojkot, odklon investic a sankce – pozn. red.) až dosud neměly na Izraelce přímé ekonomické dopady. Nakonec ale mít budou. Izraelská společnost je tak ve fázi očekávání.

Bibi si nyní myslí, že je čas na to, hrát s kartou ISIS a obecně hrozby terorismu, která je reálná, a spojovat ji s Palestinci. Svět to ale nepřijímá. Dokonce ani v poslední vlně násilí – každému je jasné, že Palestinsk­á samospráva se velmi snaží teroru zabránit.

LN Jak si tedy vysvětluje­te, že se Izraelci ve volbách stále vracejí k Netanjahuo­vi, i když zemi nikam neposouvá a stále jen udržuje status quo?

Důvod je třeba hledat ve vnitřní izraelské politice. Politickém­u systému vévodí hlavní rozdělení mezi evropskými Židy a Židy pocházejíc­ími ze severní Afriky. Židé, kteří pocházejí z arabských zemí, obecně nedůvěřují levici. Tato skupina voličů je tedy uzamčená v pravé části politickéh­o spektra, u Likudu a středu. Proto věřím a doufám, že politická změna vzejde právě od Likudu – jsou tam respektova­ní politici, třeba ministr obrany Moše Jaalon, s kterým jsem spolupraco­val – anebo vzejde změna ze středu.

LN Pojďme k Palestinců­m. Netanjahu nedávno dal na stejnou úroveň Hamás a Islámský stát. Veškeré islamisty tak hází do jednoho pytle. Souhlasíte s ním?

To je chyba. Bibi totiž uvažuje jako člověk z public relations, který se neustále obrací na americkou veřejnost. Na Blízkém východě je to ale jinak. Samozřejmě, pro člověka z Texasu je to podobné – ti lidé stejně mluví, stejně vypadají, stejně střílejí. Vojenští stratégové ale mezi nimi musejí rozli- šovat, aby si udělali pravdivý obrázek a mohli činit správná rozhodnutí. Měli bychom si dávat velký pozor na to, abychom nespojoval­i náš národní konflikt s Palestinci s konfliktem náboženský­m.

LN V Izraeli před pár měsíci vypukla takzvaná intifáda nožů, tedy palestinsk­é útoky nožem proti Izraelcům. Kde vidíte hlavní příčiny této eskalace násilí?

Především je třeba říci, že tyto teroristic­ké útoky nejsou organizova­né vedením, ale vycházejí zespodu. Roli hrají ekonomické i jiné tlaky a islámský radikalism­us, jenž inspiruje frustrovan­é mladé lidi, kteří nemají co dělat. Když vezmete v úvahu všechny tyto faktory, vznikne jakýsi tlakový hrnec a mladí se vydávají do útoků, při nichž zemřou, aniž by měli nějaké jasné politické požadavky. Myslím, že je může inspirovat na internetu i Islámský stát.

Ve chvíli, kdy jsme smetli ze stolu téma Íránu – a myslím, že Obama odvedl dobrou práci, a stejný názor měla i Kadima a obranné složky –, měl by brát Západ ISIS vážněji. Není to jen o tom, kolik mají vojáků a jak jsou vojensky silní, ale i o tom, jak dokážou inspirovat a radikalizo­vat lidi na Blízkém východě.

LN V letech 1992–1994 jste vedl elitní jednotku izraelské armády, zvanou Sajeret Matkal, která měla za úkol ty nejnáročně­jší operace v týlu nepřítele i boj proti terorismu. Bojoval jste také v první libanonské válce. Jak se od těch dob izraelská armáda změnila?

Teprve druhá libanonská válka v roce 2006 znamenala pro izraelskou armádu krizi, co se týče jejího vlastního image a image na veřejnosti. Až do této války cítila, že byla vítězná. Pak se ale musela pustit do takzvaných policejníc­h misí na Západním břehu. Válka v Libanonu odhalila mnohé těžkosti a selhání. Některé se týkaly velitelské úrovně od brigádních gene-

Je to stále těžší. Technologi­e změnila pravidla hry – někdo přichází s puškou nebo nožem, vy přicházíte se softwarem. Pro generály je důležité to, jak převést staré zkušenosti z bitevního pole do nových technologi­í. To je nyní velká výzva. Každá technologi­e má ale také mezery. Dám příklad – pro získání zpravodajs­kých informací používáme drony. Když jeden generál plánoval misi námořnictv­a v jižním Libanonu, použil dron k tomu, aby zmapoval terén. Dron ale použila i druhá strana, aby zachytila komunikaci našeho dronu a zjistila naše plány, a pak si na nás počkala. To bylo selhání, které bylo způsobeno nejspíš právě technologi­emi. Záviset jen na nich je strašná chyba.

LN Můžete popsat, jak vypadá typický člen elitní jednotky SajeretMat­kal, co se týče jeho původu, vzdělání?

Izraelská armáda má oproti jiným výhodu v tom, že odveden je každý. Sajeret Matkal má privilegiu­m vybírat si ty nejlepší. Někdy, když je konkurz až moc nabitý, se může stát, že z něj vyjdou výborní vojáci, ne ale už tak dobří velitelé. Protože ti výborní velitelé nemusejí být předtím až tak skvělí vojáci. Co se týče jejich sociologic­kého profilu, ten se během let změnil. Dříve to byli hlavně lidé z kibuců – levicová elita – a z mošavů. Nyní ale máme více náboženský­ch vojáků, kteří pocházejí z prostředí náboženské­ho sionismu. To je i příklad současného ministra školství Naftaliho Beneta.

A co se od nich požaduje? Samozřejmě fyzická kondice, ale

Bezpečnost­ní opatření samozřejmě musejí odpovídat stupni ohrožení, ten se může měnit. Myslím ale, že Evropa by se měla především vydat cestou zpravodajs­kých služeb – jejich informace jsou pro boj s terorismem naprosto klíčové.

Jestli si ale Západ myslí, že se může vyhnout tomu, aby nasadil vojáky na frontovou linii a někde riskoval, je to chyba. Když totiž nevyšlete na frontu armádu, doplatí na to občané. Když se někdy staráte příliš o bezpečí vojenských sil, stává se paradoxně, že vystavujet­e nebezpečí samotné vojáky. Někdy je armáda chráněná až příliš, politici se bojí ji použít, protože se bojí hněvu veřejnosti a obětí – nakonec za to ale někdo zaplatí, ať už to jsou občané Bruselu, nebo Pásma Gazy.

V první libanonské válce v roce 1982 velel jednotce parašutist­ů, která provedla celou řadu úspěšných operací.

V letech 1992 až 1994 velel elitní jednotce izraelské armády Sajeret Matkal, která má v popisu práce různé speciální operace i boj proti terorismu. Jednotka například plánovala atentát na Saddáma Husajna, který ale nakonec neuskutečn­ila.

V roce 2009 vstoupil do politiky a stal se poslancem za středovou stranu Kadima.

Na Kolumbijsk­é univerzitě vystudoval logiku a filozofii, na Telavivské univerzitě poté matematiku a počítače.

V Knesetu byl předsedou skupiny pro izraelsko-české přátelství, má českou manželku.

 ?? Snímek z armádního archivu z roku 1982 zachycuje tehdejšího ministra obrany Ariela Šarona spolu s vojáky. Doron Avital, jenž v Libanonu bojoval, později vstoupil do Šaronem založené Kadimy. FOTO PROFIMEDIA ?? První libanonská válka.
Snímek z armádního archivu z roku 1982 zachycuje tehdejšího ministra obrany Ariela Šarona spolu s vojáky. Doron Avital, jenž v Libanonu bojoval, později vstoupil do Šaronem založené Kadimy. FOTO PROFIMEDIA První libanonská válka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia