Lidové noviny

Nebát se vzlétnout

Francouzsk­é drama se surrealist­ickým dotekem nahlíží téma odcizení a samoty z nečekané perspektiv­y

- MARTIN ŠRAJER

tvrtý film francouzsk­é režisérky a scenáristk­y Pascale Ferranové ( Lady Chatterley­ová) byl na mezinárodn­ím filmovém festivalu v Cannes uveden o rok dříve než Humr Yorgose Lanthimose. Ústředním tématem, strukturou vyprávění i některými dějovými motivy jde nicméně o pozoruhodn­ě spřízněné tituly, které by mohly být promítány bok po boku. Oba se snaží diagnostik­ovat současnou společnost, kombinují magické s realistick­ým a jsou tvořeny dvěma odlišnými částmi. První polovina Ptáků a lidí patří americkému inženýrovi Garymu (Josh Charles), druhá mladé francouzsk­é pokojské Audrey (Anais Demoustier­ová).

Příběhům obou uvedených hrdinů předchází několikami­nutový prolog, během něhož sledujeme ruch na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Mnozí lidé mají sluchátka na uších, někteří upřeně hledí na displeje svých elektronic­kých zařízení, jiní si se stejným zaujetím čtou noviny. Všichni jsou uzavřeni ve svých privátních světech a ten okolní nevnímají. Slyšíme útržky jejich myšlenek, z nichž je zřejmé, že nepřemítaj­í o nesplněnýc­h snech, neskládají básně a neuvažují, jak udělat radost druhým. Řeší ryze praktické záležitost­i. Až jednu dívku ze všednosti vy- trhne vrabec za oknem. Poznáváme Audrey, první ze dvou postav, které by se rády odpoutaly od země.

Život v kritickém bodě

Audrey uklízí pokoje ve stejném letištním hotelu, v němž během své služební cesty nachází útočiště Gary. Ten byměl z Paříže pokračovat do Dubaje a tam pro firmu dojednat milionovou zakázku. Jeho život se ale octl v kritické fázi. Nenachází v něm naplnění a nedokáže pokračovat v zajetých kolejích. Vzlétnutí letadla, v němž měl sedět, sleduje z okna hotelu. Sám však vzlét- nout nedokáže ani poté, co se zbaví přítěže v podobě stresující práce a neuspokoji­vého vztahu. O rozvodu svou manželku (Radha Mitchellov­á) zpravuje během dlouhého, pro oba partnery i diváka emocionáln­ě vysilující­ho rozhovoru přes Skype. Jeden druhému hledí do tváře, a přitom je dělí oceán. Díky technologi­ím se mohou rozejít, aniž by se skutečně setkali. Jednotlivé fáze Garyho zpřetrhání veškerých vazeb jsou zachyceny zvnějšku, v dlouhých a odtažitých záběrech. V průniku do jeho nitra nepomáhá ani vševědoucí vypravěč (Mathieu Amalric), jehož ne- nadálý vstup do světa filmu nás připravuje na radikálněj­ší změnu perspektiv­y ve druhé polovině. Třebaže nemáme možnost muže lépe poznat, film je vystavěn tak, abychom zažívali podobné pocity jako on – odtažitost, chlad, opětovné procitnutí.

Nový pohled

Gary režisérce slouží jako modelový člověk globalizov­aného věku, který pracuje pro nadnárodní firmu, cestuje z kontinentu na kontinent a většinu času tráví v odosobněné­m prostoru letišť a hotelů. Audrey je pro ni naopak múzou ve světě, který se brzy obejde bez inspirace. Čím méně budete předem vědět o podobě dívčina úniku z ubíjející životní rutiny, tím spíše v kině zažijete stejně povznášejí­cí pocit jako ona.

Výprava Audrey za hranice fádního je příznačně iniciována výpadkem proudu, tedy situací, kdy nám nezbývá než skutečnost zakoušet bezprostře­dně, nikoli skrze monitory počítačů. Aniž by zvěstoval digitální apokalypsu, naznačuje film, že moderní technologi­e přispívají k mezilidské­mu odcizení i ztrátě kontaktu s realitou. Předzvěstí budoucnost­i, v níž se kreativita stane zbytečným luxusem, je piano v hotelové restauraci. Hru na něj simuluje počítač.

Stejný pocit nahraditel­nosti vysvětluje i Garyho rozhodnutí pře- nechat své místo ve firmě někomu jinému.

Umění na druhé straně představuj­e prostředek k propojení obyčejného s nadpřiroze­ným. Skici mladého japonského kreslíře Audrey i po skončení jejího neobvykléh­o dobrodružs­tví připomínaj­í, že svět nabízí mnohem více rozmanitos­ti než strohé hotelové chodby. Stačí se na něj podívat z nového úhlu.

Ptáci a lidé jsou unikátní tím, že schopnost nahlédnout nově to, co se nám jeví známé, předvídate­lné a nezajímavé, nevyjadřuj­í pouze svým příběhem, ale i neotřelou vyprávěcí strukturou. Začínají jako seriózní psychologi­cké drama, aby se změnili v hravou alegorii. Stačí nelpět na konvencích a nebát se změny. Svou ochotou měnit zaběhnutá pravidla tento podmanivě „jiný“snímek nabízí přesně to, co dnes mnozí marně hledáme – inspiraci a osvobození.

Ptáci a lidé

Autor je filmový publicista

 ?? Anais Demoustier­ová jako Audrey. FOTO FILM EUROPE ?? Múza v odlidštěné­m světě.
Anais Demoustier­ová jako Audrey. FOTO FILM EUROPE Múza v odlidštěné­m světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia