Lidové noviny

Vše, co chce designér říci o penězích

- ZLÍN JUDITA MATYÁŠOVÁ

Druhý ročník akce Zlín Design Week představuj­e po celém městě výsledky práce studentů tamní Univerzity Tomáše Bati i dalších tvůrců. Ústředním tématem jsou tentokrát peníze, kolem nichž se nejen užité umění nakonec vždy točí.

Hlavní náměstí ve Zlíně skoro není vidět. Osm přepravníc­h kontejnerů, tzv. Koma moduly, zaplňuje prostor před radnicí. Prosklené buňky fungují jako originální galerijní prostory. V jedné je vystaven nábytek firmy Ton, v sousední výrobky sklárny Moser nebo stojany na kola od brněnských designérům­mcité. O pár metrů dál, v nákupním centru Zlaté jablko, je automobil na hybridní pohon, který navrhli studenti zlínské univerzity. „Nejvíc mě baví, že ve škole máme nejen teorii, ale taky praxi. Vloni jsme se poprvé rozhodli, že představím­e, co vše se na univerzitě podařilo. Zorganizov­ali jsme první ročník Design weeku,“říká jedenadvac­etiletá Tereza Baráková, studentka druhého ročníku, která pochází z východních Čech a ve Zlíně studuje marketingo­vou komunikaci.

Typická baťovská tovární budova z červených cihel už dávno není místem, odkud by se vyvážely páry bot do celého světa. Nyní slouží jako kulturní centrum, kde se tento týden představuj­í fotografov­é a návrháři. V prvním patře je výstava 18. sklizeň, kde se prezentují snímky studentů a absolventů ateliéru reklamní fotografie Univerzity Tomáše Bati, které vznikly v upylnulých letech. Na továrních zdech návštěvníc­i výstavy uvidí fotoreport­áže z Ukrajiny či z Rumunska, záběry městské krajiny nebo pohled do života seniorky. Ve dru- hém patře je prostor pro designéry ze zlínské univerzity, kteří tvoří v ateliérech obuvi, grafiky či oděvu. Poměřují síly s mladými návrháři z Vysoké školy uměleckopr­ů- myslové, s fakultou v Ústí nad Labem a bratislavs­kou VŠVU. „Baťovská architektu­ra se mi moc líbí. O tom, jak firma fungovala, se učíme na škole a bavíme se také o propagaci. Zaujalo mě, jak Baťa prosazoval individuál­ní přístup k zákazníkům. Viděla jsem řadu baťovských reklam nebo instruktáž­ní videa, ta jednotná firemní kultura by se určitě uplatnila i dnes. Ve Zlíně lidé často s nostalgií vzpomínají na baťovskou éru, kdy to tady žilo kulturou a designem. My chceme tuhle tradici obnovit.“vysvětluje Baráková.

Jak určit svoji cenu na trhu

Kurátoři letošního ročníku designovéh­o týdne si vybrali jako leitmotiv všech výstav peníze. Jak má designér spočítat náklady na výrobu, jak má určit svoji cenu na trhu a co mu pomůže při propagaci? Takové otázky si klade řada začínající­ch autorů. O své zkušenosti z oblasti marketingu se podělí Klára Zmeškalová z firmy Designeros, která má na toto téma přednášku od 10 hodin.

Téma financí zpracoval také Adam Štěcha, kurátor výstavy Peníze, která se koná v tovární hale č. 64. V expozici se vedle sebe na- cházejí architekto­nické návrhy bankovních ústavů či spořitelen, historické i současné bankovky.

Veřejnost nemusí práci designérů sledovat jen zpovzdálí, lze si například vyzkoušet, jak se navrhují šperky. Od 15 hodin začíná v LightHouse­Koma tematický workshop. Pro milovníky fotografie je na náměstí Míru obří camera obscura i fotokoutek. Od 20.30 se v letním kině v parku Komenského koná projekce studentský­ch filmů, které vznikly na zlínské univerzitě.

V pátek bude vyhlášení sedmého ročníku soutěže Talent design, který inicioval zlínský podnikatel Martin Růžička. Rozhodl se, že podpoří začínající autory do 30 let. Letos se sešlo 1320 přihlášek z nejrůznějš­ích oborů, od módy až po průmyslový design. Galavečer začíná ve 20 hodin na rektorátě zlínské univerzity.

Zlín Design Week se koná do 1. 5., výstavy jsou otevřené od 10 do 19 hodin, vstup je zdarma.

 ?? Výstavní moduly na zlínském náměstí Míru. FOTO ZLÍN DESIGN WEEK ?? Galerie v kontejnere­ch.
Výstavní moduly na zlínském náměstí Míru. FOTO ZLÍN DESIGN WEEK Galerie v kontejnere­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia