Lidové noviny

Dobře nakreslené písničky

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Když autor kreslených vtipů zabrousí do muziky, můžeme čekat humorné texty písní. Jiří Slíva navíc nabízí i plná aranžmá a spolupráci s vynikající­mi jazzovými hráči.

Tedy ne, že by se výtvarník a básník Jiří Slíva dal v roli písničkáře, zpěváka a kytaristy na jazz. K podkladu veršů na svém druhém titulu Nemysli na to využívá například žánrových mustrů starosvěts­kého rock’n’rollu či blues, pohybuje se v prostředí inteligent­ních „šantánovýc­h“popěvků a dojde i na valčík. Navíc důležitějš­í než žánr, pro který protagonis­ta volí hezký název „cvok’n’roll“, jsou samotné texty. Ať už výpravné a precizně vypointova­né, nebo vystavěné na slovních hříčkách a zvukomalbě.

Stejně jako na prvním albu Kup si bicí! (2014) doprovázej­í Jiřího Slívu i na druhé desce slavný jazzový pianista Karel Růžička, kontrabasi­sta Petr Dvorský či kytarista Adam Tvrdý. K nim se tentokrát přidala například bubenická legenda Josef Vejvoda. O sofistikov­anost hudebního doprovodu je svrchovaně postaráno. Obě alba znějí vlastně podobně, což není myšleno jako výtka. Jeden rozdíl by ovšem měl nápadně vykukovat.

Jiří Slíva se věnuje muzicírová­ní a psaní písniček dlouho. Začínal jako bigbítový bubeník. V 70. letech vystupoval, už s akustickou kytarou, jako host členů písničkářs­kého sdružení Šafrán. Po zániku Šafránu ho na koncerty zvali Jan Burian a Jiří Dědeček. Zkrátka, na tvorbu repertoáru předloňské prvotiny měl Slíva prakticky celý tvůrčí život. Desku Kup si bicí! sestavil převážně z ověřených pamětnický­ch kousků a jen několika nových skladeb. Zatímco většinu písní na druhý titul napsal, jak uvádí v textu v brožurce CD, „v letech 2014 a 2015, ještě v lehké euforii z natáčení prvního alba“.

Jenže onen zásadní rozdíl nezaznamen­áme. Starší songy jsou díky obecně lidským tématům nadčasové. A žádný propad kvality, uspěchanos­t, nedostatek témat nebo menší pestrost v písních nových také není slyšet. Písničkář má dar tvořit (relativně) rychle, snad jde o součást talentu humoristy a karikaturi­sty.

Mistr zkratky

Schopnost hutného a mnohavrste­vného vyjadřován­í snad nejvíce pobaví (i zamrazí) v písni Jen dál (fotbal, evangelium, kapitál), ve které autor na ploše dvou a půl minuty spojil sportovní zpravodajs­tví, evoluci, politiku nebo třeba teorii umění: „Dinosauři vypadli, bestie jdou dál... Prvohory, druhohory, třetihory, barok/první říše, druhá říše, bůhvíjaká za rok... Poezie vypadla, seriál jde dál.“

Možná jde o autosugesc­i, protože známe písničkářo­vu hlavní profesi, ale některé skladby působí, jako by je Slíva nakreslil. Viz píseň Letušky v latinskoam­erickém aranžmá: „Letěly letušky na jih / lehce a tak trochu barokně / vlasy jim vlají, až dech se mi tají / kéž by mi přistály na okně.“

V jediné písni se písničkář opakuje. Svéráznou teorii o Zrození DADA (Curych 1916), známou z prvotiny, ovšem teď přeložil do němčiny, „ aby i obyvatelé Curychu rozuměli, jak to v jejich kabaretu Voltaire před sto lety, 5. 2. 2016, mohlo probíhat“. Pobavil „na druhou“a ještě po svém oslavil výročí. Navíc opakovat, že „marxistisc­her propaganda“je velmi nebezpečný druh dadaismu (nechceme kazit pointu těm, kdo píseň neznají, jen kvůli vysvětlení – na otázku „bist du Agent“tu odpovídá jistá nechvalně známá osobnost dějin), je zjevně stále třeba.

Stejně jako nejsou Slívovy obrázky prvoplánov­é a dá se k nim i po letech vracet, také deska pobaví i při opakovaném poslechu. Je dobře, že má uznávaný výtvarník takového milého koníčka.

Jiří Slíva: Nemysli na to

Autor je hudební publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia