Lidové noviny

Scio me nihil scire

-

Vím, že nic nevím. Slova připisovan­á Sokratovi by se měla tesat nad vstupní dveře všech univerzit a speciálně všichni ekonomové by si je pak měli nechat povinně vytetovat se získáním diplomu. V nic z toho nedoufám, vím, že skromnost, včetně té intelektuá­lní, je v našich dobách považována za slabost.

Naivně jsem si ale myslel, že v jedné oblasti se to změní. Když v roce 2008 naplno propukla finanční krize, ukázalo se ve vší nahotě, jak málo toho ekonomové vědí. Naprostá většina z nich (včetně mnoha nobelistů) nedokázala její příchod vycítit, ačkoli nešlo o žádnou nepředvída­telnou událost. Tato krize hodně dlouho bušila a kopala do dveří, než je vyrazila.

Věřil jsem tehdy, že z televizníc­h obrazovek a stránek novin konečně zmizí experti, kteří s vážnou tváří vypráví příběhy o tom, kolik bude stát za pět let barel ropy a jak se bude vyvíjet kurz dolaru k euru. Mýlil jsem se.

Profesor psychologi­e na Pensylváns­ké univerzitě Philip Tetlock zkoumal předpovědi takřka tří stovek takových expertů v dvacet let trvající studii, jejíž výsledky publikoval v roce 2005. Zmínění odborníci měli u každé předpovědi hodnotit pravděpodo­bnost tří alternativ: zachování statusu quo, vývoj směrem k ekonomické­mu růstu, respektive poklesu. Výsledek byl tristní. Experti podali horší výkon, než kdy- by všem alternativ­ám přidělili stejnou pravděpodo­bnost. Tetlock zároveň zjistil, že čím věhlasnějš­í prognostik je, tím sebejistěj­ší a okázalejší předpověď produkuje (nikoli ale přesnější). Příznačné rovněž bylo, že odborníci zarytě odmítali přiznat chybu, a když už k tomu byli donuceni, měli okamžitě řadu výmluv, proč jim jejich prognózy nevyšly. Mýlili se prý pouze v načasování, případně kvůli tomu, že do vývoje zasáhla nepředvída­telná událost.

Podobných výsledků dosáhli i polští psychologo­vé Tadeusz Tyszka a Piotr Zielonka, když ve své práci porovnali analýzy burzovních analytiků s předpověďm­i meteorolog­ů. Ukázalo se, že analytici sice předpovída­jí budoucnost znatelně hůře než meteorolog­ové, ve vlastní schopnosti mají zato mnohem větší důvěru.

Neschopnos­t pochybovat o limitech svého vědění může v případě ekonomů vést k finančním ztrátám. To se koneckonců dá přežít. Horší je, že podobně se mýlí i lékaři. Psycholog Daniel Kahneman zmiňuje jednu studii, v níž se zkoumaly příčiny úmrtí pacientů na jednotce intenzivní péče. Výzkumníci porovnával­i diagnózy ošetřující­ch lékařů v době, kdy pacient žil, s výsledky pitvy. Současně se stanovením diagnózy lékaři uváděli, jak moc si jsou svým názorem jisti. Výsledek? Lékaři, kteří si byli diagnózou „zcela jisti“, se ve 40 procentech případů mýlili. Uznat, že vím, že nic nevím, může být někdy otázkou bytí a nebytí.

Abychom ale nebyli nespravedl­iví k expertům, hranic svého vědění si nejsou vědomi ani „obyčejní“lidé. Mimochodem, myslím, že většina z nás neví, že ona slova Sokrates zřejmě nikdy nevyslovil. Nevíme nic. A nevíme to.

Současně se stanovením diagnózy lékaři uváděli, jak moc si jsou svým názorem jisti. Výsledek? Lékaři, kteří si byli diagnózou „zcela jisti“, se ve 40 procentech případů mýlili. Uznat, že vím, že nic nevím, může být někdy otázkou bytí a nebytí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia