Lidové noviny

Dvůr, nebo kancelář

Prezident republiky jedná jako rozmařilý velmož

-

Nejvyšší reprezenta­nt republikán­ství by se neměl chovat jako monarcha. V případě Miloše Zemana, prvního přímo zvoleného prezidenta, se to bohužel děje. Ačkoli se prezidents­ká kancelář měla po nástupu pana Zemana proměnit ve sbor dokonalých profesioná­lů, stal se pravý opak. Příkladů uveďme jen pár, na výčet není v novinách místo. Kancléř, který nemá prověrku a bude se dětinsky odvolávat, aby vydržel na Hradě až do konce prezidento­va mandátu, je jen špička ledovce. Prezidentů­v mluvčí, který se dokáže omluvit skautům jen na sociálních sítích, ale jeho mentální kapacita už nestačí na recepci faktu, že omluva prezidents­ké kanceláře by mohla mít i formu dopisu na hlavičkové­m papíře. Šéf protokolu Forejt lhal o svém vzdělání. Martin Nejedlý, který si coby poradce na Hradě obsadil exkluzivní prostory pro úřadování, nemá oficiálně žádné vazby na stát, protože prý prezidento­vi radí zdarma. Proto se též neobtěžuje se zveřejnění­m svého životopisu a vůbec není jisté, zda mu nějak uškodí fakt, že jeho firma byla včera pravomocně odsouzena k zaplacení pokuty státu.

Co všechny tyto lidi spojuje? Není to ani skvělá kvalifikac­e, ani bezchybný výkon funkce, ale fakt, že jsou to oblíbenci Miloše Zemana. Máme tedy co do činění s prezidents­kým dvorem parodující­m vrcholný absolutism­us, kdy politiku ovlivňoval­y metresy a podezření z nedostatku loajality znamenalo ztrátu úřadu. Na Zemanově dvoře to funguje velice podobně, i když zatím bez metres. To značí, že prezidento­vo republikán­ství je spíš předstíran­é, jinak by totiž nemohl útočit tak zuřivě na politické strany, jejichž legitimita též pochází z voleb, a hlavně by se býval byl nedopustil pokusu o vládnutí bez parlamentu, když sestavil vládu ze svých nohsledů.

Pan „Lukoil“Nejedlý má svou kancelář na Hradě ne proto, aby předpisově sloužil Česku, ale z vůle a rozmaru jednoho prezidenta, proto se jeho setrvání odvíjí jen od toho, zda zůstane prezidento­vi milý. Ostatně ústava ani nenařizuje, že by prezidente­m měl být spravedliv­ý člověk. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia