Lidové noviny

Kutlvašr na tanku

Važme si památníků, těch zelených i těch růžových

-

Dnes už nejen dospěla, ale i vystudoval­a generace, pro niž je pojem růžový tank nesrozumit­elný. Je to přesně čtvrt století, co byl sovětský tank s číslem 23 přebarven na růžovo a co začala veliká pře o jeho význam.

Nudná fakta: Prahu osvobodili povstalci a vlasovci, nikoli Rudá armáda. Tank tohoto typu nebyl v Praze nasazen. A ten obrněnec, jenž to na Klárově od ustupující německé kolony „koupil“, měl na věži číslo 24, nikoli 23. Rudá armáda sváděla tvrdé boje o Ostravu, Olomouc, Brno, v Praze však přišla díky českému povstání k hotovému. Proč tedy stál na pražském Smíchově takový tank s takovým číslem? Protože smyslem pomníku je symbolizov­at událost – a v Praze v květnu 1945 sovětské tanky byly a jejich posádky byly spontánně vítány.

Před nedávnem se tu vedla slovní bitva, zda nás tehdy Sověti osvobodili, nebo okupovali. Nebudeme ji tu oživovat, jen připomenem­e absurditu oné dichotomie: samozřejmě že osvobodili, ale stejně tak si vybudovali předpolí pro ovládnutí země. A stejné je to s oním tankem, který dlouhé roky mířil svou hlavní na Petřín a strašil malé pionýrky: symbolizuj­e jak konec války v roce 1945, tak ocelové zastrašová­ní, na němž totalitní režim do značné míry vystavěl svou moc.

Proto mělo přetření tanku tehdy takovou podporu (poté co jej město odbarvilo zpět do zelena, zrůžověl znovu zásahem poslanců parlamentu); ale stejně tak „proto“mnoho lidí dodnes lituje, že ocelové monstrum už na svém pětimetrov­ém soklu netrůní. Možná by tedy nebylo od věci růžový tank převézt z Vojenského technickéh­o muzea v Lešanech zpátky do Prahy a najít mu nějaké vhodné místo. Praze by tank slušel, stejně jako třeba pomník generála Vlasova, jehož vojáci šli povstání na pomoc. A nejvíce ze všeho by měla postavit sochu generálu Karlu Kutlvašrov­i, jenž vedl pražské povstání.

Země jako naše, přes niž se každých pár dekád převalí historie, by neměly pomníky likvidovat. Zbouráním památníku se nezbavíme minulosti. K ní patří Jan Hus i mariánský sloup, tank číslo 23 i generál Kutlvašr. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia