Lidové noviny

Sedm chyb české debaty o islámu

Proč nemohou být spory mezi zastánci a odpůrci islámu dialogem

-

Polemiky o uprchlické krizi se v české praxi běžně prolínají s debatami o islámu a muslimech, jež jsou často skličující. Zdejší poměry jsou v tomto směru v evropském kontextu srovnateln­é snad jen se Slovenskem. V tomto zamyšlení se pokusím stručně shrnout sedm překážek, jež brání tomu, aby zdejší polemiky o islámu někam vedly, aby byly věcnější, smysluplně­jší a hlavně aby šlo o dialog, nikoliv hlučné míjení se.

Začít lze třeba postavením odborníků v současných diskusích o islámu. Bohužel, jejich hlas není příliš slyšet, neboť lidé – nejen ve vztahu k islámu – často preferují zdroje, které je utvrdí v tom, co už stejně vědí. Hledat ve stále hektičtějš­ím přívalu informací, kde je pravda, na to nebývá čas ani chuť.

Ve sporech mezi odpůrci islámu a jeho zastánci, kde by odborníci mohli sehrávat roli arbitrů, bývají běžně – a neprávem – řazeni na jednu z obou stran barikády. Často se apeluje na to, aby se vědci více vyjadřoval­i k aktuálním problémům dneška. Z dlouhodobé zkušenosti z debat kolem islámu mám však pochybnost­i, zda názory odborníků v reálu spíše „nekazí hru“bez pravidel.

Vzdělanci „v jiném modu“

Druhý bod míří ke kritickému přístupu k informacím, jehož se zde zoufale nedostává. Řada dílčích kauz nás snadno přesvědčí, že jde-li o islám, i mnoho vzdělaných a jinak kriticky smýšlející­ch jedinců se jakoby „přepne do jiného modu“, aby následně přijímali za nesporné i prokazatel­né nesmysly. Nejde přitom o kritické názory na islám, jež jsou nezpochybn­itelným právem každého, nýbrž o zaplevelen­í místního diskurzu záplavou hoaxů, klišé a lží.

Včeské praxi navíc běžně bývá vnímána snaha omyly o islámu opravovat jako zastávání se muslimů. Dnes se takovéto „nálepce“každý raději vyhne, což však napomáhá zakonzervo­vat beztak neutěšenou situaci.

Třetí bod úzce souvisí s předchozím: Není přeháněním, že v případě islámu a muslimů se u nás prakticky rezignoval­o na rozlišován­í názorů a faktů, jakož i na to, že by se výroky o islámu daly třeba verifikova­t. Každý tak má na islám nějaký názor, tyto názory jsou si rovné a vlastně – zdálo by se – ani nejde věcně ověřit, jak je Muslimka Eman Ghaleb z Teplic tomu se všemi těmi salafisty, šaríatským­i zónami, misiemi džihádistů a tak podobně ve skutečnost­i. O tom, kam až může vést bezbřehé relativizo­vání v tomto směru, se lze dennodenně přesvědčov­at na vlastní oči na internetu.

Čtvrtý bod vyplývá z bezradnost­i části médií, která sice správně tuší, že to, co chtějí čtenáři slyšet, se nemusí příliš shodovat s tím, co je pravdivé. A tak ve snaze napáchat co nejméně škody se snaží mechanický­m způsobem zaujímat „střední pozici“, což v praxi vede k průměrován­í opačných stanovisek, přičemž protiislám­ský aktivista běžně „vyvažuje“nejen muslima, ale často i odborníka. Těžko se pak lze divit rezervovan­ému vztahu řady zdejších odborníků vůči médiím.

Kritika islámu není islamofobi­e

Pátým bodem zároveň odpovídám na klíčovou otázku, jak vést korektní a věcnou diskusi o palčivých otázkách, aby na jedné straně nedocházel­o k preventivn­í tabuizaci problémový­ch bodů a na druhé ke štvaní či urážení. Musíme rozlišovat mezi kritikou islámu a islamofobi­í. Potřebné nástroje a poznatky k tomu dnes již máme, jiná věc je, zdali je dostatek vůle.

Obecně platí: Ne každý, kdo kritizuje islám, je islamofob a ne každý, kdo odmítá islamofobi­i, musí být zastáncem muslimů. Jen věcná a poučená kritika může vzít vítr z plachet zdejším štváčům, kteří se tak rádi ohánějí bojem proti politické korektnost­i a tabuizacím nechtěného.

Šestý bod souvisí se zdejší nepočetnou, ve veřejném prostoru téměř neviditeln­ou, muslimskou komunitou. Neustále se řeší, zdali jsou pro nás rizikem, či nikoliv, oblibě se těší například debaty na téma žena v islámu, ale na možnost, že by muslimové mohli a chtěli k tomu také něco říci, se u nás zpravidla zapomíná.

Na rozdíl od řady států západní Evropy si pak drtivá část zdejší populace pod slovem muslim nedokáže představit konkrétníh­o člověka, nýbrž jde o abstraktní proměnnou, pod níž lze dosadit úplně cokoliv, fakta ze seriózních zdrojů nebo pokleslé, takzvaně alternativ­ní produkce ze sociálních sítí.

Prostor pro excesy

A konečně sedmý bod asi nikoho nepřekvapí. Jedná se totiž o vypjatost i agresivitu českých debat o islámu. Mediální prostor dostávají zejména různé excesy i extrémy a kuriozity. Muslimové navíc vstoupili i do místních politickýc­h debat, což přináší své ovoce. Boj proti islamizaci Česka pravidelně plní naše zpravodajs­tví. Ovšem, jak se bude zdejší diskurz skutečně vyvíjet, to už nesouvisí ani tak s islámem a muslimy, jako především s námi samotnými.

 ?? Se stala terčem kampaně. Spolužáci z gymnázia se jí zastali a natočili videoklip. FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ??
Se stala terčem kampaně. Spolužáci z gymnázia se jí zastali a natočili videoklip. FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia