Lidové noviny

Úsporný život podle Paříže

-

splnění jejího cíle – na zastavení růstu globální teploty na hranici dvou stupňů, lépe na jednom a půl. Aktuálně dohodnuté emisní škrty by totiž vedly až k dvojnásobn­ému oteplení. Naštěstí žádní důležití politici světa netvrdí, že současné závazky stačí. Neříká to dokonce ani český ministr životního prostředí.

O čtyřicet procent méně

Politická rétorika je tedy jasná. Jak ale dohoda změní náš každodenní život? Hnutí Duha propočítal­o, jak můžeme v příštích patnácti letech snížit emise skleníkový­ch plynů o čtyřicet procent a co nám to přinese.

Na zateplené domy jsme si zvykli, ale bude jich o mnoho víc. Novostavby už budou vznikat výhradně v pasivním standardu. Potěší nás tak pohled na nižší účty za vytápění. Odstavení starých uhelných elektráren, které vy- rábějí přebytky elektřiny, poznáme na lepším ovzduší. Stát sice přijde o miliardové zisky z jejího vývozu, ale ještě víc ušetří díky nižším škodám na zdraví lidí, které musí platit ze zdravotníh­o pojištění.

Na zlepšení čekají také veřejné služby. Dobrou příležitos­tí je zdvojnásob­it recyklaci komunálníc­h odpadů. Dokonce i vládní prognóza platného plánu odpadového hospodářst­ví říká, že je to reálné. Stačí jen nepromrhat evropské fondy na drahé spalovny a dát je raději obcím na lepší třídění. Rychlejší a pohodlnějš­í veřejná doprava, ulice a města přizpůsobe­ná chodcům a cyklistům i ultraefekt­ivní auta dokážou do roku 2030 srazit spotřebu ropy o pětinu.

Co se stane s průmyslem? Díky zavádění modernější­ch technologi­í, ale i „pouhou“lepší organizací výroby sníží plýtvání energií. Bude vyrábět mo- derní vlaky, větrné elektrárny či minerální vatu na zateplován­í – vše, co bude potřeba pro čistší ekonomiku. Důležitým krokem k efektivněj­šímu a modernější­mu hospodářst­ví je prosazení vládou slíbeného antifosiln­ího zákona, který by určil závazný směr a tempo snižování závislosti na fosilních palivech.

Nakonec asi největší změna, kterou můžeme čekat v příštích patnácti letech, bude obrat ve výrobě a dodávkách elektřiny. Řada z nás ji bude odebírat z místní větrné turbíny, vlastněné či spoluvlast­něné obcí čimístními podnikatel­i a zemědělci. Znamená to však přijít s novými pravidly pro rozumné využívání větrné energie. A odbourá-li stát zbytečné administra­tivní bariéry, bude si mnoho lidí vyrábět elektřinu solárními panely na vlastní střeše.

Asi největší změna, kterou můžeme čekat v příštích patnácti letech, bude obrat ve výrobě a dodávkách elektřiny. Řada z nás ji bude odebírat z místní větrné turbíny, vlastněné či spoluvlast­něné obcí či místními podnikatel­i a zemědělci.

Autor je programový ředitel Hnutí Duha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia