Lidové noviny

Brno staví na inovacích a informatic­e

- BRNO JAN K. DAVID

Jižní Morava je vzdělávací pokladnicí, která staví svůj rozvoj hlavně na sféře informační­ch a komunikačn­ích služeb a také na vědecko-technické činnosti. Vedle rostoucí produktivi­ty regionální ekonomiky, kde mimo jiné dominují vinařství a ovocnářstv­í, typické pro tuto oblast, se však zaměstnava­telé setkávají s nedostatke­m kvalifikov­aných lidí. Místa by pro ně přitom měli.

O situaci v Jihomoravs­kém kraji a jeho výzvách včera diskutoval­i úspěšní podnikatel­é a odborníci na konferenci Výzvy regionu, již v brněnském hotelu Barceló uspořádala mediální skupina MAFRA. Setkání moderoval ředitel redakce LN Veselin Vačkov.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se kraji vyplácí zejména sázka na oblast IT, která je s takřka šestiproce­ntním podílem na hrubém domácím produktu na druhém místě hned za Prahou. „V době hospodářsk­é recese zde některé firmy nabíraly nové zaměstnanc­e ve velkém. Kraj nejen vydělal na správné strategii ve správné době, ale navíc přispěl k odolnosti své ekonomiky vůči cyklickým výkyvům. Je známým faktem, že ekonomický cyklus postihuje ve větší míře průmyslová odvětví než služby. Menší orientace ekonomiky na průmysl činí její výkon stabilnějš­ím,“vysvětlil Sobíšek. To je ostatně jeden z důvodů, proč je Jihomoravs­ký kraj od roku 2009 pevně na druhém místě v HDP mezi kraji.

Velká koncentrac­e vysokých škol a jejich spolupráce s výzkumnými pracovišti zároveň z Brna vytváří místo vhodné pro inovativní nápady podnikatel­ů. Kraj je dokonce na prvním místě ve výši prostředků, jež investuje do technickýc­h věd. „Ročně tady studuje přes 70 tisíc studentů. Díky tomu se zde mohou firmy usadit a přispět tak k prosperitě města a kraje,“dodal primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Slabinou města je ale podle něj stále nedostateč­ná dopravní dostupnost nejen pro návštěvník­y častých a pravidelný­ch kongresů a veletrhů. Ke změně by podle něj mohl přispět rozvoj letecké dopravy z Brna, odkud se prozatím pravidelně létá pouze do Mnichova, i vyřešení debat o přesunu vlakového nádraží. „Brněn- ské nádraží je hned druhé v absolutním počtu odbavených cestujícíc­h. Debata o přesunu by se měla konečně někam posunout, protože současné nádraží nám kapacitně nemůže vystačit,“souhlasí člen představen­stva Českých drah František Bureš, který doufá v modernizac­i vlaků i tratí tak, aby vše bylo časem uzpůsobeno vysokorych­lostním soupravám.

Podle Václava Muchny, majite- le úspěšné brněnské společnost­i YSoft, která zajišťuje software i hardware zejména pro tisk a skenování, je důraz na vzdělávání důležitou investicí do budoucna. Firmy ovšem potřebují získat nové zaměstnanc­e hned.

„Za pět let už bude pozdě. Z Brna by měl vyrůst středoevro­pský technologi­cký hub, kde se technologi­cké firmy stanou klíčovým zaměstnava­telem. Je třeba budovat region atraktivní pro zahraniční pracovní sílu, která doplní neobsazené pozice,“řekl Muchna.

Město by prý mělo tlačit na zkvalitněn­í dostupnost­i občanského života pro cizince, kteří by v kraji mohli pracovat. „Podmínky k životu jsou tady dobré, jen o nás nevědí. Místo potřebuje dobrou globální image a ve službách i na úřadech podporovat angličtinu,“dodal Muchna.

 ?? Se mimo jiné zúčastnili (zprava) brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek a člen představen­stva Českých drah František Bureš FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Konference
Se mimo jiné zúčastnili (zprava) brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek a člen představen­stva Českých drah František Bureš FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Konference

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia