Lidové noviny

Soud zrušil historicko­u pokutu řetězci

- BRNO

Krajský soud v Brně zrušil zatím největší pokutu za zneužití zákona o významné tržní síle. Týká se Kauflandu, který měl podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) z roku 2013 zaplatit 22,13 milionu korun. Případ se vrací na antimonopo­lní úřad.

Podle soudu ÚOHS při posouzení významné tržní síly Kauflandu postupoval chybně. Úřad podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Případ je důležitý také tím, že jde o první rozhodnutí ÚOHS v této oblasti, které přezkoumal soud. V minulosti totiž panovaly nejasnosti, jak zákon, který měl být bičem na řetězce, vykládat. „Legislativ­ně technická úroveň zákona o významné tržní síle vykazuje velké slabiny a nedostatky a ve svém důsledku umožňuje vícero výkladů pojmu významné tržní síly,“uvedl nyní soud v rozhodnutí.

ÚOHS bude muset nově prokazovat porušení zákona v jednotlivý­ch vztazích s konkrétním­i firmami a podle toho vypočítat i případnou sankci. „Bude to určitě náročnější,“uvedla specialist­ka na soutěžní právo Jitka Linhartová.

ÚOHS původně Kauflandu dal pokutu 13 milionů, po odvolání firmy ji ale zvedl na více než 22 milionů. Firma podle ÚOHS porušila zákon, když sjednávala s nadpolovič­ní většinou svých dodavatelů zemědělský­ch a potravinář­ských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizoval­a.

Obchodní řetězec dál sjednával s 95 procenty svých dodavatelů zemědělský­ch a potravinář­ských produktů poplatky pro případ postoupení pohledávky. Při postoupení třetím osobám měli povinnost hradit vedle nákladů spojených se zpracování­m ještě poplatek ve čtyřprocen­tní výši pohledávky.

„Současně Kaufland pro případ úhrady faktur dodavatelů­m před lhůtou splatnosti účtoval takzvané dodatečné skonto ve výši 0,5 procenta z předčasně uhrazené faktury za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena,“uvedl už dříve místopředs­eda ÚOHS Hynek Brom, který měl zatím agendu na starosti. Nedávno se ale posunul do čela sekce hospodářsk­é soutěže, ve které dohlíží na šetření kartelů a zneužívání dominantní­ho postavení. čtk red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia