Lidové noviny

Na operátory dohlédne Novák

Šéf telekomuni­kačního regulátora zůstává další rok ve funkci. Zvládnout musí i digitaliza­ci televize

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Český telekomuni­kační úřad má staronovéh­o šéfa. Vláda ve středu znovu jmenovala do funkce předsedy Rady ČTÚ Jaromíra Nováka. Tomu měl mandát skončit 15. května, bude ale pokračovat do října 2017, kdy mu končí pětileté období v radě.

V kuloárech se v uplynulých měsících mluvilo o snaze dosadit do křesla šéfa někoho dalšího z radních, především expředsedu antimonopo­lního úřadu Josefa Bednáře či bývalého ministersk­ého úředníka Jana Dubna. Nakonec ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhl Nováka a ten i přes lobbování operátorů zvítězil.

S operátory je totiž už delší dobu ve sporu. Zatímco jeho předchůdce v předsednic­kém křesle Pavel Dvořák šel firmám více na ruku, Novák po svém jmenování naopak začal razit cestu ochrany spotřebite­le, což některým představit­elům telekomuni­kačního průmyslu vůbec není po chuti.

Rok důležitých rozhodnutí

ČTÚ například na konci loňského roku rozvířil stojaté vody českých telekomuni­kací zveřejnění­m takzvaného spotřebite­lského semaforu, ve kterém hodnotí férovost smluvních podmínek jednotlivý­ch firem. Je také aktivní na internetu a především na sociálních sítích, kde lidem radí s problémy, někdy přímo v diskusích na profilech operátorů. To se sice setkává s pozitivním ohlasem lidí, podle operátorů však úřad dělá věci, které mu nepřísluší. Kromě četných stížností tak podávají i žaloby.

Sám Novák ale vidí své cíle pro nadcházejí­cí rok i jinde. „Jsem rád, že budu moci dokončit projekty, které tu na nás čekají. Ať už to je aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz, historicky první mapování rychlých internetov­ých přípojek na adresní místa nebo úkoly vedoucí ke zjednoduše­ní výstavby vysokorych­lostních sítí,“řekl LN No- vák, který se bude kromě zmíněného muset vypořádat i s nastartová­ním přechodu na novou generaci digitálníh­o televizníh­o vysílání.

Digitální úředník

Šestatřice­tiletý Novák je i přes relativně nízký věk jedním z mála českých státních úředníků zkušených v digitální agendě. Vystudoval brněnská práva a Fakultu informační­ho management­u na Univerzitě Hradec Králové.

V roce 2005 nastoupil naminister­stvo informatik­y do odboru elektronic­kých komunikací a po zrušení tohoto úřadu přešel na ministerst­vo průmyslu a obchodu, kde posléze působil v pozici ředitele odboru elektronic­kých komunikací a následně ředitele sekce digitální ekonomiky. Do jeho kompetence patřila problemati­ka poštovních služeb, služeb informační společnost­i a agenda odboru elektronic­kých komunikací. Aktivně se podílel mimo jiné na vyjednáván­í takzvaného telekomuni­kačního balíčku v době českého předsednic­tví v Radě EU v roce 2009, který mimo jiné určil jasnější a harmonizov­aná pravidla fungování evropských trhů, posílil postavení zákazníků a stanovil nový úřad evropských regulátorů elektronic­kých komunikací BEREC. Rovněž byl u zavádění nových regulačníc­h pravidel do českého právního prostředí.

 ?? Českého telekomuni­kačního úřadu bude nadále Jaromír Novák FOTO MAFRA - FRANTIŠEK VLČEK ?? Předsedou
Českého telekomuni­kačního úřadu bude nadále Jaromír Novák FOTO MAFRA - FRANTIŠEK VLČEK Předsedou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia