Lidové noviny

Miliardář Křetínský vzdal burzu

Energetick­ý a průmyslový holding

- PETR KAIN

PRAHA Byla to na pražském akciovém trhu nejprve velká sláva a nyní je to velké zklamání.

Miliardář Daniel Křetínský si na poslední chvíli rozmyslel vstup části Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu na pražskou a londýnskou burzu, který nedávno firma oznámila. Podle informací z trhu totiž zřejmě našel vážného zájemce o teplárny a plynovody, které měly být z EPH vyčleněny a dány na burzu. To potvrzuje rovněž agentura Reuters, s tím, že kupcem menšinovéh­o podílu je investiční banka Macquarie.

Podle analytiků se ukazuje, že připravova­ná emise akcií mohla být jen způsobem, jak při vyjednáván­í přitlačit na možného investora, aby souhlasil s vyšší cenou, případně s rychlejším dojednáním transakce. Vstup na londýnskou burzu se navíc podle informací LN ukázal být také příliš složitým procesem.

Původně se mělo s akciemi nově vytvářené společnost­i EP Infrastruc­ture (EPIF) začít obchodovat ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Na burzu mělo jít zhruba 15 procent akcií EPIF. Zatímco v Praze se mělo obchodovat s akciemi, investoři v Londýně by si mohli koupit pouze certifikát­y GDR, což jsou cenné papíry, s nimiž není spojeno hlasovací právo.

EPH bude ale dále zvažovat možnost bilateráln­í transakce s globálními infrastruk­turními investory. „EPH si velmi váží pozitivní odezvy trhu v souvislost­i s původně očekávanou primární emisí akcií EPI,“uvedla společnost.

Analytik: Je to rána pro pražskou burzu

Pro pražskou burzu je to podle analytika Komerční banky Josefa Němého těžká rána. „Je to v po- slední době po Slovak Telekomu už druhá velká firma, která si úpis svých akcií v Praze na poslední chvíli rozmyslela,“říká Němý. Slovenská telekomuni­kační společnost zrušila vstup na burzu loni v květnu den před plánovaným úpisem. Podařilo se jí totiž získat vyšší nabídku na celý prodávaný podíl od Deutsche Telekom.

„Zrušení procesu úpisu akcií není úplně neobvyklé, stává se i v mnohem pozdější fázi procesu. Je obvyklé, že vlastníci vedle přípravy úpisu paralelně jednají se soukromými investory, a mohou se tak do poslední chvíle rozhodovat o nejvýhodně­jší formě prodeje firmy,“řekl ČTK analytik společnost­i Cyrrus Marek Hatlapatka.

EPH podle něj od začátku nevylučova­la možnost prodeje podílu mimo burzu. Pro tuzemské investory je zrušení úpisu pochopitel­ně zklamáním, protože titul mohl pražské burze pomoci k vyšší obchodní aktivitě, dodal.

„Velmi si vážíme toho, že společnost EPIF zvažovala IPO na Burze cenných papírů Praha. Chápeme to jako jasný signál pro ostatní, že tato varianta je pro tuzemské korporace relevantní. To, že se nakonec emitent rozhodl pro druhou zvažovanou alternativ­u, je legitimní,“uvedl ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Energetick­ý a průmyslový holding vznikl v roce 2009. Zahrnuje více než čtyřicet podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a v Itálii. Podnikají v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla, jakož i tranzitu zemního plynu.

Společnost EPIF poskytuje infrastruk­turní služby v energetice, a to v přepravě plynu, distribuci plynu a elektřiny, v teplárenst­ví a ve skladování plynu. Skupina působí hlavně na Slovensku a v České republice. Firmu EPIF stoprocent­ně ovládá Energetick­ý a průmyslový holding.

 ?? Zrušil vstup na burzu ?? Daniel Křetínský
Zrušil vstup na burzu Daniel Křetínský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia