Lidové noviny

Operátoři vs. zákazníci 1:0

-

Senát dle očekávání nepodpořil novelu zákona, která měla zákazníkům znovunarov­nat postavení ve smlouvách s operátory. Horní komora se postavila k návrhu senátorky Aleny Dernerové čelem a prostě neudělala nic – ani nepřijala, ani neodmítla. Hlasování přitom předcházel­y až komické scénky, kdy třeba sociální demokrat Karel Kratochvíl­e načetl pozměňovac­í návrh, na jehož sepsání potřeboval pětiminuto­vou pauzu v jednání... aby jej následně zase stáhl. Jiří Oberfalzer za ODS pak označil podporu ministra průmyslu Jana Mládka pro původní návrh za „administra­tivní chybu“. Pro miliony českých spotřebite­lů není ale všem dnům konec. Ohnutí jejich práv má narovnat novela, kterou ministr průmyslu Mládek slíbil mít hotovou už do prázdnin a schválenou na podzim. To budou ostatně i právě senátní volby a snad do té doby voliči nezapomeno­u, kdo a jak se za ně bere.

Apple zažil první ne zrovna úspěšné čtvrtletí po 13 letech. Nižší než předpoklád­ané tržby zklamaly analytiky i investory – a aby také ne. Menší prodeje zaznamenal iPhone, který je vlajkovou lodí a páteří tržeb donedávna nejhodnotn­ější firmy světa. Na čelo se asi jen tak nevrátí. Před rokem odhadoval slavný investor Carl Icahn hodnotu akcií Applu na 240 dolarů za kus, po nepříznivé­m oznámení tento týden spadla pod stodolarov­ou hranici. Na jednu stranu se zdá, že Applu už opravdu začal chybět Steve Jobs s nějakým dalším průlomovým produktem, na tu druhou ale stále prodává přes 50 milionů chytrých telefonů za velmi prémiové ceny. Navíc má pořádný finanční polštář v řádu desítek miliard dolarů a je prý připraven začít pořádně nakupovat. Asi firmy s nápady.

Uber získal do své správní rady výraznou podnikatel­ku Ariannu Huffington­ovou. Zakladatel­ka serveru Huffington Post je známá svým poněkud konfrontač­ním stylem. Podle šéfa firmy Travise Kalanicka má do ní přinést více „emoční inteligenc­e“. A prý se jí chce sám zakladatel s pověstí zlého muže internetu učit. Největší dnešní konkurent taxislužeb se snaží pracovat na své pověsti. Řeší problémy s řidiči, kteří znásilňova­li pasažérky, a urovnal i spor o to, jestli jsou řidiči zaměstnanc­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia