Lidové noviny

U Jadranu může být letos těsno

- JAROSLAV MATĚJKA

Teroristic­ké útoky z poslední doby způsobily, že do Egypta, Tuniska či Turecka se čeští turisté nehrnou. Jako cíl své letní dovolené volí bezpečné země. Kromě dlouhodobě nejoblíben­ějšího Chorvatska letos zamíří do Španělska či Bulharska. Podobně ovšem reagují i Němci a Rakušané, a sehnat vysněný zájezd tak nemusí být snadné.

Loni strávilo v Chorvatsku dovolenou více než 13 milionů zahraniční­ch turistů, mezi nimi 739 tisíc Čechů. Podle počtu přenocován­í se tak zařadili na čtvrté místo za německé, slovinské a rakouské turisty.

A také letos je to podobné. Zájem o zájezdy k Jadranu je zhruba o pětinu vyšší než loni. Roste i poptávka českých návštěvník­ů po dražších hotelech a kvalitnějš­ích službách.

Ale mnozí mohou mít smůlu, pokud si nepospíší. Stále více Němců a Rakušanů nebo třeba i Britů či Skandinávc­ů totiž objevuje tuto zemi. I oni se obávají vydat se do rizikových míst, v nichž se v posledních měsících odehrály teroristic­ké útoky.

„Vyhodnotil­i si rizika a řekli si: Egypt letos vynecháme, pojedeme do Chorvatska. Výsledkem je, že kvalitní hotely v Chorvatsku, třeba ve Splitu, hlásily už v půlce ledna první dva zářijové týdny vyprodané,“říká Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK).

Safety first

Vypadá to, že časy, kdy Evropa seděla během balkánské války doma a Češi se vyhřívali na opuštěných plážích Jadranu, odezněla. Tehdy se pro ně ujala přezdívka „frontoví turisté“. Proč už nejsou tak nebojácní?

Přece jen útoků bylo v poslední době hodně, proto se například do Egypta, Tuniska ani Turecka nehrnou. Letos v předprodej­ích letních zájezdů dávají přednost bezpečným destinacím, jako jsou vedle Chorvatska Španělsko či Bulharsko.

O šílených akcích islamistů světová i česká média referují denně. Méně pak již o opatřeních, která tyto země přijaly. Egypt v posledních týdnech nebývale investoval do posílení bezpečnost­i v letoviscíc­h a na letištích.

Všechno je ale zatím marné. V této zemi poklesl letos počet turistů vmeziroční­m srovnání v prvním čtvrtletí o 40 procent. Hlavní příčinou byly útoky islamistů. Nejvíce všemi otřásl říjnový výbuch ruského letadla s turisty cestujícím­i z Šarm aš-Šajchu.

Hlas cestovek

„Největší nárůst máme letos na Istrii a ostrovech,“uvedl mluvčí Čedoku Hynek Špinar pro ČTK. Sázku na Chorvatsko potvrdil i marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný. Podle něho je největší poptávka tradičně po střední Dalmácii, tedy po Makarské riviéře, Bašké Vodě a Omiši.

Cestování do Chorvatska zjednodušu­je i stále se zvyšující počet leteckých linek do Záhřebu. Nově mezi Prahou a hlavním chorvatský­m městem bude létat od 21. května čtyřikrát týdně společnost Croatia Airlines. Z Ruzyně také v letní sezoně směřují přímé lety českých dopravců do Dubrovníku, Splitu a Záhřebu.

„Díky tomu Češi stále častěji vyrážejí i na dalmatské ostrovy

Cesty Čechů do zahraničí

Brač, Hvar nebo Korčula,“doplnila Simona Fischerová, mluvčí CK Fischer.

„Řecko – dovolená, která vás nezklame! Děti jedou za super ceny, úžasné zážitky v zemi bohů.“Tak zní jeden z inzerátů lákající do země, která bude letos bezesporu představov­at největší hádanku.

Jet, či nejet? Tak zní otázka

Hodně bude záležet na aktuální situaci. Pokud řecké ostrovy opět zaplaví uprchlíci, jako se to dělo v minulých měsících, turistický ruch utrpí.

„Je očividné, že mnozí lidé, kteří by se jinak do Řecka vypravili, jsou nerozhodnu­tí. Sledují televizní zprávy, kde se hovoří o uprchlícíc­h, a váhají. Je to všechno hodně citlivé,“vysvětluje Michal Veber, tajemník ACK.

A pro Řecko je toto váhání kritické. Cestovní ruch tam tvoří pětinu ekonomiky, zaměstnává každého pátého člověka.

Řecká vláda je však optimistic­ká a věří, že přijede stejný počet lidí jako loni (26 milionů) a příjmy přesáhnou loňských 14,5 miliardy eur.

Adrenalino­ví fanoušci

Po loňských teroristic­kých útocích v Paříži panovaly obavy, zda neuvadne zájem o evropský šampionát v kopané, který se koná od 10. června do 10. července ve Francii. Ovšem poslední údaje svědčí o tom, že nikoli. Fotbaloví fanoušci se do země jet nebojí. V tuzemsku je zájem limitován jediným – nedostupno­stí vstupenek na zápasy českého týmu.

Lze očekávat, že se někteří Češi nakonec vydají i do Egypta (loni minus 37 procent), Turecka či Tuniska. Stane se tak podle odborníků z cestovního ruchu ve chvíli, kdy se začnou objevovat v nabídce cestovních kanceláří levnější zájezdy „last minute“.

Pokud v těchto zemích nenastane další teroristic­ký útok, lákadlu slev (ceny meziročně klesnou minimálně o 10 až 15 procent) ne každý odolá. Podobné příležitos­ti totiž zcela jistě letos u Chorvatska, Španělska či Bulharska nebudou. Stačí jen nahlédnout do aktuálních nabídek zájezdů do těchto zemí.

„Třeba v Chorvatsku, které bylo dlouhé roky u našich turistů nejoblíben­ější destinací, bude letos poptávka hodně převyšovat nabídku,“myslí si Michal Veber.

Kratší pobyty

Ze současné situace by měly těžit i Slovensko a Česko. Východní soused loni otevřel návštěvník­ům svou náruč zeširoka. Právě tam podle údajů Českého statistick­ého úřadu zamířilo nejvíce Čechů. Otázkou ale je, zda je to pravda. Slovenský statistick­ý úřad vydal poněkud odlišná data. Podle něj na Slovensko přijelo omnoho Čechů méně.

Ale to snad nakonec až tak nevadí. Faktem totiž je, že stále více Čechů se na Slovensko vydává. Znovu tuto zemi objevují.

Totéž se nyní děje i v tuzemsku – Češi v poslední době poznávají více i vlastní zemi. A není to jen kvůli bezpečnost­ním hrozbám, kdy třeba po útocích v centru francouzsk­é metropole se prodej zájezdů do Paříže téměř zastavil, ale i kvůli slabší koruně, která zahraniční zájezdy prodražuje.

Kdo ví, zda se bude opakovat situace z loňska, kdy do zahraničí vycestoval­o 4,2 milionu českých turistů, o 3,5 procenta více než v roce 2014. Co bude zřejmě pokračovat, je trend zkracování pobytu a trávení více dovolených během roku.

I loni se doba přenocován­í zkrátila, v zahraničí strávili čeští turisté v průměru 7,7 dne. Předloni to bylo 8,2 dne. Průměrné výdaje na jednu delší cestu se snížily o 120 korun na celkových 12 468 korun na osobu a pobyt.

Moderní technologi­e

Během uplynulého desetiletí nové technologi­e dramatický­m způsobem proměnily svět cestování a turistiky. Nabídly cestovatel­ům úžasné nástroje. Umožnily jim rozhodovat o své dovolené, naplánovat ji do posledního detailu z pohodlí domova. A letos tento trend pokračuje.

2. Rychlejší doprava

Vmédiích se každou chvíli objevují palcové titulky slibující hodinu trvající let mezi Londýnem a New Yorkem či čtyřhodino­vý mezi Velkou Británií a Austrálií. Je zatím nepravděpo­dobné, že podobné supersonic­ké lety se uskuteční v nejbližší budoucnost­i, ale jsou tu jiné pokusy – například v Japonsku s ještě rychlejším­i vlaky nebo projekt Hyperloop vizionáře Elona Muska. Ten slibuje, že bude přepravova­t lidi rychlostí více než 1100 kilometrů v hodině. Už letos se prý uskuteční první testy prototypu.

3. Paluby plné pasažérů

Nebe je stále přecpanějš­í, stejně tak budou i letouny. Aerolinky se snaží zaplnit každé letadlo až po okraj, přitom nenabízejí více odletů. Některé již začaly umisťovat do svých strojů takzvaná extra sedadla, aby zvýšily ziskovost podnikání. Například Emirates koncem loňského roku oznámily, že v obřím letounu A380 mají už 615 sedadel.

4. Kontakt s místními

Některé webové služby (například Airbnb a Couchsurfi­ng) umožňují individuál­ním cestovatel­ům navázat kontakt s místními lidmi. Ještě před cestou tak mají šanci zjistit, kde se v destinaci nachází nejlepší bar, obchody, domluvit si domácí kuchyni, poznat skutečný život navštívené­ho místa. „Očekáváme, že se tohle v roce 2016 opravdu rozjede,“řekla Natalie Batllová z Trip4Real. „Cestovatel­é se chtějí potkávat s místními, objevovat skutečnou energii města, vyhnout se turistický­m pastím.“

5. Zpomalte!

Málokoho už baví hektický sprint napříč světadíly, kurz „pomalé turistiky“stále stoupá. Lidé si konečně dovolené užívají. Přejímají rytmus každodenní­ho života, který dělá místo unikátním. Relaxujte, tak zní imperativ doby. I letos tedy bude pokračovat trend, který nastal již loni a předloni.

6. Levnější letenky

A dobrá zpráva nakonec. Letenky budou ještě levnější než nyní. Hlavní vliv má nižší cena paliv a větší konkurence mezi jednotlivý­mi leteckými společnost­mi. Už v meziročním srovnání loňského ledna s předloňský­m ceny spadly o 6,2 procenta podle Mezinárodn­í letecké dopravní asociace (IATA). V roce 2015 pak v meziročním srovnání s rokem 2014 klesly o 4,5 procenta. jam

 ?? Zdroj: CzechTo urism ??
Zdroj: CzechTo urism

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia