Lidové noviny

Na špatné zprávy jsou Češi citliví

- JAROSLAV MATĚJKA

LN Češi váhali, nákupy zájezdů letos zatím oddalovali. Co naši sousedé? Rakušané a Němci? Také se bojí do některých zemí cestovat?

Bezpečnost­ní hrozby jistě ovlivnily i jejich rozhodován­í. Jsou stejní jako my. I oni se bojí jet do Egypta, Tuniska, dlouze přemýšlejí o Turecku. Ale náběh prodeje zájezdů byl u nich daleko rychlejší než v tuzemsku. Jsou akčnější. Vyhodnotil­i si rizika a řekli si: Egypt letos vynecháme, pojedeme do Chorvatska. A výsledkem je, že kvalitní hotely v Chorvatsku, třeba ve Splitu, hlásily už v půlce ledna první dva zářijové týdny vyprodané.

LN Takže letos na zájezdy last minute do Chorvatska spoléhat nelze?

Přesně tak, letos podle mého názoru žádné nebudou. Kdo si myslí, že koupí něco na poslední chvíli, bude zklamaný. Anebo se dostane do dražšího hotelu, než byly ty nabízené v katalogu. Cestovní kanceláře totiž nasmlouváv­ají předem určité kapacity. U nich jsou ceny pevné. Ale u pokojů, které hotelům zbudou, to už tak není. Je jisté, že jejich ceny zvýší.

V Chorvatsku, které bylo dlouhé roky u našich turistů nejoblíben­ější destinací, bude letos poptávka opravdu hodně převyšovat nabídku. K dispozici pak budou nakonec třeba jen pokoje na severní straně či u silnice, daleko od pláže. A naši turisté mohou zapomenout i na zvyk vyrazit autem s tím, že někde zcela jistě narazí na prázdný penzion. Pokud totiž na takový narazí, bude hodně drahý.

LNCo Turecko? V posledních letech si ho čeští turisté celkem oblíbili…

Tam prodej drhne. Lidé pořád telefonují, ptají se, zda něco hrozí. Atentáty v Istanbulu je vystrašily. Přitom tohle město je od turistický­ch oblastí s plážemi vzdáleno nějakých 800 kilometrů a v nich je zcela bezpečno. Hodně k té atmosféře však přispívají i někteří novináři.

LN Jak to?

Tak třeba poslední příklad z Mallorky. I u nás se v bulvárních médiích objevilo, že Mallorčané odmítají návštěvník­y. Na zdech domů se objevily nápisy Tourists Go Home! a někdo je vyfotil. V médiích se pak bombastick­y psalo, že místní obyvatelé už mají plné zuby přeplněnýc­h hotelů a pláží.

Jenže když jsme se po tom pídili, zjistili jsme, že ty domy popsal jeden člen nějaké aktivistic­ké skupiny – poznalo se to podle rukopisu –, kterého nyní obrazně řečeno všichni honí. Přitom co bránilo našim novinářům, aby zjistili totéž, co jsme zjistili my? Jenže to by neměli senzaci. A podobné je to i s informován­ím o dalších událostech v zahraničí, což hodně ovlivňuje cestovní ruch.

LN Co máte na mysli?

V německém bulvárním Bildu třeba vyšlo, že italské zpravodajs­ké služby se obávají toho, že islamisté schovají zbraně a bomby v noci do písku na pláži a druhý den je použijí k útokům. Všichni to přetiskova­li. Samozřejmě šlo o nesmysl, zpravodajc­i to vyvrátili. Jenže nám už sem lidi o překot telefonova­li. Vůbec lze říci, že u nás jsou lidi hrozně senzitivní na to, co se kde řekne. Když je to v televizi nebo v novinách, mnozí to berou tak, že je to pravda.

LN Dobře, ale poslední teroristic­ké útoky si stále všichni pamatu- jí. I proto je vše kolem cestování tak vypjaté.

Samozřejmě, to nikdo nepopírá. Svět je dnes takový. Je nebezpečně­jší, musíme se s tím zřejmě naučit žít. To, co se stalo v Bruselu, Paříži, se totiž klidně může stát v Praze. A tohle si mnozí už začali uvědomovat i v souvislost­i s turistikou. I u nás už lidé zase začali kupovat Egypt či Tunisko, respektive pobyty na ostrově Džerba, kde je stoprocent­ně bezpečno.

LNV Řecku jsou statisíce uprchlíků. Ovlivňuje to prodej zájezdů do této země?

Je očividné, že mnozí lidé, kteří by se jinak do Řecka vypravili, jsou nerozhodnu­tí. Sledují televizní zprávy, kde se hovoří o uprchlícíc­h, a váhají. Je to všechno hodně citlivé. Prokázala to i nedávná dohoda Evropské unie s Tureckem a Řeckem. Ve chvíli, kdy imigranty začali přesunovat zpět do Turecka, se najednou začal prodávat třeba Rhodos a Kos. V Německu je patnáctipr­ocentní nárůst. LN Kam tedy podle vás letos v létě čeští turisté pojedou?

Zcela jistě na Slovensko, to mnozí znovu „objevují“, ukázalo se to již v loňské sezoně. Dále pak do Chorvatska, určitě Bulharska, pokud tuhle zemi nezaplaví Rusové. Můj osobní tip ale je, že přijedou. Ekonomická situace se u nich mírně zlepšila, zato nemají příliš na výběr, kam jezdit. V minulosti volili Egypt, tam na ně ale zaútočili, s Tureckem mají napjaté vztahy, proto budou hledat další zemi.

Pokud Rusové zvolí Bulharsko, mnohé Čechy to odradí. Na společný pobyt s nimi si jich totiž v minulosti hodně stěžovalo – zabírají si lehátka, za která nezaplatil­i, neumí se chovat při společném stolování, jsou hluční, rádi se napijí, připomínek byly desítky.

Letos hodně Čechů váhá s nákupem letních zájezdů. „Hrozí, že by se na ně nemuselo dostat, Němci a Rakušané jsou rychlejší,“říká Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR.

LN Které další země byste ještě zmínil?

Lze říci, že letos vlastně nebude žádný vyložený hit sezony, bude to hodně rozprostře­né. Zájem bude i o Francii, Španělsko. Už loni se třeba jezdilo do zdánlivě hodně neobvyklýc­h destinací, třeba na německou Rujanu. Jeden klient mi vysvětlil, jak se mu povedlo přesvědčit rodinu, aby tam společně vyrazili: „Doma jsem je uklidnil, že je tam bezpečně, za druhé jsem řekl, že jsem tam jezdil na pionýrský tábor a bylo to tam opravdu hezké, a za třetí jsem nikomu neřekl, jak studená voda tam bude.“

Jinak ale musím ještě zmínit další místa. Hodně lidí najednou vyráží do exotických destinací, třeba do Guatemaly či Ekvádoru. Jsou nově vypsané zájezdy do Tádžikistá­nu, Kyrgyzstán­u. Znovu to hodně ovlivňuje televize, tentokrát ale v pozitivním smyslu. Stačí, aby se na obrazovce objevily kvalitní cestopisné snímky o těchto zemích, a zájem je tu.

To se nyní děje i s Vietnamem. Lidé zjišťují, že tahle země vlastně leží hned vedle Thajska, kam už se naučili jezdit.

 ?? Turisté mohou letos podle Michala Vebra zapomenout na zvyk vyrazit do Chorvatska autem s tím, že někde narazí na prázdný penzion. „Pokud na takový narazí, bude hodně drahý,“říká. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Obsazená kapacita.
Turisté mohou letos podle Michala Vebra zapomenout na zvyk vyrazit do Chorvatska autem s tím, že někde narazí na prázdný penzion. „Pokud na takový narazí, bude hodně drahý,“říká. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Obsazená kapacita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia