Lidové noviny

Touha cestovat ve světě narůstá

Turistů loni celosvětov­ě přibylo o více než čtyři procenta a letos se čeká podobný vývoj. Neodradili je teroristé ani nemoci

- JAROSLAV MATĚJKA

Počet turistů loni podle Světové turistické organizace, která je součástí OSN, vzrostl o 4,4 procenta na 1,18 miliardy. A také letos to vypadá podobně – touha cestovat neuvadá.

„Výsledky roku 2015 ovlivnily směnné kurzy, cena ropy a přírodní a další krize v mnoha oblastech světa,“řekl Taleb Rifai, bývalý jordánský ministr turistiky, nyní šéf jedné z organizací OSN.

Klesající cena ropy snížila náklady na dopravu, ale oslabila zájem o cestování do zemí produkujíc­ích tuto surovinu. Oslabená evropská měna zase přitáhla na starý kontinent více Američanů, cesta do Evropy pro ně byla atraktivně­jší.

Francie zůstala nejpopulár­nější turisticko­u oblastí, následován­a Spojenými státy, Španělskem a Čínou.

Ovšem hrozba terorismu, smrtelné útoky odradily od návštěvy Egypta, Libanonu, Tuniska, Mali a dalších.

Přitažlivá Evropa

Počet turistů stoupal od krizového roku 2009, kdy spadl o čtyři procenta, už šestým rokem v řadě. Pro letošní rok zní předpověď, že si mezinárodn­í turistika opět polepší, a to o další čtyři procenta. V roce 2020 by měl počet turistů cestujícíc­h za hranice stoupnout až na 1,4 miliardy.

Útoky z loňského roku „nebudou mít ve střednědob­ém a dlou- hodobém horizontu žádný vliv“, řekl Rifai v rozhovoru pro deník Guardian.

V tom krátkodobé­m ale samozřejmě ano. Projevilo se to například v Tunisku. Po útoku na muzeum Bardo a dalším v Sousse, při kterém bylo zabito 59 turistů, poklesl loni počet návštěvník­ů země na 5,2 milionu. V roce 2014 přijelo do severoafri­cké země o dva miliony turistů více.

Do zemí severní Afriky postiženýc­h terorismem přicestova­lo loni o osm procent turistů méně, do zemí subsaharsk­é Afriky sužovaných nakažlivou nemocí ebola o procento.

Nevedlo se ani Rusku a Brazílii, u nichž se naplno projevily ekonomické obtíže. Hodnota je- jich měn – rublu, respektive realu – poklesla, což způsobilo výrazné ochladnutí zájmu obyvatel obou zemí o turistiku.

Naopak nejnavštěv­ovanější regiony Evropa, dále pak Asie a Pacifik a severoamer­ický kontinent zaznamenal­y rekordní růst kolem pěti procent.

Velký zaměstnava­tel

Loni odvětví cestovního ruchu zaměstnalo dalších 7,2 milionu lidí (celkem vytváří 284 milionů pracovních míst) a přispělo k hrubému domácímu produktu 7,2 bilionu dolarů (173 bilionů korun). Uvedla to v Londýně sídlící nezisková organizace World Travel and Tourism Council (WTTC).

„I přes nejistou situaci v globální ekonomice a přes specifické výzvy, kterým čelilo cestování a turistika, sektor vyrostl o 3,1 procenta. Přispěl 9,8 procenta do světového HDP,“řekl David Scowsill, prezident WTTC.

Růst odvětví nezastavil­y ani virus zika, nemoc ebola a bezpečnost­ní hrozby. „Útoky teroristů, propukajíc­í nemoci, pohyb měn a geopolitic­ké výzvy ovlivnily odvětví v jednotlivý­ch zemích a oblastech, ale cestování a turistika na globální úrovni přesto dále rostly,“dodal Scowsill.

Na odvětví podle něj zapůsobilo výrazně hlavně to, že ve světě dále rostl příjem domácností střední třídy, pak stárnoucí obyvatelst­vo i síla dolaru a stále lepší „propojení mezi jednotlivý­mi destinacem­i, které zjednoduši­lo cestování, učinilo je dostupnějš­ími“.

A očekává se, že trend bude pokračovat i letos. Podle studie WTTCby mělo odvětví růst v průměru o čtyři procenta ročně, a to po dobu deseti let.

 ?? K Š / R Z / K C O ST R E TT U H S CE A R ST U IL ??
K Š / R Z / K C O ST R E TT U H S CE A R ST U IL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia