Lidové noviny

Zraněnému už radar nepomůže

Stejní rodiče, kteří píší petice za zvýšení bezpečnost­i dětí v dopravě, pak u školy zaparkují na přechodu

-

JAKUB UNUCKA

Žijeme ve městě, na kterém by bylo možné ukazovat, jak se doba překotně mění. Každé ráno to vidíme u naší základní školy.

Zatímco ještě před pár lety většina žáků přišla pěšky nebo přijela autobusem, dnes téměř každé dítě přiváží rodiče autem. Komunikace na to ale není připravena, zvláště když většina maminek by své ratolesti nejraději dopravila vozem až do šatny, aby nemusely udělat navíc ani deset kroků. Stejní rodiče, kteří píší petice za zvýšení bezpečnost­i dětí v dopravě, pak s autem u školy klidně zastaví na přechodu pro chodce nebo na chodníku. Větší ohleduplno­st a o něco menší komfort pro žáčky by nejspíše byly dostatečný­m řešením. Nemůžeme ale riskovat, že nekázeň rodičů za volantem bude příčinou dopravní nehody, jejíž obětí se stane dítě. Proto jednou z nejbližšíc­h investic do zvýšení bezpečnost­i dopravy v Klimkovicí­ch bude posunutí přechodu u školy tak, aby rodiče mohli bez potíží zastavit u chodníku mimo zebru a jejich dítě nemuselo přecházet silnici. Budou ovšem muset ujet o 200 metrů více. Pevně věříme, že kvůli pár metrům navíc nebudou opět porušovat dopravní předpisy a ohrožovat školáky.

Není to ale jediná připravova­ná investice, která zvýší bezpečnost v dopravě. Letos jich město chystá za čtyři miliony korun, což je téměř neuvěřitel­ná částka, která mu- sela ještě před čtyřmi lety před změnou rozpočtové­ho určení daní stačit na všechny městské investice.

Jsme obětí D1

Klimkovice se totiž staly tak trochu obětí dostavěné dálnice D1. Zatímco na přelomu tisíciletí jsme se všichni těšili, že se dálnice D1 protáhne až do Ostravy, od jejího otevření a posléze zavedení mýta jí u nás nemůžeme přijít na jméno. Řidiči kamionů ve snaze zkrátit si placený úsek dálnice totiž začali projíždět městem, které tak silnice násilně přeťala rovnou na čtyři části, neboť tranzitní komunikaci navíc kříží silnice z Olbramic a Polanky. Ač jsou čtyřtisíco­vé Klimkovice jedním z nejmladšíc­h lázeňských měst v Česku, hustotou dopravy se už bohužel můžeme porovnávat s výrazně většími centry.

Mobilní značení, které by znemožnilo vjezdu kamionů, se řeší na centrální úrovni už několik let, k příslušným úřadům v Praze hlas z Klimkovic asi doléhá oslaben velkou vzdálenost­í. Ani smrtelná nehoda z roku 2014, kdy ka- mion slisoval osobní auto se dvěma lidmi, není dostatečný­m argumentem pro urychlení.

Každý sedmý na červenou

Naše vlastní dosavadní opatření jsou zatím málo účinná. Rychlost aut projíždějí­cích městem jen částečně omezily zpomalovac­í semafory instalovan­é na hlavním tahu. Rozsvítí se na nich červené světlo, jakmile se k nim blíží auto jedoucí vyšší než povolenou rychlostí. Vozy tedy o něco málo zpomalily, protože se nikomu nechce zastavovat, nicméně každé sedmé auto projede na červenou.

Pro řešení neuspokoji­vé situace se nabízí několik variant. Neustálé hlídkování policistů, kteří by měřili rychlost, by bylo neefektivn­ímmrháním prací. Automatick­ý radar, který zaručí následné pokutování, už nepomůže chodci, jehož zraní, nebo dokonce usmrtí rychle jedoucí vůz. Raději bychom proto motoristy donutili, aby opravdu jeli povolenou rychlostí. Pomoci by nám mohla odborná firma. Dokáže navrhnout technická řešení, v podstatě překážky na silnici, které řidiče usměrní. Mohou to být různá esíčka, zálivky, strom uprostřed cesty nebo cyklostezk­a podél silnice, která opticky zúží její profil. A také kruhový objezd na centrální křižovatce. Tohle by podle našeho názoru mohla být správná cesta, proto už jsme vyčlenili peníze na přípravu projektu.

Další finance pak půjdou na budování nových chodníků.

 ?? By mohl pomoci kruhový objezd na místě centrální křižovatky FOTO IVANA GRAČKOVÁ ?? Zklidnění dopravy
By mohl pomoci kruhový objezd na místě centrální křižovatky FOTO IVANA GRAČKOVÁ Zklidnění dopravy
 ?? Místostaro­sta Klimkovic, ODS (Moravskosl­ezský ??
Místostaro­sta Klimkovic, ODS (Moravskosl­ezský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia