Lidové noviny

Oranžový přechod snížil riziko pro chodce

- LÍBEZNICE (Praha–východ)

V naší obci řešíme komplikova­nou dopravní situaci spojenou s velkou intenzitou tranzitní dopravy. Kritická byla zejména v samém centru obce, na Mírovém náměstí. Úsek, kudy denně projede více než 10 tisíc aut, sice protíná přechod pro chodce, lidé aleměli často problém vůbec přejít na druhou stranu. Pamatuji si řadu nešťastnýc­h telefonátů, zejména od našich starších občanů, že je řidiči nechtějí pouštět.

Pro řešení tohoto neudržitel­ného stavu jsme nakonec zvolili kombinaci dvou opatření, která měla dostatečně zajistit bezpečnost chodců – instalaci nového osvětlení nebezpečné­ho přechodu a jeho vyvýšení nad úroveň stávající komunikace.

Plány na vybudování zvýšeného přechodu pro chodce přímo naproti místní prodejně potravin se zrodily už před lety, po zprůjezdně­ní obchvatu Líbeznic. Ten sice výrazně ulevil centru obce tím, že odklonil nákladní dopravu čítají- cí stovky kamionů denně, osobní doprava skrz centrum však nijak výrazně neklesá.

O dvě třetiny nehod méně

Zvažovali jsme například také možnost umístit na nebezpečné místo semafory. Ovšem výsledkem by byly další zácpy, což by zase spíše zhoršilo podmínky pro život lidí. I díky odborným analýzám, které si obec nechala vypracovat, jsme se nakonec přiklonili ke kompromisn­í variantě. A teď, osm měsíců po úpravách, můžeme říct, že to opravdu funguje. Osvítili jsme přechod.

Na bezpečnost­ní osvětlení přechodu nám přispěla Nadace ČEZ prostředni­ctvím svého grantového programu Oranžový přechod. Odborníci uvádějí, že kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%, což se u nás potvrzuje. Zatímco dříve byl přechod pravidelný­m místem dopravních nehod, v poslední době jsme žádnou kolizi nezaznamen­ali.

Řidiči dnes vidí přechod i chodce v jeho blízkosti s dostatečný­m předstihem, a vyvýšení je navíc donutí zpomalit na bezpečnějš­í rychlost. Lidé v Líbeznicíc­h tak konečně mohou v centru přecházet bez větších obav.

 ?? Líbeznice, ODS ??
Líbeznice, ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia