Lidové noviny

Český fotbal plánuje zavést video

Příští sezona bude testovací, od ročníku 2017/18 by měl videorozho­dčí pomáhat i v lize

- RADIM TRUSINA

PRAHA Ani vysoce konzervati­vní fotbalové prostředí neodolalo moderním technologi­ím. Fotbal se přestává bránit používání videa – světová federace FIFA rozjíždí dvouletý experiment­ální projekt, který má hlídat férové výroky rozhodčích. „Udělali jsme historické rozhodnutí. Ukázali jsme, že naslouchám­e fanouškům i hráčům. Nemůžeme zavírat oči,“řekl Gianni Infantino, prezident FIFA.

A pozor! Mezi přihlášený­mi zeměmi, které se budou testovacíh­o procesu účastnit, by mělo s vysokou pravděpodo­bností být i Česko.

„Jsem optimista. Budu se snažit udělat všechno pro to, aby se od sezony 2017/2018 v české lize používalo video,“řekl šéf ligy Dušan Svoboda pro LN aMF DNES.

Pomoc ve čtyřech případech

To je velký průlom. Ač video není vždycky stoprocent­ně průkazné, s jeho zavedením by se správně vyřešila velká část sporných situací. Ty dnes musí rozhodčí vyhodnotit během pár vteřin bez možnosti zkontrolov­at opakovaný záběr.

I český fotbal se testování videa dlouho bránil, ale s ohlášením vzniku „samostatné ligy“se věci začaly rychle hýbat. „Byl by to podobný model jako v hokeji nebo ragby,“přibližuje Svoboda.

O co přesně jde? Mezinárodn­í pravidlová komise (IFAB) svolila k používání videa v testovací verzi. V příští sezoně budou možné první pokusy v přípravnýc­h zápasech, možná vybraných pohárových. V soutěžních utkáních, tedy i v české lize, bude moci být systém testovaný od léta 2017. Vše se musí odzkoušet, také je třeba vyškolit sudí. Až pak budou verdikty za přispění videa využitelné i v utkání o body. Technika by pomáhala pouze ve čtyřech případech, které „mění vývoj utkání“:

1. Při gólech.

Jestli brance nepředcház­el ofsajd, míč v zámezí nebo jiný pravidlový prohřešek.

2. Při pokutových kopech.

Jestli byla penalta nesprávně odpískaná, nebo naopak neodpískan­á. A také jestli k provinění došlo uvnitř, nebo mimo pokutové území.

3. Červené karty.

Kontrola situací, kdy byla udělena červená karta přímo. Nebude se řešit vyloučení po druhé žluté kartě.

4. Chyba při identifika­ci hráče.

Aby kartu dostali opravdoví viníci.

S videem už v pokusné verzi bez možnosti zásahu do verdiktů na hřišti pracují v Nizozemsku, z čehož se při plánování vycházelo.

„Je přesně popsané, co jemožné přezkoumáv­at. Podle výsled- ků v Nizozemsku byly takové situace během utkání maximálně čtyři,“říká Tomáš Bárta, ředitel českých profesioná­lních soutěží, který se v Londýně účastnil zasedání s touto tematikou. „Pokud vycházíme z nizozemské­ho mo- delu, tak by se zápas kvůli zkoumání videa protáhl maximálně o deset minut. Video si vyžádá pouze buď hlavní rozhodčí, nebo videorozho­dčí. Lavičky ani hráči si ho vyžádat nemohou.“

Bártova účast na londýnské schůzce značí, že to český fotbal na začátku nové ligové éry s videem myslí opravdu vážně. Fotbalová asociace ČR zatím sice není mezi přihlášený­mi, ale nejspíš je to jen otázka dní. Během května by vše měl posvětit výkonný výbor. A pak se může začít zkoušet. „Po dvou letech dojde ze strany FIFA k vyhodnocen­í a rozhodnutí, jestli bude video trvale uplatněno, jestli dojde ke korekcím, nebo se ukáže, že ve fotbale uplatnit nelze,“říká Svoboda.

Zatím se počítá, kolik by zavedení videa do českého fotbalu stálo. Klíčová informace zní: na stadiony není nutné instalovat vlastní kamerový systém. Stačí záznamy televizí. I proto by se spuštění mělo pohybovat v řádech milionů korun, které by v ideálním případě pokryla asociace s vedením ligy. „Je naší povinností, pokud to nebudou úplně nesmyslné částky, abychom ty peníze získali,“má jasno Svoboda.

Ač zatím není seznam přihlášený­ch oficiální, mluví se o Anglii, Itálii, Skotsku či Walesu. Tam všude by se měli testování účastnit. „Už jen to, že bychom s těmito asociacemi mohli sdílet know-how a zkušenosti, by bylo ohromným přínosem,“myslí si Svoboda. Videorevol­uce může začít. I v českém fotbale.

Zápas by se kvůli videu protáhl maximálně o 10 minut

 ?? Při MS v roce 2010 sudí neuznal jasnou branku Anglie proti Německu. K podobným situacím by v české lize již brzy nemělo docházet. FOTO REUTERS ?? Gól, který nebyl.
Při MS v roce 2010 sudí neuznal jasnou branku Anglie proti Německu. K podobným situacím by v české lize již brzy nemělo docházet. FOTO REUTERS Gól, který nebyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia