Lidové noviny

Peschkeová: Tenis mě pořád baví

Nejstarší hráčky na okruhu

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

PRAHA Smiřovala se s tím, že už žádný další zápas neodehraje. Kariéru byměla slušnou i tak: vyhrála v deblu Wimbledon, byla první na žebříčku, získala Fed Cup.

Ale snad i proto by ji mrzelo, kdyby končila smutně. „Čekala jsem, že by 2015mohl býtmůj poslední rok. Ale než začal, tak zase skončil, protože poslední turnaj jsem hrála v únoru v Dubaji. Říkala jsem, že jestli to ještě půjde, zkusím to,“líčila.

„Zkusila“to minulý týden ve Stuttgartu – a došla do semifinále. „Docela slušné,“usmála se Peschkeová, která v Praze sledovala turnaj WTA.

Jak to s vámi tedy vypadá?

Zase dobře. Po víc než roce jsem konečně zdravá. Pořád mě to baví. Myslím, že tady ještě chvilku něco odehraju. Nebo se o to pokusím.

Co vám přesně bylo? Měla jsem trhlinu v pravém ra- Krummová (Jap.) 45 let, 212 dnů Drakeová (Kan.) 45 let, 38 dnů Husárová (Sloven.) 41 let, 328 dnů PESCHKEOVÁ 40 let, 294 dnů Narozena: 9. 7. 1975 Nejvyšší umístění v žebříčku čtyřhry: 1 (2011)

Nejvyšší umístění v žebříčku dvouhry: 26 (2005) meni. Nemohla jsem servírovat, to byl největší problém. Nechtěla jsem to nechat operovat, protože rameno je na operace docela špatné a nikdy není stoprocent­ní, že se to opravdu spraví. Tak jsme zkusili jinou techniku, léčbu vlastní plazmou. Proběhla loni v červenci, dopadla úspěšně, trhlina se zacelila a doktor mi dal zelenou, že to můžu zase zkoušet.

Ve Stuttgartu jste nastoupila s Annou-Lenou Grönefeldo­vou. Jste domluvené i dál?

Nejsme. Ona pořád hraje s Coco Vandeweghe­ovou, to by se s ní musela rozejít. Jsem do- mluvená na Madrid s Bárou Strýcovou, pak se uvidí. V sezoně je těžší najít solidní deblovou hráčku, už jsou fakticky všechny rozpárovan­é. Možná budu hrát s nějakou singlistko­u, uvidíme. Jaký byl rok bez tenisu?

Odpočinula jsem si mentálně od cestování. Od všeho, co se s tím spojuje. Pořídili jsme si pejska. Rasa labradoodl­e není v Česku moc známá. Je to holčička, jsme s ní strašně spokojeni.

Co jste dělala?

Šla jsem na svatbu kamarádky, stihla tátovy sedmdesáti­ny v Praze. Taky jsem se udržovala v kondici, dělala jiné sporty, třeba jezdila na bruslích, na kole, chodila běhat se psem... Jo, hezké to bylo. Příjemný čas, trochu změna.

Chtělo se vám ještě zpátky?

Hrozně! Teď už mě nikdo nemusel na kurt nutit. Když to člověk nemá a vypadne z hraní, do- stane potom zase slinu. Byla jsem se třeba podívat na US Open s Thorstenem (manželem) – a když jsme pak ve druhém týdnu narazili na nějaké volné kurty, hrozně mě svrběla ruka, viděla jsem se na kurtu. Teď jsem zpět, jako skoro nejstarší hráčka na okruhu, to je docela sranda.

Víc než rok nehrála. Teď se ve 40 letech vrátila na okruh. „Jsem hrdá, že jsem schopná s ostatními bojovat,“říká Květa Peschkeová, někdejší světová jednička ve čtyřhře.

Jste na to hrdá?

Svým způsobem ano. Vidím, že jsem v dobrém rozpoložen­í a kondici. A že jsem s holkama schopná bojovat.

Co si od návratu k zápasům slibujete? Chcete si hlavně zase užívat, že můžete hrát?

Totálně. Šla jsem z nuly na 311. místo žebříčku, to je po jednom turnaji docela super. Tak to může jít dál.

Dáváte si cíle?

Ne, vůbec ne. To už je dávno za mnou. Baví mě to a každý vyhraný zápas mi dodá sebevědomí. Mám chráněný žebříček na osm turnajů, šest plus dva grandslamy. Pojedu do Madridu, pak snad Řím a Paříž, pokud někoho seženu.

„Vidím, že jsem v dobrém rozpoložen­í a kondici. A že jsem s holkama schopná bojovat.“

Lákal by vás Fed Cup?

S ním jsem se už rozloučila. A vidím, že holkám se daří.

Jak dlouho chcete ještě hrát?

Nedala jsem si cíl, ale vím, že cílová rovinka už se blíží.

 ?? V roce 2011 ukončila reprezenta­ční kariéru FOTO REUTERS ?? Květa Peschkeová
V roce 2011 ukončila reprezenta­ční kariéru FOTO REUTERS Květa Peschkeová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia