Lidové noviny

Karel IV. a peníze

Z jakých zdrojů financoval český panovník státní výdaje a jak dopadly jeho snahy o podporu obchodu

-

Peníze hrají důležitou roli v každé době. Nejinak tomu bylo u Karla IV., který k nim od počátku zaujal aktivní vztah. V živé paměti měl nepochybně obrovská zadlužení svého otce či aféru anglického krále Eduarda III., na jehož neschopnos­ti splácet dluhy si v roce 1343 vylámali zuby obchodníci proslulých italských finančních domů Bardiů a Peruzziů.

Na své velkorysé zakladatel­ské počiny, aktivní zahraniční politiku, šest korunovací, vojenská tažení a početné finanční transakce potřeboval velké množství peněz, nemluvě o koupi Braniborsk­a za rekordní sumu půl milionu zlatých florénů, jejíž splácení zatížilo kutnohorsk­ou mincovnu na mnoho let. A tak se nutně vkrádá otázka, z jakých zdrojů mohl středověký panovník tak obrovské výdaje krýt.

Důraz na drahé kovy brzdil inovace

Ve středověku nebyl rozdíl mezi pokladnou panovníka a státu. Jeho finanční moc byla opřena o jasně definované zdroje. Pravidelné důchody královské komory tvořily příjmy z pozemkové renty královskýc­h statků, z berně a úroků královskýc­h měst, speciální berně klášterů a také z horního, mincovního, židovského a celního regálu.

Základ tvořila daň z přímého panovníkov­a panství s vesnicemi, městečky a lesy, často vázanými k příslušným hradům (dominium speciale). To představov­alo jeho finanční, ale i mocenskou a strategick­ou oporu. K této dani se připojoval­a zvláštní berně v podobě ročního úroku z královskýc­h měst a klášterů a berně obecná (dominium generale), která se týkala veškeré půdy v zemi. Tuto berni panovníci nevypisova­li každý rok a Karel IV. ji nejspíš vybíral jen dvakrát – v letech 1367 a 1373 v souvislost­i s koupí Braniborsk­a.

Ekonomika českých zemí se vyznačoval­a příznivými i některými negativním­i rysy. Příznivou okolností byl fakt, že se českým zemím vyhnula rozsáhlá epidemie moru, která v letech 1347–1352 silně postihla obyvatele jižní a západní Evropy. Mohl se tak naplno rozjet provoz v ne- dávno založených městech, což urychlilo obecný přechod k peněžní směně. Negativním rysem byla příliš silná orientace pražského patriciátu na horní podnikání, které skýtalo maximální míru zisku.

To se projevilo po polovině 14. století, kdy objem těžby začal klesat. Přesycení středoevro­pských trhů drahým kovem navíc nepodněcov­alo domácí řemeslnick­ou produkci k dosažení vyšší kvality, ale vedlo naopak k její stagnaci. Jelikož se české výrobky nemohly prosadit kvalitou na zahraniční­ch trzích, platily Čechy za dovoz surovinami, pražskými groši nebo přímo kusovým stříbrem.

Takový postup prohlubova­l pasivní obchodní bilanci země. Místo do technologi­ckých inovací, které by zvýšily konkurence­schopnost výroby, měšťané in- vestovali do nákupu nemovitost­í a rent a tím svůj kapitál umrtvovali. Za této situace se stále větší prostor otevíral zahraniční­m, zejména norimbersk­ým a řezenským kupcům, jejichž kapitálu nemohl pražský patriciát konkurovat.

Obchodním centrem Evropy se Praha přes Karlovy snahy nestala

Karel IV. věnoval podpoře obchodu velkou pozornost. Ve svém úsilí odklonit některou ze zavedených tras dálkového obchodu přes české území ovšem úspěšný nebyl. Vniveč přišla snaha získat hrad Donaustauf, který nedaleko Řezna kontrolova­l podunajsko­u cestu. Projekt systematic­kého budování českého lenního teritoria v Horní Falci, jež mělo napojit Čechy na jihoněmeck­á kupecká centra a současně otevřít cestu do Flander, zůstal nedokončen. A stejně tak i Karlovy plány s Braniborsk­em, motivované snahou kontrolova­t co nejdelší úsek řeky Labe.

Patrně nejvíc úsilí císař vynaložil na realizaci záměru vést přes Prahu obchodní trasu spojující Benátky s Hamburkem, Lübeckem a Bruggami. Plán však nakonec narazil jak na nezájem Benátek, tak na nesnáze komunikačn­í a zejména ekonomické. Karlovu ambici vytvořit z Prahy obchodní centrum celoevrops­kého významu se tedy naplnit nepodařilo. To však nic nemění na skutečnost­i, že i tak byla Praha na trase mezi Gdaňskem a Benátkami, po níž v roce 1392 projížděl budoucí anglický král Jindřich IV., městem s prokazatel­ně největší spotřební nabídkou.

 ??  ?? První zlaté mince v českých zemích – florény – se razily od roku 1325 v Praze za Jana Lucembursk­ého. Kopírovaly podobně jako jiná evropská města a země mince z toskánské Florencie – s lilií a sv. Janem Křtitelem – lišily se pouze opisem. Ke změně došlo...
První zlaté mince v českých zemích – florény – se razily od roku 1325 v Praze za Jana Lucembursk­ého. Kopírovaly podobně jako jiná evropská města a země mince z toskánské Florencie – s lilií a sv. Janem Křtitelem – lišily se pouze opisem. Ke změně došlo...
 ??  ??
 ??  ?? Stříbrná mince patřila navzdory přechodným výkyvům k nejstabiln­ějším měnám středověké Evropy. Na líci nesla královskou korunu a na rubu českého lva.
Stříbrná mince patřila navzdory přechodným výkyvům k nejstabiln­ějším měnám středověké Evropy. Na líci nesla královskou korunu a na rubu českého lva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia