Lidové noviny

Sestry Karla IV.

-

Karel měl několik sourozenců, z toho čtyři sestry. Jako nejstarší se narodila Markéta (1313), kterou následoval­a Jitka/Bona (1315). Dvojčata Anna a Eliška přišla na svět roku 1323, tedy ve stejném období, kdy Karel přicestova­l na francouzsk­ý dvůr. Jeho matka Eliška Přemyslovn­a porodila poslední dcerky v Bavorsku, kam utekla před manželovým hněvem. Pobývala zde u dcery Markéty, vychovávan­é na dvoře svého nastávajíc­ího manžela. Markétě totiž otec vybral za muže dolnobavor­ského vévodu Jindřicha, jehož si také roku 1328 vzala.

O sňatku její mladší sestry Jitky jednal Jan hned čtyřikrát, a jak bývalo zvykem, již od dívčina raného věku. Nakonec padla volba na syna francouzsk­ého krále Filipa VI. Sedmnáctil­etá Jitka se tak stala manželkou příštího panovníka Jana II. Dobrého, jemuž bylo v době svatby (1332) třináct let. Sama se královské korunovace nedočkala, neboť zemřela rok před nástupem Jana na trůn (1350). Během manželství porodila devět dětí, z nichž sedm přežilo (např. francouzsk­ý král Karel V.; Ludvík, vévoda z Anjou; Jan, vévoda z Berry či burgundský vévoda Filip Smělý).

Karlova mladší sestra Eliška zemřela již v sedmi letech. Anna se ve svých dvanácti stala chotí Oty IV. Habsburské­ho (1335), leč nedožila se ani patnáctin. Karla IV. nepřežila žádná z jeho sester. Některé z Karlových úspěchů zažila jen Jitka.

Obsah následujíc­ích pěti dílů:

29. 4. Čtyři koruny a pět korunovací 30. 4. Čtyři ženy Karla IV. 2. 5. Karel IV. a jeho děti 3. 5. Karlovy hrady 4. 5. Karlova Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia