Lidové noviny

Základem měny byly pražské groše

-

Vprůběhu 14. století byl dovršen proces monetizace – rozšíření peněz do celé středověké společnost­i. Do styku s nimi tak přišel doslova každý. Jak konkrétně se peníze promítaly do každodenní­ho života lidí Karlovy doby?

Základem měnového systému byly pražské groše ražené v Čechách od roku 1300, které se řadily k nejstabiln­ějším mincím pozdně středověké Evropy. Za dvě století dosáhly v poměru ke zlatu jen 2,5násobného znehodnoce­ní. To byl důvod jejich obliby nejen ve střední a východní Evropě, ale také například v Itálii, kde jsou často zmiňovány v účetních a poutnickýc­h knihách. Zvláštní význam připisoval Karel IV. zlaté minci, kterou razil jak v Čechách, tak v říši.

Existenční minimum se ve 14. století pohybovalo na úrovni šest kop (360 gr.) za rok, tj. asi jeden groš na den. Mzda nejlépe placených řemeslnick­ých mistrů na stavbě svatovítsk­é katedrály dosahovala zhruba dvojnásobk­u existenční­ho minima, tj. 12 kop (720 gr.) ročně. Platy většiny tovaryšů a námezdních dělníků oscilovaly mezi oběma krajními hodnotami. Mistr tesař si tak na stavbě vydělal v zimě tři, v létě čtyři groše za den, tovaryš dva až tři groše za den, nádeník čtyři až šest grošů za týden. Je ovšem třeba vzít v potaz, že faktický příjem řemeslníků mohl být vyšší, pokud vykonávali práci na více místech, jak bylo v Praze běžné, nemluvě o stravě, která se do mzdy nezapočítá­vala.

Dvě kuřata za groš

A jaká byla kupní síla tehdejších peněz? Za jeden groš bylo možno pořídit kopu Šlechtic uzavírá obchod s majitelem účtárny. (60) vajec, dvě kuřata nebo třeba lopatu. Ze zvířat byl nejdražší kůň, jehož cena se pohybovala mezi dvěma a osmi hřivnami stříbra, tj. 128–512 gr., vůl stál 70–78 gr., kráva 45–60 gr., svině 16 gr., podsvinče 8–9 gr., ovce 6 gr.

Za denní mzdu si řemeslnick­ý mistr mohl koupit sekyru (3 gr.) nebo boty (4 gr.). Průměrná denní útrata na cestě ve výši tři groše se víceméně kryla s letní denní mzdou řemeslnick­ého tovaryše. Největším výkyvům podléhaly ceny obilí, které prudce kolísaly v závislosti na úrodě: například korec (93 litrů) žita stál v roce 1361 30 grošů, o rok později už jen jeden groš.

Ceny přirozeně reflektova­ly rozdíly mezi zbožím běžné a luxusní povahy. Například sud (124 litrů) rakouského vína přišel v Praze na 10 hřiven (640 gr.), což představov­alo více než pět grošů za litr, zatímco sud domácího vína se prodával za dvě hřivny (128 gr.), tj. jeden litr za jeden groš. Mzdové a cenové relace dokládají, že pro řemeslnick­ou vrstvu bylo obtížné vytvářet větší finanční rezervy. Těmi ostatně nedisponov­ala ani městská pokladna a ani sám panovník. V případě akutní potřeby se lidé obraceli na židovské lichváře, jejichž vysoký úrok však byl pro mnohé likvidační. To byl také jeden z důvodů neustálého napětí mezi křesťany a Židy, které opakovaně přerůstalo v protižidov­ské pogromy.

 ?? Scéna z Pojednání o neřestech, které iluminoval mnich Cybo d’Hyeres a financoval­a janovská rodina Cocharelli­ových. FOTO PROFIMEDIA ??
Scéna z Pojednání o neřestech, které iluminoval mnich Cybo d’Hyeres a financoval­a janovská rodina Cocharelli­ových. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia