Lidové noviny

Roboti jako kalašnikov­y zítřka

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Vdobě, kdy lze ozbrojené konflikty nalézt v leckterém koutu naší planety a kdy se technologi­e vyvíjejí rychlostí, kterou lidské oko téměř nestíhá sledovat, je až s podivem, že tento problém nenastal dřív. Roboti totiž nemusí lidi připravova­t jen o práci, ale i o životy.

Když loni v létě na newyorské mezinárodn­í konferenci o umělé inteligenc­i výzkumníci varovali, že reálné zapojení „robotů zabijáků“je otázkou let, považovali to mnozí za paranoiu a hysterii. V polovině letošního dubna už OSN v Ženevě pořádala jednání zástupců necelé stovky armád o omezení jejich použití.

Jistě je to lákavá představa. Robot s funkcí rozpoznává­ní obličeje projde skrz hnízdo Islámského státu a zabije jeho hlavní vůdce. Celá teroristic­ká organizace se pak sesype jako domeček z karet bez zbytečných ztrát na životech. Jenže tento jakkoli dobře míněný záměr by se proti lidstvu mohl obrátit ještě víc, než kdyby FBI donutila Apple dát jí klíč k odposlou- chávání všech iPhonů světa. Podle odhadů Center for a New American Security dosáhnou v roce 2018 investice do vojenských robotů 7,5 miliardy dolarů. V porovnání se 43 miliardami, které půjdou na průmyslové a komerční roboty, je to sice málo, na rozdíl od nukleárníc­h zbraní ale tyto technologi­e mohou být produkován­y masově a s nízkými náklady.

Pochopitel­ně by byla jen otázka času, kdy by se mechanizov­aní zabijáci objevili na černém trhu a stali se skutečnými „kalašnikov­y zítřka“.

Původní tři zákony robotiky, jak je v roce 1942 definoval spisovatel a biochemik Isaac Asimov, říkají: 1) Robot nesmí ublížit člo- věku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí uposlechno­ut příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Jenže muži v khaki uniformách a zbrojaři slyší hlavně na nultý zákon z 80. let (poněkud modifikují­cí předchozí tři), který říká: Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby bylo lidstvu ublíženo...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia