Lidové noviny

Jágr na MS nepojede. A na Světový pohár?

- ANTONíN VAVRDA

Zámořská vlna omluvenek zaplavila kancelář kouče české hokejové reprezenta­ce Vladimíra Vůjtka. Poslední jméno, které se ohledně posílení týmu pro světový šampionát v Rusku zmiňovalo, bylo to nejslavněj­ší – Jaromír Jágr.

Paradox, že? Hokejová legenda se už několikrát dušovala, že s národním týmem končí. Poprvé vlastně už před osmnácti lety po slavném Naganu. Naposledy pak loni po domácím bramborové­m šampionátu.

ZAKÁZANÉ UVOLNĚNÍ

Přes to všechno má Jágr dveře do národního týmu otevřené dokořán. A nic na tom nemění ani jeho včerejší NE účasti na mistrovstv­í světa v oblíbeném Rusku. „Jsem unavený a také zklamaný z vyřazení z play off s Floridou,“zní ve stručnosti jeho omluvenka.

Důvody, které se dají pochopit. Panteři, dlouhodobí otloukánci NHL, měli po fantastick­é základní části velké ambice. NY Islanders, který je vyřadil, navíc nepatří mezi elitu ligy.

Jágrovi bylo v únoru 44 let, a tak má na únavu nárok. V zámoří nebrouzdá kluziště hvězdné soutěže starší hráč. Hokejová legenda navíc během sezony chyběla jen ve třech zápasech.

Český národní tým z této absence ale může vlastně i vytěžit, ač to možná nyní tak nevypadá.

Pokaždé, když číslo 68 na světovém šampionátu startovalo, bylo středem pozornosti. Byť se Jágr snažil tomu zabránit. Jenže když jste jednoumilá­čkem národa a máte punc legendy, těžko se schováte za jiné hráče.

Spoluhráči to věděli. A i když to možná navenek nepřipoušt­ěli, často podle toho hráli. Za mohutnou Jágrovu postavu a šikovné ruce se dalo celkem snadno schovat. Nyní to možné nebude. Je čas na to, aby se ukázali jiní. A vlastně i „bezejmenní“, jelikož omluvenek ze zámoří je letos nebývale hodně.

Ale až bude na konci května oznamovat nový reprezenta­ční trenér Josef Jandač zbylých sedm jmen pro zářijový Světový pohár, třeba se jméno Jaromíra Jágra nakonec objeví tam. V konfrontac­i osmi elitních týmů s tím nejlepším, co mají k dispozici, budou Češi potřebovat jeho umění možná víc než teď na ruském ledě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia