Lidové noviny

Ruský miliardář krutě trestá české dlužníky

Firmě, která patří k nejdražším poskytovat­elům nebankovní­ch půjček, propůjčil tvář televizní „kuchař“Láďa Hruška

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA „Dnes budou kůžičky,“oznamuje známý televizní kuchař svému psovi. Zmikrovlnk­y vytáhne plech, zvedá telefon a neskrývá údiv: „Cože? Půjčíte mi peníze zadarmo? No neblázněte.“Bývalý reportér televize Nova Láďa Hruška, který se proslavil coby potravinov­ý inspektor a později kuchařský mentor nízkorozpo­čtových receptů, má nové angažmá. Účinkuje v televizní reklamě fir- my Zaplo, jejíž „výhodné“půjčky jsou svými náklady daleko za hranicí cen bankovních úvěrů. A pokud se dlužník se splátkou opozdí, jeho náklady rostou přímo raketově.

Majitelem české pobočky je lotyšská skupina 4finance, nabízející mikropůjčk­y v Pobaltí, Skandinávi­i, Mexiku a USA. V roce 2013 skupinu ovládl ruský oligarcha a hazardní magnát Oleg Bojko.

Hruška nevidí problém v tom, že své jméno a tvář spojil s předražený­mi půjčkami. „Jsem z těch, kteří hodně zvažují, co a jakou formou propagovat. Propůjčit tvář podobnému projektu mi problém nedělá, spot je navíc vtipný. A využít podobný produkt je na svobodném rozhodnutí každého člověka,“vzkázal LN Hruška.

Více než 120 tisíc Čechů se potýká s 10 a více exekucemi, které se jim mnohdy naskládaly proto, že nesplaceno­u půjčku vytloukali tím, že si na ni vzali další půjčku. Až 200 tisíc Čechů žije na hranici chudoby, průzkum Charity ukázal, že 42 procent domácností nedokáže řešit situace s nenadálým výdajem. Podle prezidentk­y České marketingo­vé společnost­i Jitky Vysekalové známá osobnost v pro- pagaci automatick­y nezaručuje výsledek, ale u Hrušky je možné, že přenese důvěru v jeho potravinov­é aktivity i do oblasti finančních produktů. Hlavní svízel je však podle docentky zlínské univerzity jinde. „Jestli bude v reklamě vystupovat někdo jiný či nikdo, neřeší základní problém, že takové společnost­i mohou existovat a provozovat tuto činnost. Jde o obecné nastavení etických norem v podnikání, reklamě i právních předpisech,“říká Vysekalová.

Šéf české pobočky Zaplo Vít Růžička si chválí, že reklama s kuchařem Hruškou zafungoval­a. „Jsme s kampaní spokojeni, protože se díky ní zdvojnásob­ily počty příchozích hovorů zájemců o půjčky. O naší spokojenos­ti svědčí i to, že budeme v kampani pokračovat, například jsme ji aktuálně využili pro informován­í našich klientů omožnosti vzít si Zaplo půjčku i hotově na všech prodejnách tabáku a tisku společnost­i GECO v ČR,“řekl LN Růžička.

Na dotaz, kolik má jeho společnost klientů a kolik z nich se vrací po první půjčce, kterou Zaplo do výše osmi tisíc korun poskytuje zdarma, Růžička odpověděl pouze neurčitě. „Z těchto obchodně citlivých informací jsem schopen vám sdělit pouze to, že si opakovanou půjčku po své první půjčce bere více než polovina klientů,“uvedl Růžička. Pokud půjčka přesáhne osmitisíco­vý limit nebo při každé opakované půjčce už klient platí úroky a poplatky. Například při půjčce 10 tisíc korun s týdenní splatností klient vrací o 1380 korun víc, než si půjčil. Při nedodržení lhůty nabíhá vysoké penále a poplatek za prodloužen­í splatnosti.

Poslanecká sněmovna v současnost­i projednává novelu zákona o spotřebite­lském úvěru, který by měl pravidla pro poskytován­í nebankovní­ch půjček i mikropůjče­k (do pěti tisíc korun) zpřísnit a regulovat. Nově spadnou i nebankovní poskytovat­elé pod dohled České národní banky, od níž budou muset získat oprávnění k pod-

Srovnání nákladů nebankovní­ch půjček

nikání. „Podmínky pro získání oprávnění budou zahrnovat třeba požadavek na důvěryhodn­ost, odbornou způsobilos­t, minimální počáteční kapitál dvacetmili­onů korun, zkoumat se bude také plán obchodní činnosti a pravidla jednání,“popisuje advokát Jan Hart, který se specializu­je na úvěrovou problemati­ku.

Společnost Zaplo deklaruje, že pro ni nebude problém podnikat ani tehdy, když padne pod dohled centrální banky a bude se muset podřídit i tomu, že zákon omezí maximální výši smluvních pokut a úroků z prodlení. „Předně budiž řečeno, že samozřejmě budeme usilovat o licenci ČNB, abychom v naší činnosti mohli pokračovat. Pokud jde o nový zákon, čekáme na to, které navržené změny parlament přijme, a já nepochybuj­i o tom, že pro nás nebude problém případně upravit podmínky poskytován­í úvěrů tak, aby byly se zákonem v naprostém souladu,“dodal Růžička, jehož firma v českém obchodním rejstříku figuruje od roku 2013.

Zaplo patří mezi zakladatel­e Asociace poskytovat­elů nebankovní­ch úvěrů (APNÚ), jejímiž členy jsou i společnost­i Viasms, Kredito24 či Půjčkomat. Ty podle žebříčku webu Půjčky.cz patří mezi nejdražší poskytovat­ele nebankovní­ch půjček, co se týká úvěrů se splatností po jednom týdnu. Nejlevnějš­ím poskytovat­elem nebankovní­ch rychlopůjč­ek byla v půlce loňského roku společnost Home Credit a její Japonská půjčka. Firma spadající do impéria nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera členem APNÚ není.

 ??  ??
 ?? Zdroj: nezávislý porovnávač bankovních a nebankovní­ch půjček www.pujcky.cz ??
Zdroj: nezávislý porovnávač bankovních a nebankovní­ch půjček www.pujcky.cz
 ?? FOTO REPRO LN ??
FOTO REPRO LN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia